De altfel, schimbarea majoră pe care a adus-o cloud-ul în lumea de business, și nu numai, a fost democratizarea accesului la tehnologie. Orice companie, fie ea un simplu IMM sau o corporație cu afaceri globale, poate veni cu abordări noi în ceea ce privește procesele de transformare digitală, înțelegând importanța automatizării sarcinilor repetitive, a implementării unor sisteme menite să eficientizeze procesele interne, sau a regândirii produselor existente sau viitoare.

”Privim cloud-ul ca pe un cumul de resurse extrem de variate și puternice, care pot susține cele mai diverse utilizări ale tehnologiei, de la infrastructură și stocare de date, la scenarii complexe de inteligență artificială sau, altfel spus, folosirea tehnologiei drept catalizator al transformării”, ne-au precizat oficialii Microsoft România.

Astfel, producătorii mici și mari de software au la dispoziție instrumente puternice care le permit să creeze mult mai ușor și rapid o nouă aplicăție de IoT, blockchain, AI sau Business Intelligence, și să o pună la dispoziția clienților lor, sub formă de serviciu. ”Este un trend care câștigă amploare, aducând foarte multă valoare pentru utilizatorii finali, prin prisma eliminării acelor componente de care nu este nevoie, și eficientizând costurile”, spun reprezentanții Microsoft.

Următorul salt va fi la computerul cuantic

Din punctul lor de vedere, pe termen lung, următorul salt major în cloud va fi adus de quantum computing. ”Quantum computing este un concept ce aplică proprietățile fizicii cuantice pentru a procesa informația. Formate din componente de dimensiuni nanometrice, și operând la temperaturi mai scăzute decât cele din spațiul intergalactic, computerele cuantice pot calcula în câteva zile operații atât de complexe încât ar fi nevoie de câteva miliarde de ani pentru a obține același rezultat cu actualele computere non-cuantice”, explică specialiștii biroului local al gigantului Microsoft.

În afara zonei de cloud, Microsoft este extrem de activ și pe segmentul inteligenței artificiale, din punctul lor de vedere AI fiind tehnologia definitorie a vremurilor actuale. ”Similar descoperirii electricității sau inventării motorului cu aburi, considerăm că inteligență artificială are puterea de a schimbă fundamental viețile oamenilor, transformând industria și societatea”, comentează aceștia.

”Sistemele noastre AI sunt concepute pentru a extinde capabilitățile unei ființe umane, și vrem să ne asigurăm că instrumentele și tehnologiile puse la dispoziție de Microsoft vor câștigă încrederea întregii lumi. Luate împreună, aceste avantaje permit Microsoft și clienților săi să creeze produse și servicii ce folosesc AI, pentru a anticipa, înțelege și răspunde la nevoile oamenilor”, adaugă reprezentanții Microsoft, precizând că scopul lor este de a face inteligența artificială accesibilă și valoaroasă pentru toți, prin amplificarea ingeniozității umane.

Cui i-e frică de inteligența artificială? Despre tendințe și industria tech cu românii de la EXE Software

Inteligența artificială ajută la găsirea de soluții pentru bolile incurabile

”Încorporăm AI în tot ceea ce facem în vederea creșterii productivității și să contribuim la dezvoltarea tehnologică. Astăzi avem acces la date care ne pot ajută să găsim răspunsuri pentru probleme fundamentale din domeniul sănătății, energiei, mediului, hranei, transportului și educației iar algoritmii sunt cei care ne pot ajută să identificăm tendințele din aceste oceane de date și să le agregăm”, declară oficialii Microsoft.

În acest moment, putem folosi inteligența artificială pentru a corela baze de date complexe, pentru a face simulări, dar și pentru aplicații considerate astăzi atât de comune, încât nici nu le mai considerăm “inteligente”, cum ar fi recunoșterea numărului de înmatriculare al mașinii la o barieră automată, sau o căsuța de email deja filtrată și ordonată.

”De asemenea, începem să vedem cum inteligența artificială are potențialul de a realiza lucruri la care nici nu visam cu o generație în urmă, cum ar fi eliminarea barierelor de limbaj, sau sprijinirea cercetătorilor care doresc să găsească soluții pentru bolile incurabile cunoscute”.

Cercetătorii Microsoft au făcut pași importanți în domenii precum recunoașterea vizuală, traducerea automată, recunoașterea vocală și citirea textului, care folosește AI pentru a citi, răspunde și chiar adresa întrebări. ”Aceste progrese își fac ulterior loc în produse precum Azure Cognitive Services – un set de instrumente pe care dezvoltatorii le pot folosi pentru a adăuga capabilități de AI precum recunoașterea vizuală, traducerea și căutarea vizuală, dar și instrumentele Azure Bot Services, ce permit creearea de aplicații de tip bot”, declară reprezentanții gigantului american din software.

Președintele Microsoft: ”ce fel de putere suntem pregătiți să le oferim computerelor?”

În ceea ce privește soluțiilile în care companiile ar trebui să investească în acest moment pentru a ține pasul cu un mediu de business concurențial, reprezentanții Microsoft sunt de părere că fiecare jucător ar trebui să aibă în vedere investițiile care îi pot spori competitivitatea. ”Ierarhia obișnuită a nevoilor unei organizații pornește cu dispozitivele, infrastructura și software-ul de productivitate de care au nevoie toți angajații pentru a fi eficienți. Apoi, industria din care face parte o companie, împreună cu nevoile specifice ale fiecărui department, vor necesita aplicații de business personalizate. Și, nu în ultimul rând, este important că fiecare organizație să înceapă o discuție cu un un partner de consultanță care să îi înțeleagă procesele de business, și care să poată face recomandările potrivite”.