Zilele astea am testat trei telefoane motorola compatibile cu standardul 5G - m-am jucat cu moto razr 5G, cu moto g 5G și moto g 5G plus.

Test viteză 5G - Sector 3, Ozana

Începem acest tur 5G la mine în cartier, în sectorul 3, unde rețeaua 5G a ajuns deja.

Viteza înregistrată în această zonă este de peste 200Mbps la download și peste 40Mbps la upload.

E o viteză foarte bună, având în vedere că rețeaua 5G e abia la început în România și nici nu locuiesc într-o zonă ultracentrală, unde să fie foarte multe antene. Toate cele trei smartphone-uri motorola au același chipset 5G de la Qualcomm și sunt capabile de viteze de până la 3,7Gbps în condiții optime.

Test viteză 5G - Piața Unirii

Și am ajuns la Unirii, în buricul târgului cum s-ar spune. Aceasta e o zonă plină cu antene 5G și mă aștept ca rezultatele să fie chiar și mai bune decât înainte.

Cele trei smartphone-uri au prins toate viteze de download de peste 540Mbps la download, cu un upload maxim de 122Mbps.

Cu genul ăsta de viteză, nici nu mai ai nevoie de WiFi în casă. La această rată de transfer, un fișier de câțiva GB se descarcă în mai puțin de un minut, iar asta înseamnă că poți vedea câte filme vrei de pe Netflix fără să aștepți prea mult înainte să te poți uita la ele. Hai să continuăm turul.

Test viteză 5G - Aviatorilor

De data asta am venit în zona redacției start-up.ro și ne aflăm lângă stația de metrou Aviatorilor. Multă lume lucrează în zona de Nord a Capitalei și un test 5G ni se pare foarte relevant aici. Să vedem cum se descurcă rețeaua și telefoanele în această zonă.

Viteze de peste 550Mbps la download. Pe partea de upload am înregistrat și 121Mbps.

După cum mă așteptam, viteze foarte bune și aici! Practic, cât timp aștepți taxiul care să te ducă acasă, poți face câteva sesiuni serioase de gaming multiplayer pe smartphone. Fără latențe, fără întârzieri și fără freeze-uri. Hai să pornim spre următoarea destinație!

Test viteză 5G - Politehnica

Am ajuns în cartierul Militari, una dintre cele mai locuite zone din Capitală. Să vedem cât de dezvoltată e rețeaua 5G în această zonă, înainte de a ne întoarce în studio pentru ultimele concluzii.

Peste 30Mbps la upload și între 270 și 330Mbps la download.

Viteze bune, chiar și pentru o zonă atât de aglomerată. Practic, cam pe oriunde te-ai afla în București, poți găsi conexiune 5G de mare viteză.

Concluzie - Acoperirea 5G în Capitală

E timpul pentru câteva concluzii. În testele de astăzi am văzut viteze mari pe toate cele trei smartphone-uri, în toate cele 4 zone pe care le-am vizitat. Operatorii români s-au mișcat bine și avem 5G de la Orange în toată Capitala, la fel și de la Vodafone, iar cei de la Digi fac și ei progrese în ceea ce privește acoperirea 5G. Noile rețele au ajuns și în restul țării, iar în următorul an ne așteptăm ca această tehnologie să fie mult mai extinsă, mai ales că vedem deja și abonamente cu internet 5G nelimitat cu prețuri foarte bune. Evident, pentru fiecare buzunar există și un smartphone 5G de la motorola potrivit pentru el și te invit să vizionezi clipul anterior din această serie pentru a vedea care e cel mai bun pentru tine.