Prin comparație, activitatea marilor companii este apreciată doar de 2 din 10 români.

Astfel, ideea lansării propriului start-up devine o opțiune tot mai prezentă în planurile de viitor ale românilor.

În acest sens, 1 din 2 români declară că ar renunța la statutul de angajat, dar consideră că principalul obstacol pentru o afacere la început de drum este reprezentat de impredictibilitatea mediului fiscal și de nivelul ridicat al taxelor (74% dintre respondenți).

În contextul în care tot mai mulți dintre români sunt interesați să intre în lumea antreprenoriatului, Raiffeisen Bank a lansat, de curând, cea de a doua ediție a programului factory by Raiffeisen Bank, competiție care pune la dispoziția startup-urilor finanțări de până la 50.000 de euro.

Astfel, în luna martie, românii care se gândesc serios la deschiderea propriei afaceri își pot înscrie ideea în competiție si au șansa de a-și pune planurile în aplicare.

”Rolul programului factory by Raiffeisen Bank este de a oferi finanțarea necesară antreprenorilor din România care au un plan bun de afaceri si perspectiva dezvoltării lui. Firmele mici, antreprenoriale, reprezintă un pilon important din economia unei țări și atat noi, ca bancă, cât și antreprenorii, avem responsabilitatea de a investi în afaceri care aduc un beneficiu comunităților din care facem parte”, a declarat Raluca Nicolescu, director executiv Aria IMM la Raiffeisen Bank.

“Factory by Raiffeisen Bank” se desfășoară online, pe platforma www.raiffeisenfactory.ro, și se adresează întreprinderilor mici și mijlocii cu istoric scurt de funcționare sau celor care au o idee de afacere, dar nu și-au înființat încă o firmă.

Antreprenorii interesați de acest program pot intra pe platformă, își pot creea un cont și vor avea acces la kitul de informații pe care banca l-a pregătit pentru a doua ediție a concursului de proiecte startup-un ghid de pregătire a cerințelor pentru înscrierea proiectului, oferta de finanțare și regulamentul de participare. Înscrierile de proiecte vor avea loc în perioada 12 februarie - 31 martie 2019.

Ce tipuri de afaceri ar porni românii?

Dacă ar lua decizia de a porni propriul business, cei mai mulți dintre români, 36,75%, ar alege să îl construiască de la zero, folosindu-se doar de cunoștințele acumulate până în prezent.

Aproape la fel de mulți, 33,44%, ar da o șansă propriilor hobby-uri și ar investi în dezvoltarea unei afaceri care să le pună în valoare competențele dezvoltate.

Pe de altă parte, mai puțin de 14% dintre români consideră că, dacă ar intra în lumea antreprenoriatului, ar achiziționa o franciză sau ar duce mai departe o afacere de familie.

”Antreprenorii trebuie să știe că participarea la un program dedicat finanțării startup-urilor, cum este factory by Raiffeisen Bank le oferă nu doar oportunități financiare, ci și șansa de a dezbate planul de afaceri cu o echipă de profesioniști. Astfel, antreprenorii vor ști de la început, care sunt avantajele, dar și responsabilitățile pe care o eventuală finanțare le atrage după sine. Prin factory by Raiffeisen Bank, ajutăm afacerile să prindă viață, într-un mod responsabil”, a adăugat Raluca Nicolescu.

Creditare pentru startup-uri de la Raiffeisen Bank

În acest an, Raiffeisen Bank va acorda până la 100 de finanțări pentru susținerea companiilor startup, cu un buget maxim de 50.000 euro, echivalent în lei, pentru fiecare proiect. Participanții la concurs vor putea aplica pentru un credit de investiții sau un credit la termen pentru activitatea curentă, până la 5 ani, cu un nivel avantajos de dobânda și cu garanții de la Fondul European de Investiții, prin programul COSME.

Competiția factory by Raiffeisen Bank se defășoară în 3 etape: înscrierea proiectelor (aflată în desfășurare până pe 31 martie), evaluarea proiectelor de către o comisie de specialiști (2-21 aprilie), susținerea propriului proiect (de către finaliști) în fața unui juriu (3-30 mai).

Studiul iVOX a fost realizat pe un eșantion de 1.954 respondenți.