Tembo cafe și-a deschis oficial porțile la mijlocul lunii octombrie, în urma unei investiții totale de 51.000 de euro, iar fondatorii săi lucrează deja la deschiderea unui magazin online, lansarea unor aplicații mobile, atât pentru telefoanele cu Android cât și pentru iPhone, organizează evenimente în cadrul cafenelei și plănuiesc extinderea conceptului și în alte cartiere din Cluj. Momentan.

Am aflat de la Előd Balázs-Engelsen, cofondator Tembo cafe, despre cum a fost primită la Cluj prima cafenea dedicată părinților.

”De la bun început, idea în spatele la Tembo café a fost să deschidem o cafenea pentru comunitatea locală din cartier. Fiind o companie de impact social, pentru noi a fost, și este în continuare, foarte important să creăm cu adevărat o relație apropiată cu oamenii din comunitate”, ne-a precizat Előd.

Abia pe 12 octombrie am deschis oficial cafeneaua. Mulți ne-au zis că sunt foarte multumiți și că foarte mult le lipsea un loc de genul ăsta. Acest proiect s-a născut dintr-o frustrare pe care am avut-o pe plan personal, deci ne bucurăm să vedem că acum funcționează și în practică, nu doar în teorie”, a spus Előd, adăugând faptul că printre clienți sunt persoane care revin și se implică în sugestii pe marginrea meniului, serviciilor sau produselor pe care și-ar dori să le regăsească în cafenea.

”Noi vedem viitorul cafenelelor Tembo ca fiecare locație să fie adaptată pentru comunitatea respectivă. Vrem să ne diferențiem prin faptul că locațiile noastre sunt unice și făcute pentru comunitățile locale, și ca atare, fiecare comunitate are nevoi diferite”, afirmă cofondatorul Tembo cafe.

Poți citi aici, pe larg, povestea soților care au lăsat Elveția ca să deschidă o cafenea pentru părinți la Cluj.

Potrivit acestuia, fluxul de clienți a fost unul continuu de lansarea cafenelei, iar în medie, părinții petrec între 30 și 40 de minute în Tembo cafe.

După cum precizam anterior, investiția totală în amenajarea și deschiderea cafenelei s-a ridicat la 51.000 de euro. O bună parte din bani a fost folosită pentru achiziția materialelor. ”Am depus un efort mare să avem grijă de tipurile de materiale pe care am decis să le cumpărăm. Am folosit var pentru perete din ingrediente 100% organice și naturale care a costat 2-3 ori mai mult decât o vopsea obișnuită, având încălzire în pardoseală în locul caloriferelor a fost o altă alegere evidentă, la fel și parchetul este de calitate superioră și e child-friendly, nu conține formaldehidă și niciun material toxic. Jucăriile în cafenea sunt toate din lemn, nu conțin bucăți de plastic având vopsea care nu e toxică și care le dă o culoare naturală. Pentru noi a fost important să creăm un loc care este 100% natural și sănătos. Pe scurt, am vrut să facem un loc în care să venim și cu băiețelul nostru”, adaugă Előd.

Recent, fondatorii Tembo cafe au stabilit un parteneriat strategic Blu Coffee Roaster, o prăjitorie de cafea de specialitate din Cluj. Totodată, cafeaua de specialitate va fi disponibilă și în magazinul online pe care îl vor deschide în curând.

”Misiunea noastră este să servim nevoile părinților și în general ale comunității locale. Având un shop online a fost ceva la care ne gândeam să avem într-o formă să alta, de la bun început”, spune Előd.

Astfel, shop-ul urmează să fie lansat oficial în decursul lunii noiembrie. Vor fi disponibile pentru vânzare jucăriile care se regăsesc și în cafenea, de tip Montessori, de logică, și stiințifice, care ajută la dezvoltarea abilitățiilor cognitive și motorii, precum și cărțile interactive pentru vârste între 1-5 ani. Totodată, prin prisma parteneriatului cu Blue Coffee Roaster, fondatorii Tembo vor vinde și cafea de specialitate la pungă cu un amestec propriu de la Tembo. ”Cu timpul vom extinde gama noastră de produse pe care le vindem în shop. Apropo, toate produsele pe care le vindem online se pot găși și în shopul nostru fizic”, declară Előd.

Proprietarul Tembo cafe ne-a vorbit și despre o serie de ateliere pe care le planifică tot în luna noiembrie. ”Unele vor fi gratuite, altele contra cost. O să vrem să avem o gamă mare de teme diverse, și vom aștepta 2-3 luni, o perioadă de experimentare, ca să vedem care ar fi cel mai interesant și relevant pentru părinți. La fel ca și până acum, așteptăm feedback din partea clienților referitor la subiectele pe care ar vrea să le aibă aceste ateliere”.

În ceea ce privește aplicațiile la care lucrează fondatorii Tembo cafe, acestea vor furniza informații personalizate. De exemplu, pe lângă faptul că prin intermediul acestora vor putea fi achiziționate produsele din cafenea, echipa își dorește și personalizarea alegerilor clienților în ceea ce privește consumul de cafea. Totodată, prin intermediul aplicației clientul va putea să urmărească direct de pe telefon pe contribuțiile sociale pe care le are cu fiecare achiziție.

”În plus prin aplicație clientul o să poate să facă rezervare la evenimente private și ateliere. Cum calitatea cefelei și cultură de cafea e foarte importantă pentru noi, cu timpul am vrea să extindem aplicația cu alte funcționalități, cum ar fi posibilitatea de a urmări proveniența cafelei respective pe care tocmai ce-a comandat-o, sau un mic dicționar cu informații utile despre cultura de cafea”, adaugă Előd.

Referitor la investițiile adiționale pe care și le-au propus, Elod ne-a precizat că în viitorul apropiat și-ar dori să acceseze o rundă de finanțare de tip seed.

În plus, din punct de vedere al planurilor de extindere, fondatorii Tempo cafe și-au propus încă de la început să deschidă cafenele în fiecare cartier din Cluj. ”Prioritatea este să ne stabilim în oraș și să deschidem locații noi în alte cartiere înainte să începem să ne extindem și în alte orașe. Am avut deja destul de multe cereri și interese din partea locuitorilor din alte cartiere. Pe termen lung planul este să putem avea locații în diferite părți ale țării (și chiar și în afară), dar suntem conștienți că asta prezintă un alt set de probleme mult mai diferite. În orice caz, pentru noi e important să rămânem o cafenea pentru comunitatea locală și cumva să găsim rețeta prin care putem păstra spiritul asta în timp ce scalam activitatea noastră”, concluzionează Előd.