Fie că ești obsedat de productivitate, backup-uri regulate și munca în echipă sau pur și simplu vrei o soluție care să-ți permită să stochezi și să redai fișiere mari multimedia, un NAS, sau un ”Network Attached Storage” e serverul personal de care ai nevoie.

Iar Synology DiskStation DS720+ e un model cu performanțe excelente, atât pentru birou cât și pentru acasă. Dar înainte să trecem la detaliile tehnice să vedem cum arată modelul DS720+.

Design

Din punct de vedere al designului, Synology DS720+ nu iese în evidență, iar asta este un lucru foarte bun. Are o carcasă foarte compactă pe care o poți ascunde cu ușurință în birou sau într-o sufragerie și seamănă cu un PC în miniatură.

În față observăm butonul de Power, trei LED-uri, un port USB și două lăcașuri de 3,5 inch pentru HDD-uri sau SSD-uri. În spate avem două porturi pentru cablu de rețea, încă un USB, portul pentru cablul de alimentare, dar și un port eSATA pentru extensia specială Synology DX517 care îți permite să mai adaugi în 5 HDD-uri sau SSD-uri. De regulă, aici s-ar termina capitolul de design, dar Synology DS720+ vine cu o surpriză - dedesubt, la bază are două sloturi M.2 pentru SSD-uri de tip NVMe.

Accesul se face foarte ușor, capacele având cleme care se deschid manual, deci nu ai nevoie de unelte speciale pentru a-ți upgrada rapid cloudul personal. Per total, NAS-ul e silențios și nu degajă multă căldură, iar carcasa de magneziu pare rezistentă, deci nu trebuie să-ți faci griji privind durabilitatea - datele tale sunt bine protejate. Nu îl vei remarca în sufragerie, iar într-un birou va fi de-a dreptul invizibil, iar asta e un plus.

Ia acum că am văzut ce e la exterior, să aflăm și ce există la interior. Deci să vorbim despre specificații și despre performanțe.

Specificații și performanțe

Synology DS720+ e succesorul direct al modelului DS718+, pe care l-am testat în urmă cu ceva timp pe start-up.ro și vine cu numeroase îmbunătățiri. E bazat pe un procesor Intel Celeron J4125 cu patru nuclee și frecvență de 2Ghz, oferind performanțe cu 15% mai mari față de generația anterioară. Vine la pachet cu 2GB memorie RAM și este ușor de upgradat până la 6GB RAM prin adăugarea unei plăcuțe de 4GB.

Cum ziceam mai devreme, are două bay-uri pentru HDD-uri de 3,5 inch în care se pot monta și SSD-uri de 2,5 inch iar capacitatea maximă este de 32TB, adică câte 16TB pentru fiecare slot. Unul dintre avantajele mari ale modelului DS720+ este modularitatea. Asta înseamnă că poți extinde capacitatea de stocare în funcție de nevoile tale sau ale companiei tale prin dock-ul special DX517 de la Synology - astfel, adaugi încă 5 bay-uri pentru HDD-uri. La noi, NAS-ul a ajuns cu două HDD-uri Toshiba de 4TB fiecare, iar performanțele sunt bune spre foarte bine când vine vorba despre transferul de fișiere. Un atuu important în ceea ce privește vitezele îl reprezintă SSD-urile NVMe - Synology DiskStation DS720+ a venit cu un SSD Kingston de 500GB montat în slotul M.2 de la baza NAS-ului.

Acesta nu este folosit pentru stocare, ci în regim de spațiu pentru cache, imbunatateste considerabil performantele de acces şi scriere pe NAS Practic, ai viteze de SSD pe tot sistemul, folosind HDD-uri și un SSD NVMe, fără să trebuiască să plătești o avere pentru SSD-uri de câțiva TB. Sloturile M.2 sunt excelente mai ales atunci când vine vorba despre situațiile în care mai mulți utilizatori accesează concomitent NAS-ul, accelerând considerabil performanțele I/O.

Cele două porturi RJ-45 LAN suportă viteze de până la 1.000 Mbps și ne-ar fi plăcut să vedem viteze de 2,5Gb, dar pentru un birou mic sau pentru utilizatorii de acasă, conexiunea gigabit ar trebui să fie suficientă.

Iar dacă ai ajuns până aici și te întrebi ce ai putea face cu un NAS precum Synology DiskStation DS720+, haide să-ți explic.

Sistem de operare și funcționalitate

Un Network Attached Storage este soluția perfectă pentru cei care generează cantități mari de date pe care vor să le stocheze în siguranță. E un cloud personal pe care îl poți accesa oricând și de oriunde, un mini-server pe care te poți baza pentru a stoca informații valoroase și proiecte importante, dar și un birou virtual care permite tuturor angajaților să colaboreze și să împărtășească documente instant. La fel ca un computer, NAS-ul Synology DiskStation DS720+ vine cu un sistem de operare, iar acesta se numește DiskStation Manager, DSM pe scurt, și e recunoscut drept cel mai complet și mai intuitiv sistem de operare pentru NAS.

Interfața o accesezi printr-o pagină web și descarci ce programe ai nevoie în funcție de nevoile tale. De exemplu, DS Video îți permite să îți gestionezi conținutul video și să-l redai pe orice device din arsenalul tău. DS Photo e perfectă pentru fotografii sau ilustratorii care vor să își țină lucrările ordonate, într-un singur loc, și permit partajarea rapidă a albumelor, pentru ca operele să ajungă rapid și sigur la clienți. DS Cam e pentru cei care intenționează să folosească NAS-ul pe post de cloud pentru imaginile surprinse de camerele de supraveghere, iar modelul DS720+ suportă până la 40 de camere IP conectate la el.

Există soluții pentru editarea documentelor în regim colaborativ, pentru backup, sever de email sau server web - există câte ceva pentru orice ai putea nevoie acasă sau la birou. Iar având în vedere că majoritatea muncim de acasă, un NAS precum DS720+ e cloud-ul privat perfect care garantează siguranța datelor companiei, colaborarea angajaților și o mai bună organizare a informațiilor.

Preț și concluzie

Synology DiskStation DS720+ are un preț relativ accesibil pentru performanțele pe care le oferă. Costă circa 2,250 de lei și îl găsești în oferta PC Garage.

E o investiție pe care merită să o faci pentru tine sau pentru angajații tăi, în special în această perioadă când depindem de online, de colaborarea de la distanță și de datele noastre mai mult ca oricând.