Happeo este un startup fondat la Helsinki care vrea să ofere un mediu de lucru colaborativ, de tip intranet, pentru companiile moderne. Startup-ul a pornit în 2010 drept Gapps, o firmă fondată de Perttu Ojansuu, Vesa Sironen și Antero Hanhirova. Cei trei au început prin a realiza aplicații care să se integreze cu produsele din suita Google Docs. Din 2018 compania e cunoscută ca Happeo și practic oferă un spațiu de intranet integrat cu Google Docs, astfel colegii pot edita direct acolo documente din G Suite.

start-up.ro a povestit cu Roxana Mirel, software engineer la Happeo, și care va fi la conducerea expansiunii Happeo cu un birou în Cluj-Napoca, acolo unde caută dezvoltatori software.

Investiție de 12 milioane de dolari

Happeo a primit o investiție de 12 milioane de dolari, Series A, de la INKEF Capital. Alți investitori în Happeo sunt DN Capital, Maki.vc și Vendep Capital. Astfel, Happeo va accelera dezvoltarea produsului lor și va crește echipele din Finlanda, România, Olanda și Statele Unite.

Conform Happeo, companiile moderne vor crește și vor putea să se mențină agile prin implementarea unei culturi digitale de colaborare și muncă de la distanță. Happeo vrea să rezolve o problemă a intranetului companiilor: rata de folosire mică. Conform datelor Happeo, produsul lor e folosit de obicei în fiecare zi de 50% din angajații unde au implementat soluțiile.

Clienții Happeo folosesc produsul pentru a putea să-și alinieze echipele din mai multe țări. De exemplu, Randstad Sourceright este o compania care folosește sistemele Happeo, pe care le-a dezvoltat în cadrul unui intranet numit Sourciety.

Randstad Sourceright Customer Success Story from Happeo on Vimeo.

Dezvoltarea Happeo în Cluj-Napoca

Conform discuției start-up.ro cu Roxana Mirel, legătura dintre companie și România s-a făcut și prin faptul că a lucrat la produs încă de la începutul firmei. „Am început în Helsinki unde îmi făceam masterul. Voi conduce expansiunea echipei de programatori în Cluj-Napoca și acum căutăm software developers frontend și backend”, spune Roxana Mirel.

În momentul de față echipa din Cluj-Napoca are 3 oameni care lucrează de acasă, dar caută să închirieze și un spațiu de birouri.

Happeo vrea să schimbe modul în care firmele comunică pe toată planeta. Au început în Europa, dar au crescut și în Statele Unite. În curând, Happeo vrea să se extindă și pe piețele asiatice, primele semnale fiind semnarea unui contract cu The World Wildlife Fund în Singapore.

Conform Roxanei, investitorii care au pus 12 milioane de dolari în dezvoltarea firmei au fost atrași de procentajul de folosire activă a intranetului creat prin Happeo.

Happeo integrează produsele sale cu unelte third party, cum ar fi G Suite, așadar poți edita documente Google în intranetul compnaiei. În plus, platforma are și o integrare Slack pentru echipele care folosesc această unealtă. Impactul e că nu mai trebuie să fugi între mai multe programe pe care să le folosești în firmă, ci să le ai integrate într-un spațiu de lucru. În curând vor exista și integrări Office365.