Înscrierile se pot face accesând site-urile www.indreptardigital.ro și www.predauviitor.ro.

Portofoliul de cursuri gratuite al Asociației Techsoup este completat din această toamnă cu 3 cursuri online pentru educatorii din întreaga țara. Toate cursurile sunt create și implementate de Asociația Techsoup, cu sprijinul partenerilor și finanțatorilor fiecărui program în parte.

Două cursuri intensive de educație digitală

Cursul online Intensiv de educație digitală pentru profesori de informatică și TIC, sprijinit de Romanian-American Foundation, Societe Generale European Business Services și Google este o invitație adresată profesorilor de informatică și TIC de a completa expertiza pe care deja o au în domeniul IT cu activități pedagogice practice facilitate de tehnologie. Înscrieri pe www.predauviitor.ro.

Cursul online Intensiv de educație digitală pentru învățători, sprijinit de Google.org, prin Fundația Tides, îi așteaptă pe învățători, elevi și profesori de la licee pedagogice să descopere și să aplice activități facilitate de tehnologie încă de la ciclul primar, unde învățătorul digital poate fi un model real pentru elevii mici în lumea digitală. Înscrieri pe www.indreptardigital.ro.

Cele două cursuri îi pregătesc pe profesori pentru a utiliza tehnologia la clasă atât într-un context de predare online sau hibridă, cât și pentru școala față în față.

Cursurile au o abordare integrată: pornim de la pedagogia învățării din perspectiva unor teorii și cercetări moderne, continuăm cu explorarea legăturii dintre tehnologie și învățare, pentru ca apoi să aprofundăm o serie de resurse digitale necesare pentru portofoliul de bază al oricărui cadru didactic. Părțile de teorie sunt completate de activități ce le dau ocazia profesorilor să aplice practic ceea ce învață și să construiască la clasă propriile contexte în care să transfere cunoștințele dobândite.

Un curs de programare vizuală cu Scratch

Cursul online Introducere în Scratch pentru profesori de gimnaziu, sprijinit de Romanian-American Foundation, Societe Generale European Business Services și Google, își propune să îi inițieze pe profesori în utilizarea la clasă a unuia dintre cele mai iubite și folosite programe gratuite de învățare a programării: Scratch, program care se regăsește dealtfel în programa școlară. Înscrieri pe www.predauviitor.ro.

”Elevii din 2020 vor fi cetățeni activi cel puțin până în 2070, iar acum poate că ne este greu să ne imaginăm cum va fi lumea în care ei vor trăi activ. Însă responsabilitatea noastră este tocmai aceasta, să îi pregătim acum pentru a trăi o viață împlinită și independentă în timpuri necunoscute. Prin aceste cursuri urmărim să creăm o punte între elevii de azi și cadrele didactice care doresc să se dezvolte și să realizeze activități didactice online, precum și să integreze capacitatea creativă a elevilor de a folosi tehnologia pentru a se conecta la învățare continuă”, afirmă Adela Beca, Coordonator Comunitate Îndreptar Digital.

Înscrieri și durată cursuri

Învățătorii și profesorii se pot înscrie gratuit până în 20 septembrie pe site-urile dedicate cursurilor online, prin crearea unui cont pe platformele: www.indreptardigital.ro (pentru învățători, elevi și profesori din licee pedagogice) și www.predauviitor.ro (pentru profesori de informatică și TIC).

Durata cursurilor este de 12 săptămâni (21 septembrie - 13 decembrie) și se finalizează cu realizarea unui proiect practic, la clasă. Pe durata cursurilor, participanții sunt invitați la webinarii și activități de comunitate care să încurajeze colaborarea și să susțină un ritm intens al învățării. Participanții care îndeplinesc condițiile de absolvire vor primi o diplomă de absolvent la final.

”Am adus în aceste cursuri întreaga noastră experiență de formare de până acum, online și offline, prin cursuri, webinarii, tutoriale, observare la clasă sau programe de tip Accelerator, dedicate profesorilor din toate ciclurile de învățământ (învățători, profesori de informatică și TIC, profesori din licee cu profil pedagogic). Experiența noastră a fost completată și susținută de colaborări fructuoase cu experți și cercetători în domeniul educației atât români, cât și străini, precum și de susținerea comunităților efervescente de învățători pe platforma Îndreptar Digital și profesori de informatică și TIC pe platforma Predau Viitor”, declară Ana Stamatescu, Designer Instrucțional Predau Viitor.