După trei ani de activitate, inițiativa Next Generation Internet (NGI) furnizează o serie de soluții tehnologice concrete, într-o gamă largă de domenii tehnologice. Acestea sunt acum accesibile prin intermediul unui catalog online care prezintă soluții hardware, software și aplicații menite să construiască un internet adaptat la era digitală, care promovează diversitatea, descentralizarea și incluziunea.

Programul Next Generation Internet (NGI) reprezintă o inițiativă a Comisiei Europene care și-a propus să contureze dezvoltarea și evoluția internetului într-un internet al oamenilor (Internet of Humans). Un internet care răspunde nevoilor fundamentale ale oamenilor, inclusiv în materie de încredere, securitate și incluziune, reflectând totodată valorile și normele de care se bucură toți cetățenii în Europa.

Catalogul prezintă peste 500 de soluții NGI dezvoltate de talentele de vârf ale Europei în materie de internet. Toate soluțiile sunt finanțate prin NGI, care a implicat până acum peste 1 000 inovatori în domeniul internetului.

Datorită mecanismului de finanțare NGI, inovatorii au acces mai ușor la granturi mici și medii, mentorat și acces la piețe. Mulți dintre aceștia lucrează cu soluții de tip open source și altminteri ar depune mari eforturi pentru a găsi timpul sau finanțarea necesare pentru a-și duce proiectele la bun sfârșit. Soluțiile lor, concepute pentru a depăși limitările internetului de astăzi, cu provocări legate de proprietatea asupra datelor și considerente legate de confidențialitate, sunt disponibile acum într-un catalog online.

Noul catalog include o gamă largă de module tehnologice care pot fi folosite în orice sector de activitate, de la sănătate, energie, lanțuri de aprovizionare, cercetare, la platforme de comunicare responsabile.

Catalogul cu opțiune de căutare permite o descoperire rapidă a rezultatelor care acoperă o varietate largă de tehnologii de ultimă oră în următoarele categorii:

  • sisteme hardware fiabile și producție;
  • infrastructură de rețea, inclusiv rutare, rețele „peer-to-peer” și rețele private virtuale;
  • inginerie software, protocoale, interoperabilitate, criptografie, algoritmi, verificări;
  • sisteme de operare, firmware și virtualizare;
  • măsurare, monitorizare, analiză și gestionarea abuzurilor;
  • middleware și identitate;
  • soluții descentralizate, inclusiv blockchain și tehnologii ale registrelor distribuite;
  • învățare de date și automatizată;
  • servicii și aplicații, precum e-mail, mesagerie instantanee, chat video și colaborare;
  • cazuri de utilizare pe verticală, îmbunătățirea căutării și descoperirii și crearea de comunități

Noul catalog permite, de asemenea, ca soluțiile NGI să fie ușor identificate după țara de proveniență, cuvânt cheie, statut și proiectul NGI intermediar care le-a selectat și finanțat.

Idei de afaceri - exemple de soluții tech disponibile în catalog:

PeerTube, o platformă de partajare a materialelor video cu sursă deschisă, gratuită și descentralizată, care a fost concepută la Netherlands Institute for Sound and Vision, pentru a gestiona una dintre cele mai mari arhive de materiale media digitalizate din lume (https://beeldengeluid.github.io/extending-peertube/).

Proiectul ORATORIO care furnizează un hub de date energetice de încredere. Utilizatorii finali pot stoca și partaja, în siguranță și cu ușurință, datele lor cu furnizorii lor preferați de servicii energetice (https://dapsi.ngi.eu/hall-of-fame/oratorio/).

IRMA este o aplicație mobilă pentru managementul identității, care seamănă cu un portofel electronic. (https://nlnet.nl/project/IRMA-made-easy/).

CryptPad este un set de instrumente de colaborare care protejează viața privată din faza de proiectare și care partajează text îmbogățit, foi de calcul, sondaje, prezentări, funcții de tip „tablă albă” și coduri. Un instrument binevenit pentru lucrul la distanță. (https://cryptpad.fr/).

Internetul de nouă generație (Next Generation Internet, NGI) este o inițiativă a Comisiei Europene care și-a propus să contureze dezvoltarea internetului în internetul oamenilor. NGI reunește o comunitate dinamică de inovatori ai internetului și părți interesate în jurul unui obiectiv comun: construirea unui internet care răspunde nevoilor fundamentale ale oamenilor, inclusiv în materie de încredere, securitate și incluziune și reflectă valorile și normele de care ne bucurăm în Europa.

Investiția CE inițială în cercetarea și inovarea NGI în valoare de peste 250 milioane EUR (2018-2020) a sprijinit deja peste 1.000 de cercetători și inovatori în domeniul internetului, implicați în sute de proiecte. Sprijinul se întinde dincolo de finanțare, la mentorat și călătoria de la o idee la o afacere reală.

CE a anunțat reînnoirea finanțării UE pentru NGI în cadrul Orizont Europa. Pentru perioada 2021-2022, CE dedică 62 milioane de euro sprijinirii inovatorilor de top în domeniul internetului, în domenii precum Fiabilitatea și suveranitatea datelor pe internet, Căutare și descoperire deschisă de încredere, Arhitectura internetului și tehnologii descentralizate, precum și o cooperare și colaborare consolidată UE-SUA și UE-Canada.