Numărul total al produselor investiționale disponibile utilizatorilor care aplică pentru un cont de investiții prin Bankata depășește 40.000 de instrumente la finele primului trimestru din 2022. Cele șase conturi de brokeraj disponibile investitorilor în platforma Bankata sunt eToro, Vivid, Saxo Bank, Goldring, Interactive Brokers și XTB.

Platforma Bankata a înregistrat o creștere de patru ori a numărului de utilizatori pentru conturile de brokeraj în primele trei luni din anul 2022 în comparație cu trimestrul patru al anului trecut, chiar dacă tot contextul global de la început de an a fost foarte dificil. O posibilă explicație este și că volatilitatea crescută din piețele financiare a oferit o serie de oportunități pentru investitorii de retail.

“Utilizatorii și investitorii români aleg să investească prin intermediul conturilor de brokeraj în funcție de trei criterii care sunt legate de procesul digital și de ușurința înrolării online. Astfel, dacă înregistrarea este intuitivă, investitorul are un flux ușor, găsește rapid informațiile de care are nevoie”, a declarat Diana Seredenciuc, CEO Bankata.ro.

Un alt criteriu foarte important ține de încrederea și siguranța mediului în care investitorii tranzacționează. Investitorii preferă brokerii reglementați din SUA și din Uniunea Europeană care sunt cunoscute pentru reputația autorităților de supraveghere financiară. Atunci când investești, siguranța banilor este un criteriu la fel de important ca experiența utilizatorului sau costurile asociate tranzacționării.

Al treilea criteriu este reprezentat de costul perceput de către platformele de investiții. Potrivit Bankata.ro, costurile la nivelul brokerilor internaționali au scăzut considerabil în ultimul an. Cele mai tranzacționate instrumente sunt acțiunile companiilor listate și ETF-urile. În cazul brokerilor locali, comisioanele sunt cuprinse între 0,4% și 0,65% pentru conturile minime și depind de mărimea contului și de volumele de tranzacționare.

Majoritatea investitorilor care caută un broker de tranzacționare se încadrează în trei profile majore: investitorul începător, investitorul atras de IPO-uri și investitorul sofisticat.

  1. Investitorul care face pasul către un portofoliu pentru prima oară, compară toate soluțiile din piața și alege în mare parte în funcție de costuri și de minimul de cont (46%).
  1. Investitorul atras de IPO-uri/ plasamente private și vrea să investească în acțiuni cunoscute din economia românească prin Bursa de Valori Bucuresti si își caută un broker din România activ și cunoscut local la care poate deschide cont online (31%).
  1. Investitorul sofisticat care vrea să-și îmbunătățească profilul investițional este cel care a încercat experiențe minimale printr-un cont de investiții și dorește să treacă la o experiență superioară cu instrumente mai complexe din piețe de acțiuni globale, cum ar fi modalități de a lansa ordine, grafice și instrumente de analiză tehnică (23%).

Momentele care au caracterizat comportamentul investitorilor români în primul trimestru din 2022

Inflația globală și reacția băncilor centrale, în principal Rezerva Federala din SUA, urmat de conflictul din Ucraina, sunt cele mai importante momente și evoluții care au influențat comportamentul investitorilor români în primele trei luni din 2022.

„O perioadă cu volatilitate pe piețele financiare creează oportunități de intrare pentru investitori noi și acest trend se vede și în România. În prezent, oportunitățile mai clare de investiții sunt în zona de acțiuni (despre care analiștii se așteaptă să beneficieze în contextul actual în care dobânzile cresc) din domeniul de energie, financiar si imobiliar. Sunt sectoare în care companiile plătesc dividende, și sunt preferate de investitori atunci cand inflația este ridicată.”, a declarat Andrei Perianu, co-fondator și COO al Bankata.ro.

Investitorii au avut reacții mixte atunci când volatilitatea s-a menținut foarte ridicată. Pentru că lichiditatea pe piețele internaționale e foarte ridicată și costurile de tranzacționare foarte mici, unii dintre utilizatorii noștri au marcat parțial profituri, alții au cumpărat și au crescut poziții deja existente, dar și-au menținut poziții în cash pentru a beneficia de volatilitate.

Interesul în creștere pentru aur, petrol și mărfuri a fost dictat de contextul volatil dictat de conflictul din Ucraina. Cei care investesc primordial pe Bursa de Valori București sunt în general investitori pe termen lung, care preferă să își crească pozițiile în timp și preferă să concentreze deținerile în maxim 10 simboluri. O parte din acest dețineri sunt cumpărate prin oferte publice inițiale și piața locală s-a bucurat de multe exemple de noi listări în ultimii ani.