Mulți fondatori de startup-uri nu știu foarte bine ce să urmărească atunci când primesc o investiție și cum să arate contractele. Din acest motiv, nu sunt foarte bine pregătiți și pot să apară lucruri imprevizibile.

Cei de la Y Combinator, unul dintre cele mai mari acceleratoare din lume, au publicat pe blog un exemplu de term sheet pentru investiție de tip Series A și explicații pentru ce să urmărească. Potrivit celor de la Y Combinator, o investiție Series A vine cu cedarea a 20% din acțiunile unui startup către investitori. La finalul articolului puteți vedea și descărca documentul publicat de cei de la Y Combinator.

Potrivit Y Combinator, cele mai multe tranzacții din Silicon Valley au început să aibă un term sheet din ce în ce mai mic, de doar două pagini.

Unde trebuie să fii atent?

Cum va arăta board-ul companiei. După o investiție vei avea un board format și din investitorii tăi. Trebuie să fii atent ce drepturi dai acolo și dacă investitorii au dreptul să blocheze sau să dicteze decizii operaționale. În acest term sheet fondatorii păstrează controlul boardului cu o proporție de 2-1. Cei mai mulți fondatori pierd controlul după Series A într-o structură 2-2-1: 2 fondatori, 2 investitori și un membru independent al board-ului. Când pierzi controlul board-ului ca fondator poți să fii dat afară.

De asemenea, puteți citi în blogul celor de la Y Combinator despre cei 4 termeni la care trebuie să fiți atenți dacă sunt menționați în term sheet.