Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 5 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
În cazul de față The Last of Us Part 1 nu conține scene extra, însă prin refacerea vizuală a jocului și prin introducerea unui nou sistem de AI, acesta reprezintă o versiune mai fidelă a viziunii al lui Neil Druckmann, unul dintre creatorii seriei.
Astăzi vorbim despre The Last of Us Part 1, un remake creat de Naughty Dog special pentru PS5. Pe măsură ce vorbesc despre ce este acest joc, ce schimbări au fost aduse și de ce ai vrea să-l cumperi sau nu, o să las pe fundal să ruleze primele minute din joc din noua versiune în modul fidelity, adică rezoluție 4K cu o țintă de 40 FPS și în paralel veți vedea și cum arată The Last of Us Remastered, versiunea remasterizată pentru PS4 a jocului de PS3.
Fun fact, prima oară când am „jucat” The Last of Us a fost pe YouTube când am urmărit toate clipurile cinematice deoarece nu aveam PS3 la vremea respectivă și știam că nu va fi adus prea curând pe PC și eram prea curios. Mi-a plăcut ceea ce am văzut. Apoi am jucat versiunea remasterizată pe PS4, iar acum l-am jucat a doua oară pe PS5 în cea mai bună versiune posibilă și jocul ar putea câștiga un premiu pentru grafică și atmosferă în 2022.
Este clar că lansarea jocului este înconjurată de o mică controversă din prisma faptului că este o a treia lansare a unui joc care a apărut pentru prima oară pe rafturi în 2013, adică acum 9 ani, însă la un preț de joc nou din 2022, adică 70 de euro. Întrebarea pentru gameri este evidentă: de ce ar cumpăra a treia oară același joc? De asemenea, nu poți să nu te întrebi dacă acest timp petrecut Naughty Dog pentru crearea acestui joc nu ar fi fost mai bine utilizat în crearea unui titlu complet nou. Greu de răspuns, mai ales că nu cunoaștem bucătăria internă a studioului.
Este clar că cei care vor fi cei mai încântați de lansarea acesta sunt fanii seriei care vor să susțină dezvoltatorul, dar și cei care nu au avut un contact cu seria până acum și ar vrea să aibă o experiență modernă AAA a unui joc bun din 2013. Mai ales din prisma faptului că jocul se lansează acum pe PS5, dar va ajunge și pe PC, iar acolo există potențial pentru un public mare care nu a experimentat jocurile The Last of US.
Al doilea răspuns poate fi dat din perspectiva faptului că jocul a fost făcut de la zero pentru PlayStation 5, după cum susțin cei de la Naughty Dog, iar asta înseamnă o grafică mult mai bună, animații mult mai detaliate, iluminare mult mai naturală și atmosferică și chiar refacerea unor scene. Problema este că această strategie de pricing face ca discuția să devieze în alte direcții și să ia atenția de la ceea ce au realizat dezvoltatorii.
După ce l-am jucat, pot spune că The Last of Us Part 1 e jocul din 2013 cu aceeași poveste interesantă și personaje simpatice, dar peste care a fost aplicat tot ce înseamnă tehnologie grafică nouă disponibilă pentru PS5, iar acum pachetul The Last of Us este unul mult mai coerent. Acum colecția The Last of Us format din Part 1 și Part 2 este ca un fel de Director’s Cut pentru lumea jocurilor video, adică o reprezentare cât mai fidelă conformă cu viziunea regizorului, dezvoltatorilor în acest caz.
Mai departe, hai să trecem în revistă ce s-a schimbat la noua versiune a The Last of Us.
The Last of Us Part 1 are două moduri de grafică: 4K nativ la 30-40 FPS sau 4K dinamic la 60 FPS, permițându-le jucătorilor să prioritizeze un framerate mai lin sau să aleagă o grafica cât mai bună.
