Lista aceasta nu este una definitivă și nici exhaustivă. Evident că vor lipsi unele startup-uri care merită menționate în orice prezentare despre ecosistemul local. Dar ne vom concentra pe acele startup-uri despre care am scris, cu care am vorbit sau care au avut un moment important în 2021, cum ar fi o investiție sau o extindere importantă.
Aceasta este a cincea parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada Sărbătorilor de Iarnă, moment când și noi luăm o pauză binemeritată, dar în care e bine să ne amintim cine sunt jucătorii cei mai interesanți din acest ecosistem de companii inovatoare.
- Dacă vrei să fii parte a creșterii ecosistemului, nu uita să te abonezi la newsletter-ul start-up.ro aici.
- Canalul nostru de YouTube dedicat tehnologiei poate fi descoperit la acest link.
- Iar canalul nostru de interviuri de business poate fi accesat aici.
Iată alte cinci companii care ne-au atras atenția anul acesta și despre care am scris:
Green Horse Games
Green Horse Games e un studio fondat în 2013 de George Lemnaru și a dezvoltat jocul mobil Football Rivals. Anterior, compania dezvoltase jocuri casual din zona fotbalului, cum au fost Liga Ultras sau National Manager. Green Horse Games a făcut în 2019 o schimbare către zona de jocuri mobile, prin Football Rivals. Anul acesta povestea Green Horse Games a luat o nouă dimensiune, după ce au fost cumpărați de Miniclip.
Green Horse Games s-a alăturat companiei Miniclip, una dintre cele mai puternice din zona jocurilor mobile. Miniclip a fost fondat în 2001 ca o platformă de jocuri online, iar ulterior s-a dezvoltat în zona de jocuri mobile pentru iPhone și Android. Miniclip face parte din grupul Tencent, care a achiziționat o proporție majoritară a acțiunilor în 2015.
Green Horse Games creștea foarte bine. În 2018 generaseră venituri de 1,1 milioane de euro și dacă în 2019 s-au concentrat pe dezvoltarea Football Rivals, ceea ce a dus la o scădere a veniturilor cu 20%, în 2020 au revenit și au demonstrat ce rezultate pot să atingă. Astfel, în 2020 jocurile Green Horse Games au generat venituri de aproximativ 4 milioane de euro, iar acestea sunt în creștere pentru 2021.
T-Me Studios
T-Me Studios ne-a atras atenția prin faptul că a reușit un exit la începutul acestui an. Compania românească T-Me Studios, specializată în aplicații mobile, teme și tastaturi customizate pentru Android a fost vândută către americanii de la Mocha Global.
T-Me Studios a fost fondat în 2013 de către Matei Pavel și Laurențiu Bălașa și dezvolta aplicații Android, cu un focus special pentru zona de customizare. Mocha Global este o companie fondată în 2017 la New York care deține brandul Mocha și produse ce permit introducerea de capabilități de monetizare în aplicații prin intermediul unei tastaturi virtuale.
Acționarii T-Me Studios erau până în momentul tranzacției Matei Pavel și Laurențiu Bălașa, fiecare cu 40% din acțiuni, dar și Marius Iordache, CTO-ul companiei, cu 20%. Tranzacția dintre T-Me Studios și Mocha Global a fost intermediată la nivel juridic de către Cristina Proca (Eversheds Sutherland US).
Kfactory
KFactory este primul startup Industry 4.0 finanțat din Romania și își propune să inoveze procesele operaționale din companiile de producție prin înțelegerea și orchestrarea modului în care actorii implicați direct și indirect influențează performanța acestora.
KFactory este o platformă digitală de automatizare de tip SaaS (software as a service) a proceselor operaționale care cuprinde patru produse digitale cu mare valoare pentru companiile de producție din orice sector industrial.
Curând, KFactory va include și o platforma educativă digitală ce va oferi angajaților din fabrici acces continuu la cele mai bune practici din industrie, la resurse de digitalizare și complianță a proceselor interne.
KFactory integrează noile tehnologii, cum ar fi IIoT și Machine Learning în procesul de fabricație, transformând un proces clasic într-unul nou, în care echipamentele industriale, comenzile, operatorii și echipele de suport sunt actori într-un proces digital bine orchestrat, oferind în același timp un model accesibil de subscripție lunară (SaaS).
RacketPal
RacketPal e un startup londonez fondat de români care conectează jucătorii de tenis, badminton și squash, printr-o aplicație prin intermediul căreia s-au organizat mii de meciuri. Lansată în 2019, aplicația RacketPal este folosită deja de peste 10.000 de utilizatori ai platformelor Android și iOS, media zilnică de utilizatori activi fiind de 300.
Practic, în aplicația RacketPal poți să intri, îți faci un profil, iar apoi poți să găsești parteneri de joc, iar apoi să rezervați un teren împreună. Dar, spre deosebire de alte platforme, românii stabiliți la Londra au dezvoltat un algoritm propriu pentru a identifica nivelul jucătorilor.
Fondul de investiții Neogen Capital investește 450.000 euro în aplicația RacketPal.Investiţia a fost alocată în principal pentru creșterea și dezvoltarea continuă a aplicației și mărirea echipei operaţionale, ținta fiind de 100.000 de utilizatori înregistrați pe platformă până la finalul acestui an.
În viziunea celor doi fondatori, RacketPal va deveni, pe termen lung, cea mai mare platformă online de sportivi din lume, cu 100 de milioane de sportivi înregistrați, iar oricine, din orice colț al lumii, dacă va dori sa joace tenis, sau orice alt sport cu racheta, să-și găsească un partener chiar lângă el, în doar câteva click-uri.
Digitail
Digitail e un startup fondat de Sebastian Gabor și Ruxandra Pui, care oferă servicii pentru clinicile veterinare din întreaga lume.
Digitail este un sistem de management pentru clinicile veterinare și pentru spitalele pentru animale care ajută doctorii și asistenții să-și ușureze workflow-ul, să-și automatizeze din task-uri și să poată să ofere consultanță de la distanță.
Digitail oferă și un „card de sănătate” pentru animalele îngrijite în clinicile veterinare, care le permite proprietarilor să folosească acest feature ca un fel de pașaport medical digital pentru animale. Cardul are istoria medicală a pacienților veterinari și le permite proprietarilor să discute direct în chat cu doctorii și să facă rezervări viitoare la clinicile din sistemul Digitail.
Compania a primit 2,5 milioane de dolari investiție anul acesta.
Citește mai multe despre Digitail pe start-up.ro aici.