Allview a fost un nume pe buzele tuturor acum câțiva ani, dar de când piața s-a maturizat, prezența lor a scăzut. Dar brașovenii modifică și aduc dispozitive în continuare sub brandul lor. De data asta a ajuns la noi un laptop. Unul care ne-a surprins pentru că are procesor Snapdragon 835, adică unul de mobil.

Allview Allbook Q - un design reușit

Laptopul cu ecran de 13,3 inci are un design reușit, deși nu foarte original. Carcasa este metalică, probabil din magneziu, iar pe marginile ecranului avem inserții de crom care îl fac mai elegant. Culoarea e un gri, iar textura este minimal rugoasă. Pe spatele ecranului există sigla Allview, iar la nivel de grosime vorbim de 15,1 milimetri. Nu e un laptop gros. Greutatea e de aproape 1,3 kilograme, destul de mult pentru categoria sa, dar avantajul e că nu se simte ca un dispozitiv de jucărie.

Carcasa metalică se simte destul de goală totuși și nu dă până la capăt o senzație neapărat plăcută. Odată deschis ecranul, tastatura are butoane mari despre care vom vorbi mai târziu, un difuzor în partea superioară și un trackpad pe jumătate din lățimea laptopului, poziționat central.

Ecranul este Full HD și are margini foarte subțiri, ceea ce am apreciat, pentru că e creat pe modelul celor de la Asus de pe ultimele generații de Zenbook-uri. De asemenea, ecranele au două elemente cauciucate pentru a nu se atinge cu tastatura și a nu se zgâria.

Nu zic asta de obicei, dar aș face o mențiune specială la acest laptop. Încărcătorul este foarte urât și pare că a fost cumpărat din Obor. Aduce aminte aproape de jocurile video TV pe care le aveam în copilărie. De asemenea, firul este destul de scurt.

Așadar, în privința designului, Allview a ales o variantă reușită, dar care își arată limitările și lipsa de imaginație. În definitiv, Allview ne-a obișnuit să fie un integrator de produse din China, nu face designul de la zero.

Tastatură, trackpad și porturi

Butoanele sunt mari și permit o scriere corectă, fără greșeli. Cu toate acestea, tastatura este foarte din plastic și are o cursă lungă și adâncă. Practic, deși tastele sunt plate, ele se duc foarte adânc. Sau cel puțin aceasta e senzația. Personal, după câteva minute pe tastatura aceasta am devenit inconfortabil cu tastarea și numărul de greșeli pe care le-am făcut a fost foarte mare. Laptopul își arată limitările din nou aici.

Trackpad-ul a fost surprinzător de bun. Ai control cu unul sau două degete, funcționează bine, nu agață degetele și îți permite să-l folosești și când ai mâna puțin udă sau transpirată. Suprafață este foarte, foarte puțin rugoasă, ceea ce ajută. E integrat bine sub tastatura și poți să eviți atingerile accidentale.

În privința porturilor, laptopul stă bine. Pe o parte ai mufa de alimentare și una USB. M-am mirat să văd că mufa USB-C poate fi folosită și pentru încărcare. De ce m-am mirat? De ce ai mai pune atunci o mufă de alimentare obișnuită? Allview putea să aleagă să meargă pe o configurație cu două mufe USB-C.

În partea dreaptă avem o mufă USB, un slot de micro-SD care, în funcție de versiunea cumpărată, permite carduri de 256 sau de 128 de GB, o mifă de căști și slotul de SIM, pentru că acest laptop, așa cum vom afla mai târziu, are și posibilitatea de a introduce o cartelă prin care să avem conexiune la Internet atunci când nu suntem într-o zonă cu WiFi.

Nu m-am simțit bine tastând pe acest laptop. Dar să mergem mai departe și să vedem dacă pariul de a folosi un procesor Snapdragon 835 a dus la un rezultat bun pentru Allview.

Specificații tehnice și software

Laptopul are un procesor surprinzător pe care îl vedem de obicei pe dispozitivele mobile: Qualcomm Snapdragon 835. Memoria RAM e de 4GB, iar capacitatea de stocare e doar 64 de GB, extensibilă cu un card microSD de 128 de GB sau de 256 de GB în funcție de versiune.

