Raportul, 2024 Global Economic Outlook: Slow Growth High Uncertainty, prezintă principalele evenimente care trebuie urmărite într-un an electoral pentru multe țări, analizează trei tendințe majore care pot influența viitorul și prezintă interviuri cu directori financiari (CFO) din întreaga lume.
Jonathan Ashworth, economist-șef la ACCA și autor al raportului, a declarat: „Economia globală pare să crească din nou, încet, în 2024, dar riscurile tind să se accentueze. Impactul întârziat al restricțiilor monetare din trecut ar putea duce la o încetinire și mai pronunțată a creșterii, iar riscurile geopolitice rămân semnificative. Calendarul politic încărcat, cu alegeri programate în aproximativ 60 de țări, inclusiv în România, SUA, Marea Britanie, India și în Parlamentul European, adaugă un grad suplimentar considerabil de incertitudine și volatilitate potențială.”
Ashworth a declarat: „Ar fi riscant pentru băncile naționale să declare o victorie iminentă în lupta lor împotriva inflației”, dar a sugerat că: „Tendința de creștere a economiei mondiale în 2024 ar putea veni, probabil, în contextul ameliorării rapide și continue a inflației, ceea ce ar putea deschide calea pentru o relaxare timpurie și semnificativă a politicii monetare de către băncile naționale”. Dar a avertizat că „acest aspect ar putea genera riscul unei rate a inflației mai ridicate în 2025 și în viitor”.
Pe lângă monitorizarea fluxului și refluxului obișnuit al datelor economice, Ashworth a sugerat să urmărim trei tendințe cheie în acest an:
- noi regrese din partea guvernelor în ceea ce privește politicile de implementare a tranziției spre o economie verde
- semne ale creșterii fragmentării geo-economice
- și evoluții în domeniul inteligenței artificiale (IA)
Ashworth a declarat: „Primele două ar putea fi afectate în mod special de evoluțiile politice pe parcursul anului iar în privința adoptării inteligenței artificiale, vom vedea cum începe să dea un impuls necesar creșterii productivității.”
Între timp, precauția a fost cuvântul de ordine al directorilor financiari, având în vedere contextul economic global dificil, evoluțiile geopolitice și alegerile din numeroase țări. Unele companii au fost, în mod obișnuit, mai puțin afectate de evoluțiile economice ciclice, dar o serie de organizații au fost influențate - sau chiar expuse riscurilor - de schimbările structurale legate de comerț și de problemele legate de lanțul de aprovizionare. Cele mai multe dintre ele au testat utilizarea inteligenței artificiale și a altor tehnologii, în timp ce unele au remarcat dificultatea de a atrage noi angajați, având în vedere schimbările din modul de lucru.