Luni seară, la Tech Hub București, a avut loc o selecție locală de startup-uri pentru programul de accelerare B2B Startup Wise Guys, cel mai mare de acest fel din Europa. Concursul s-a desfășurat sub formă de ”elevator pitch”, fiecare concurent având 90 de secunde la dispoziție pentru a-și face ideile auzite. Totul s-a petrecut în fața lui Peter Marculans, Head of Startup Recruitment, în cadrul acceleratorului mai sus menționat.

Șase startup-uri au urcat pe scenă să își prezinte produsele din domenii variind de la electricitate la roboței folosiți în advertising. Câștigătorul competiției, Save Energy, a primit un bilet pentru Talinn, acolo unde va intra într-un alt concurs, alături de alte 24 de startup-uri. 11 companii vor fi selectate pentru a intra apoi în programul de accelerare. Save Energy se ocupă cu crearea unor prize inteligente, energy efficient, care îi ajută pe oameni să plătească mai puțin la sfârșitul lunii.

peter marculans startup wise guys tech hub

La finalul evenimentului, am stat de vorbă cu Peter despre impresiile lui în ceea ce privește Bucureștiul și ecosistemul de startup-uri de aici: ”Sunt pentru prima oară în România. Am fost foarte plăcut surprins de calitatea companiilor care s-au prezentat aici. Ne concentrăm pe această regiune, a Europei Centrale și de Est, București este doar unul dintre cele zece orașe pe care le vom vizita. Însă avem companii care vin și din alte locuri, nu numai din CEE”.

CEE, antreprenoriatul și outsourcing-ul

Marculans a ținut să specifice că talentul tehnic din zonă e imens și că acest lucru trebuie speculat. Antreprenorii au mult potențial în Europa Centrală și de Est, iar trendul cu outscourcing-ul ne ajută destul de mult: ”Nu sunt de

acord cu eticheta asta de loc pentru outsourcing, pusă zonei. Sunt foarte mulți antreprenori cu potențial mare aici. Nici nu îți dai seama. De-asta suntem și noi aici, pentru că multora le lipsește experiența în business, iar noi le sărim în ajutor. Le explicăm cum să își pună produsele pe piață. Talentul tehnologic e imens, am văzut asta și astăzi. Sunt multe idei bune”.

peter marculans startup wise guys tech hub
Peter Marculans

”Am avut și o echipă din Republica Moldova care mi-a plăcut mult, însă tipul care trebuia să vină s-a îmbolnăvit destul de rău și a trebuit să facem totul pe Skype (râde). Avea și febră săracul”, a completat Peter Marculans.