Cum am folosit laptopul acesta? Am încercat să-l fac laptop de birou și să-l folosesc în oraș, ca dispozitiv mobil de pe care să lucrez. Am reușit? Ei bine, procesorul Snapdragon 835 își arată limitările foarte puternic, mai ales că trebuie să ducă în spate un Windows 10 Home Edition. Dacă deschizi mai mult de 2-3 tab-uri în Google Chrome laptopul începe să sacadeze puternic și trecerea dintr-un program sau altul e foarte complicată. Există un lag permanent odată ce folosești mai multe pagini. Nu am reușit să-i dau de cap și mi-a dat aceleași senzații pe care le aveam când foloseam un Chromebook mai ieftin. Să nu mai spun că aveam probleme inclusiv în a scrie texte, pentru că laptopul rămânea în urma vitezei de tastat.

Așadar, procesorul mobil are foarte multe limitări. Bateria ar trebui să fie avantajoasă pentru acest laptop și nu pot să mă plâng. Într-un test cu un video de pe YouTube la calitate 4K laptopul poate înregistra o autonomie de aproximativ 9 ore. Oficial sunt până la 14 ore de folosire. Poți să folosești mult dispozitivul, dar eu nu am reușit să duc vreodată opt ore de folosire continuă. Nu pentru că nu mai avea baterie, ci pentru că mă scotea din sărite.

O altă caracteristică tehnică utilă pentru cei care vor să aibă un dispozitiv mobil este slotul de cartelă SIM. Ai 4G permanent pe unde te duci, ceea ce e util, dar la acest preț aș vedea mai degrabă o tabletă utilă. E drept, dacă ai de editat ceva în Word / Excel te ajută mai mult Windows-ul. Am avut câteva dificultăți în a seta rețeaua, pentru că mă așteptam să pun cartela și să funcționeze automat, dar până la urmă i-am dat de cap. E o adiție utilă, mai ales că sunt multe abonamente cu internet nelimitat acum. Dar dacă nu ai o nevoie specifică pe care ți-o poate rezolva Windows, atunci ți-aș zice ca pentru portabilitate să te duci către o tabletă sau chiar către un telefon mobil.

Ecranul mi-a dat senzația că rolul acestui laptop este într-o familie care vrea să se uite la filme din când în când. Dar chiar și așa, prețul nu se justifică. Ecranul are margini subțiri, cum spuneam, o dimensiune de 13,3 inci, calitate Full HD și orientare 16:9. E un ecran lucios, luminozitate bună și calitatea multimedia e în regulă. Din păcate, difuzoarele de sub ecran nu sunt excepționale și sunetul reverberează prost din carcasă.

Preț și disponibilitate Allview Allbook Q

Înainte de a vorbi despre punctele pro și contra, să discut și despre preț. Și să o fac într-un mod realist. Salut inițiativele firmelor locale de a veni cu produse proprii, chiair dacă asta înseamnă să lucrezi în dezvoltarea software a unor produse din fabricile din China.

Cu toate acestea, laptopul acesta mi se pare uluitor de scump pentru ceea ce oferă. În momentul de față costă 2.500 de lei, redus de la 2.700 de lei pe site-ul oficial Allview. L-am văzut și pe alte site-uri redus la 1.900 de lei. Aș putea spune că sunt opțiuni mult mai ieftine și mai competitive pe piață în momentul acesta și chiar dacă vi se pare atractiv, v-aș recomanda să îl testați într-un magazin înainte de a face decizie de cumpărare. Mi se pare mult prea lent și dificil de folosit în mai mult de două task-uri pentru a te putea baza pe el.

Hai să trecem în revistă totuși punctele pro și punctele contra.

Punctele Pro

  • Autonomie mare
  • Design reușit
  • Ecran cu margini subțiri

Punctele Contra

  • Încărcător slab și de proastă calitate
  • Performanțele procesorului Snapdragon 835 pe un laptop sunt slabe
  • Tastatura se simte plasticoasă și nu e confortabilă la scris
  • Sistemul de operare e prea mult pentru acest procesor
  • Preț mult prea mare

Așadar, la final, aș vrea să introduc o nouă rubrică în review-urile start-up.ro. Și se numește… Pentru cine este?

Pentru cine este acest laptop? Conform celor trăite de noi, procesorul e mult prea slab pentru a duce în spate acest terminal. El ar trebui să fie un laptop portabil, dar unul care nu poate fi folosit la business. E un laptop de vacanță? Unul de rezervă? Problema e prețul. Că seamănă la performanțe cu un Chromebook, dar nu și la preț. E pentru cineva laptopul acesta? Uhm, nu.