Fondurile vor fi la dispoziția operatorilor rurali și de nișă, mulți dintre aceștia folosind echipamente provenind de la companii considerate de autoritățile americane drept o amenințare strategică la adresa infrastructurii de comunicații.

Într-o declarație oficială, liderii Subcomitetului de Comunicații și Tehnologie ai Camerei Reprezentanților afirmă că proiectul reprezintă un ajutor destinat „operatorilor wireless de mică amploare și din zonele rurale pentru a înlocui sistemele de rețea suspecte cu echipamente mai sigure”.

Făcându-se ecoul altor declarații asupra sistemului de comunicații ale unor oficiali americani, grupul de politicieni a argumentat că această măsură este necesară pentru a contracara amenințări ale securității naționale, întrucât „companii precum Huawei și afiliații acesteia pot reprezenta o amenințare semnificativă asupra intereselor comerciale și de securitate ale SUA”.

Dacă acest proiect va deveni lege, fondurile vor fi gestionate de Comisia de Comunicații Federală (Federal Communications Commission – FCC), operatorilor fiindu-le solicitat să formuleze cereri acestui organism pentru asigurarea fondurilor necesare.

Proiectul „rețelei sigure de comunicații” este intitulat „The Secure and Trusted Communications Network” și a fost prezentat de liderii comitetului, urmând a fi distribuit tuturor membrilor acestui organism înainte de a fi supus dezbaterii în alte foruri legislative americane.

Pe lângă faptul că proiectul cere FCC să asigure fonduri în valoare de 1 miliard de dolari pentru realizarea scopului propus, se solicită de asemenea ca în mod formal să se interzică folosirea de fonduri guvernamentale pentru achiziționarea de echipamente și servicii de la companii considerate a fi factori de risc.

Anunțul survine la o săptămână după ce comisarul FCC Geoffrey Stark a cerut autorităților să ia măsuri pentru a se asigura că operatorii rurali nu vor suporta povara înlocuirii echipamentelor din rețelele lor.

Huawei a negat în mod repetat că echipamentele furnizate de companie ar reprezenta o amenințare de securitate.