Visezi să începi propria afacere, dar stai destul de prost la capitolul finanțare? Ce-ai spune dacă ar exista destul de multe căi prin care ai putea pune bazele propriului startup având la îndemână doar niște idei foarte bune și determinarea de a le pune în practică?

Deși a fost publicat în urmă cu cinci ani, volumul scris de Rachel Bridge (printre altele, fost editor al Sunday Times) – How to Start a Business Without Any Money (Cum să începi o afacere cu investiție zero), dezbate o temă de interes pentru orice persoană care visează să lanseze o afacere. Este, să-i spunem așa, un evergreen. Cartea este plin de informații utile pentru viitorii antreprenori și are tonul unei conversații relaxante între doi prieteni vechi.

Bridge oferă sfaturi practice ce pot fi puse în practică, cu ușurință, de oricine este dornic să pornească o afacere sau să o dezvolte pe cea actuală. Totul pe baza propriei experiențe antreprenoriale (o firmă ce producea materiale promoționale – căni, tricouri). Ba mai mult, metodele practice descrise în carte, pot ajuta un antreprenor să facă bani pe net cu costuri aproape de zero. De alfel, aceasta este și premiza de la care pleacă autoarea: nu trebuie să faci eforturi pentru a porni o afacere, în aceste vremuri, resursele necesare sunt în imediata ta apropiere (acces la internet, spații de lucru, fie că sunt cafenele sau zone de coworking, nenumărate restaurante și hoteluri în care te poți întâni cu partenerii de afaceri sau clienții tăi).

În plus, dacă vrei să începi o afacere, ai nenumătate opțiuni pentru a găsi agenții ce pot face designul site-ului sau contabilitatea. Poți intra în parteneriate cu diverse siteuri și bloguri, poți face campanii pe social media pentru a te promova cu puțini bani.  Iar dacă te apuci de un business de distribuție – aviz celor care se gândesc să vândă pe Amazon), nu trebuie să te muți într-o hală, ci poți solicita ajutorul unei companii care se va ocupa de primirea comenzilor și livrarea lor (printre altele).

Deși, poate, nu conține secrete pentru antreprenorii versați, cartea scrisă de Bridge este extrem de folositoare pentru cei care abia descoperă lumea afacerilor. Așteptăm și impresiie voastre.