La ce trebuie să ai grijă când pornești o afacere? Începutul de an este perfect pentru a lua hotărâri majore în ceea ce privește diferite aspecte ale vieții tale. Așa că, dacă te-ai hotărât că 2017 este anul în care vei schimba statutul de angajat cu cel de antreprenor, avem pentru tine câteva ponturi de care ar fi bine să ții seama înainte de a lansa un startup.

viitor-business-antreprenor

Mai întâi de toate, fii sigur că lansezi un business sau un produs în care crezi cu adevărat. Găsește o nișă cu care te simți confortabil și pe care ai încredere că te vei putea dezvolta. Altfel, riști să le transmiți și potențialilor tăi clienți (dar și parteneri) dubiile tale și să îți pui singur bețe-n roate.

Pentru că aproape nimic nu se mai poate face fără mediul digital, e cazul să faci un site pentru a fi mai aproape de oamenii interesați de oferta ta, unde să îți prezinți business-ul și serviciile/produsele pe care le pui la dispoziție. Include un număr de telefon, orarul de lucru și o adresă și asigură-te că răspunzi rapid și eficient oricărei întrebări venite din partea clienților. În plus, lasă loc și pentru bannere din partea partenerilor sau a altor prieteni cu business-uri (și fă schimb de bannere cu ei), puțin ajutor din partea altor antreprenori ca tine fiind întotdeauna bine venit.

Pentru că am menționat clienții, fii sigur că îți cunoști foarte bine audiența și că le oferi acestora soluții și rezolvări pentru probleme. E nevoie să faci o cercetare de piață pentru a ști care este plaja de oameni cărora te adresezi. Așa afli și ce face concurența.

Înainte de a începe o afacere, nu uita să faci un scurt research și pe partea legală și administrativă. Vezi actele de care ai nevoie pentru înființarea firmei și legile pe care nu trebuie să le încalci, eventual cele privind proprietatea intelectuală. Amenzile pot fi usturătoare dacă statul te va prinde în offside.