Studiul s-a realizat pe un eșantion de 2.825 respondenți, în perioada iulie 2020 - februarie 2021 și a urmărit să obțină informații despre gradul de penetrare a soluțiilor de tip Smart Home în România pe categorii de soluții inteligente, dar și intenția de cumpărare în următoarele 6 luni a românilor pentru astfel de soluții.

Conform răspunsurilor respondenților la studiu, 60% dintre români sunt familiarizați deja cu conceptul de Smart Home, însă pentru 40% dintre aceștia conceptul este vag sau nefamiliar.

Cei mai mulți dintre români declară că dețin un Smart TV și îl consideră ca fiind un dispozitiv de tip Smart Home, acesta fiind unul dintre motivele pentru popularitatea conceptului de smart home printre români.

Un procent destul de ridicat îl au și echipamentele de tip iluminat inteligent (becuri, benzi led, întrerupătoare), iar la polul opus se află soluțiile de tip media și entertainment (sisteme de sonorizare inteligente) dar și produsele inteligente pentru calitatea aerului: filtre, umidificatoare, dezumidificatoare sau senzori pentru calitatea aerului.

71% dintre români ar intenționa ca în următoarele 6 luni să achiziționeze un dispozitiv inteligent pentru locuința lor, însă doar 29% dintre aceștia ar investi mai mult de 500 de euro pentru un sistem Smart Home complet.

În următoarele 6 luni, respondenții declară ca și-ar îndrepta atenția spre achiziționarea de sisteme inteligente din categoria de Siguranță și acces: sisteme anti-inundație, anti-efracție, anti-incendii sau încuietori inteligente. Iluminatul inteligent rămâne în topul preferințelor românilor, urmat de sisteme de control inteligent al climatizării: termostate inteligente pentru centrală termică, calorifere, încălzire în pardoseală sau AC. La polul opus se află sistemele de tip Smart TV, Media și Entertainment și cele de calitate aer. Apetitul românilor pentru sisteme inteligente de sonorizare este încă scăzut.

66% dintre români ar apela la o firmă specializată pentru instalarea unui sistem de tip Smart Home. Doar 34% dintre aceștia declară ca s-ar descurca singuri.

TechCuisine.ro este o companie românească ce oferă soluții integrate de tip Smart Home, dar și un magazin online pentru pasionații de tehnologii pentru case inteligente.