După cum am zis, jocul a fost reconstruit de la zero folosind cea mai recentă tehnologie PS5 pentru a crea o iluminare, medii și animații faciale mai realiste. The Last of Us Part 1 are un frunziș mai dens, efecte de ceață mai realiste, iluminare mai naturală și mai frumoasă, texturi mai detaliate, apa arată mai bine și oferă o calitate generală a imaginii mai bună în comparație cu The Last of Us Remastered. În unele scene au fost eliminate anumite elemente, au fost adăugate altele, așezarea lor a fost schimbat, iar alte scene au rămas la fel, însă îmbunătățite vizual.
Pe partea de clipuri cinematice, Naughty Dog a ajustat unghiurile camerei în unele scene pentru a profita mai bine de detaliile faciale îmbunătățite care sunt extrase din capturile originale. Și bine au făcut deoarece animațiile faciale sunt excelente în acest joc și personajele pot transmite mult mai bine emoția situațiilor.
O altă schimbare importantă este la nivelul controllerului și The Last of Us Part 1 utilizează mai bine tot ce poate face acest nou controller. Fiecare armă din joc are propriul feedback haptic și vei simți diferit fiecare armă atunci când tragi. De asemenea, triggerul se întărește când tragi cu arcul pentru a simula încordarea coardei acestuia. În afara luptelor vei simți exploziile în controller, căzăturile, dar și picurii ploii. E un element în plus care crește imersiunea în lumea jocului.
Apropo de imersiune, sunetul a primit un upgrade și acum este compatibil cu tehnologia audio 3D a Sony. Astfel beneficiezi de un peisaj sonor mai bogat și o poziționare mai bună a sunetelor. Vei putea localiza mult mai ușor sunetul pe care-l face un Clicker sau un inamic și vei putea plasa imediat de unde se aude o voce sau vântul. Și cum vorbim de un joc pentru PS5 vorbim și de timpi de încărcare foarte rapizi și de la ecranul cu press any button până intri în joc durează cam 11 secunde, în medie.
În afară de schimbările vizuale, de sunet și de atmosferă, studioul a schimbat și felul în care se comportă inamicii. Practic, a luat AI-ul din The Last of Us 2 și l-a adus aici, iar acum AI-ul este mai inteligent și va încerca să te înconjoare pentru a te lua prin surprindere. De asemenea, companionii se comportă diferit și se ascund de inamici astfel încât să nu-i vadă. Să nu mai existe situații din acelea ciudate în care tu ești ascuns, dar Ellie este clar vizibilă inamicului, însă nu se declanșează lupta.
Dacă cel mai înalt nivel de dificultate e prea ușor pentru tine atunci află că Naughty Dog a băgat și un mod permadeath aici și atunci tensiunea devine incredibilă, iar palmele mele transpirau la fiecare întâlnire cu un Clicker. Am doar încercat modul pentru că nu cred că aș putea juca până la final astfel deoarece ar fi prea mult pentru mine. Pe de altă parte, tot aici a fost adăugat și speedrun mode pentru cei mai competitivi dintre voi.
Din păcate, nu există componentă de multiplayer pentru acest joc, însă se lucrează la o versiune multiplayer pentru The Last of Us Part 2 și sunt foarte curios ce ni se pregătește. Vom afla mai multe detalii despre asta pe viitor.
Un alt lucru la care s-a lucrat a fost opțiunile de accesibilitate și ai foarte multe la dispoziție astfel încât și mai mulți oameni să-l poată încerca. Ai opțiuni pentru schimbarea controlului, pentru schimbări vizuale, de navigare și luptă sau motion sickenss, descrieri audio sau imagini cu contrast ridicat. Very nice.
Acum să trecem la final și să tragem o concluzie
Nu ai avut consolă Playstation sau nu ai jucat The Last of Us până acum? Nu există un moment mai bun pentru a face asta. Ești fan și ai jucat și originalul și versiunea remasterizată? Nu este cea mai simplă recomandare de făcut la un cost de 70 de euro. Ar fi fost mai ușor dacă titlul se vindea la un preț mai mic sau dacă era inclus într-una din versiunile de abonamente PlayStation Plus. Lăsând la o parte prețul, jocul este excelent, este un remake bun care primește îmbunătățirile de care avea nevoie.