ista aceasta nu este una exhaustivă. Nu vom mai repeta startup-uri și fondatori despre care am scris constant în acești ani. Evident că merită menționați, însă e clar că se dezvoltă de la sine și că vom scrie în continuare despre ei pe măsură ce apar noutăți despre business-urile lor.

În această listă ne vom concentra pe startup-urile cu care am vorbit anul trecut, care au trecut printr-un moment important în 2022, cum ar fi extinderi, exituri sau investiții.

Aceasta este a 13-a parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada sărbătorilor de iarnă, când vom intra și noi într-o pauză binemeritată, fără a uita, însă de cei mai interesanți jucători din acest ecosistem de startups din țara noastră.

Descoperiți mai jos noi companii care ne-au atras atenția în 2022 și despre care am scris pe start-up.ro.

CodeTruck

CodeTruck este o platformă care salvează timp în fazele inițiale ale proiectului, pentru că autogenerează cod de backend pentru API-uri în limbajul NodeJS. Astfel, programatorii se pot concentra mai ușor pe munca mai complexă și mai interesantă din cadrul unui proiect.

Totodată, CodeTruck a primit premiul pentru startup-ului anului în cadrul Innovation Labs.

CodeTruck este un startup fondat de Radu Dumitrescu și Ștefan Iordache, iar ideea pentru acest proiect le-a venit în iunie 2021 și s-a concretizat după 3-4 luni de încercări.

Am povestit pe larg cu fondatorii startup-ului de automatizare într-un interviu realizat în toamna lui 2022.

Smart Touch

Smart Touch Technologies, este o companie fondată de Octavian Radu și Decebal Popescu prin 2020.

Smart Touch este un startup din România care a creat un sistem de procesare inteligentă de documente care poate învăța orice tip de document, dar și modul în care companiile le folosesc. Astfel, sistemul poate digitaliza documente și să le trimită către parteneri sau alte sisteme interne. Smart Touch are un produs disponibil în momentul de față numit Apollo.

Rata de erori umane diferă de la un client la altul și de la o industrie la alta. După ce au făcut un studiu de caz pe un client, fondatorii Smart Touch au descoperit că rata de greșeli e de 12%.

Conform estimărilor lor, eficiența unor departamente poate crește de 8 ori dacă se folosește sistemul lor.

Detalii pe larg despre cum Smart Touch poate ajuta companiile din România aflați chiar dintr-un interviu pe larg realizat cu fondatorii săi.

Teamlearning.ai

Teamlearning.ai este un statup fondat în 2020 de Robert Blaga. În esență este o platformă de învățare colaborativă, dedicată companiilor care au angajați care lucrează la distanță și doresc să își extindă capabilitățile de training și dezvoltare ale acestora.

Platforma folosește inteligența artificială atât pentru crearea de conținut, cât și pentru analiza performanței angajaților, astfel că datorită unui proces automatizat de învățare, teamlearning.ai poate anticipa rezultatele viitoare ale acestora și, în egală măsură, înlocui cu succes o parte dintre cursurile facilitate de traineri.

O sesiune de curs pe platforma teamlearning.ai are durata de 30-60 de minute și sunt implicate echipe formate din 4-7 angajați. Aceștia se întâlnesc online și rezolvă împreună diverse provocări pe care compania din care fac parte le întâmpină, sub forma unor studii de caz, simulări și exerciții de echipă.

Algoritmul AI evaluează abilitatea angajaților de a rezolva probleme similare și în viața reală prin indexarea nivelului de încredere al acestora, angajamentul și cunoștințele lor.

La mijlocul lunii decembrie, Mircea Căpățînă (SmartBill), Mihai Rotaru, (Clever Taxi și UrbanAir), alături de Accelerace, fond de investiții din Danemarca, au anunțat că finanțează cu 100.000 de euro startup-ul românesc teamlearning.ai.