UPDATE: Am urmărit evenimentul de lansare al Apple și v-am adus toate noutățile despre iPhone 14, iPhone 14 Plus și iPhone 14 Pro și Pro Max aici și aici.

Momentul în care se lansează noile iPhone-uri toată lumea este interesată de ceea ce se prezintă, indiferent dacă sunt pasionați de tehnologie. Apple reușește să creeze o atracție pe care alți producători nu reușesc să o replice. La fel ca în fiecare an, compania americană va lansa iPhone 14, iPhone 14 Pro și o versiune Max pentru fiecare dintre aceste modele. Deci vom avea cel puțin 4 versiuni de iPhone 14 prezentate: iPhone 14, iPhone 14 Max, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max. Totuși, în ultimele zile au apărut speculații cum că Apple ar vrea să lanseze și un iPhone 14 Mini, deși inițial nu doreau asta din cauza vânzărilor slabe ale lui iPhone 13 Mini.

iPhone 14 și iPhone 14 Max

Designul rămâne același de la iPhone X încoace cu acel notch în partea de sus și cu camerele pe spate integrate într-un pătrat. Ne așteptăm să vedem un iPhone 14 de 6,1 inchi, un iPhone 14 Pro de 6,1 inchi, un iPhone 14 Max de 6,7 inchi și un iPhone 14 Pro Max de 6,7 inchi. Nu ne așteptăm la schimbări semnificative de design în acest an, dar protuberanțele camerelor pentru iPhone 14 și iPhone 14 Pro ar putea deveni mai mari, cea de la Pro crescând mai mult în dimensiune. Se așteaptă ca Apple să introducă noi opțiuni de culoare, adăugând o nuanță de mov.

La nivel de specificații, zvonurile sugerează că este posibil ca modelele iPhone 14 să continue să folosească același cip A15 care a fost introdus în seria iPhone 13, în timp ce modelele iPhone 14 Pro ar primi un procesor nou. Aceasta ar marca prima dată când modelele iPhone Pro primesc un cip mai rapid, Apple urmând probabil această cale pentru a reduce costurile și pentru a crea o diferență mai mare între modele. Se pare că toate versiunile de iPhone 14 ar avea 6 GB memorie RAM, la fel ca modelele Pro de anul trecut. La fel ca și pe modelele anterioare, iPhone 14 și 14 Max ar avea display-uri cu o rată de refresh de doar 60 Hz, ceea ce este un mare minus pentru un telefon de top lansat în 2022. Spațiile de stocare vor fi de 128, 256 sau 512 GB. În ceea ce privește camerele foto, iPhone 14 și iPhone 14 Max vor avea tot două camere de 12 MP: una wide și alta ultrawide.

Nu știm prea multe detalii despre capacitățile bateriilor din telefoanele Apple din 2022. La începutul acestei veri, utilizatorii de Twitter DuanRui și ShrimpApplePro au publicat următoarele informații legate de capacitatea bateriei modelele iPhone 14:

iPhone 14: 3.279 mAh

iPhone 14 Max: 4.325 mAh

iPhone 14 Pro: 3.200 mAh

iPhone 14 Pro Max: 4.323 mAh

În acest caz, atât iPhone 14, cât și iPhone 14 Pro vor înregistra o mică creștere față de omologii lor de pe iPhone 13 - 3% pentru iPhone 14 Pro și 1% pentru iPhone 14. iPhone 14 Pro Max ar înregistra o scădere modestă de 1% față de iPhone 13 Pro Max.

Durata de viață a unui telefon depinde de mai mult decât de dimensiunea bateriei sale. Felul în care telefonul gestionează consumul de energie este, de asemenea, important, iar în această privință, se așteaptă ca modelele iPhone 14 Pro să aibă un nou procesor Apple care ar trebui să vină cu o eficiență energetică îmbunătățită, deși va trebui să așteptăm lansarea iPhone 14 în cadrul evenimentului Apple din 7 septembrie pentru a afla cu cât este mai eficient.

De asemenea, zvonurile sunt puține în ceea ce privește viteza de încărcare a noilor iPhone-uri. După ce, la începutul acestui an, s-a raportat că Apple dezvoltă un încărcător de 30 de wați, o altă persoană de pe Twitter a sugerat ulterior că Apple va crește viteza de încărcare a iPhone 14 Pro de la 20 W la 30 W.Cu o viteză de 20W, modelele iPhone 13 Pro pot aduce o baterie descărcată la puțin peste 50% de încărcare în jumătate de oră. Te-ai aștepta ca un iPhone cu 30W să atingă mai repede acel procent de 50%, dar vom vedea.

În ceea ce privește culori, iPhone 14 și iPhone 14 Max ar fi disponibile pe verde, mov, albastru, negru, alb și roșu.

iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max

Din 2017, iPhone-urile cu Face ID au avut un notch în partea din față pentru a găzdui toate echipamentele necesare pentru scanarea facială, dar acest lucru se va schimba odată cu lansarea iPhone 14 Pro. Se așteaptă ca modelele iPhone 14 Pro din 2022 să elimine crestătura în favoarea unui nou design. Se pare că Apple va opta pentru o combinație între o decupaj circular pentru camera foto, asociat cu un decupaj în formă de pastilă pentru a găzdui componentele cheie ale Face ID.

Modelele iPhone 14 Pro ar putea avea o ramă din titan în loc de una din oțel inoxidabil. De asemenea, Apple ar putea folosi un nou sistem termic cu cameră de vapori care va menține iPhone-ul mai rece pentru a minimiza impactul cipurilor mai rapide și al conectivității 5G. Da, spre deosebire de iPhone 14 și iPhone 14 Max, versiunile Pro vor beneficia de un nou procesor, anume A16 Bionic. Se așteaptă ca Apple să folosească cipul Snapdragon X65 de la Qualcomm, care este primul modem 5G de 10 gigabiți. Alături de X65, se așteaptă ca Apple să introducă noi funcții de urgență bazate pe satelit, care le vor permite utilizatorilor să trimită mesaje text în situații de urgență și să raporteze accidente chiar și în zone fără acoperire celulară. Modelele Pro vor avea display-ul ProMotion cu o rată de refresh variabilă de la 1 la 120 Hz. Spațiul de stocare ar începe de la 256 GB (dar rămâne de văzut) și ar putea ajunge până la 1 TB.

Se așteaptă ca modelele de iPhone 14 Pro să primească o cameră principală de 48 de megapixeli, ce va permite captarea mai multor detalii și prin tehnologia de pixel binning realizarea unor imagini mai luminoase noaptea, dar și capacități de înregistrare video 8K. Totuși, aceste caracteristici nu vor fi disponibile pe modelele standard de iPhone 14. Analistul Ming-Chi Kuo a prezis că Apple va actualiza modulul camerei ultrawide de pe iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max cu un nou motor cu bobină mobilă (care acționează autofocalizarea camerei) și, mai ales, cu un senzor mai mare, cu pixeli mai mari. Se presupune că dimensiunea pixelilor de pe acest senzor va fi de 1,4 micrometri, o creștere importantă față de pixelii de 1,0 micrometru de pe iPhone 13 Pro. Alături de aceste două noi camere foto va fi și cea telefoto ce ar permite realizarea unor fotografii cu zoom optic 3x. iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max ar fi disponibile pe mov, verde, argintiu și grafit (un negru deschis).

iPhone 14 Precomandă

Precomenzile pentru iPhone sunt așteptate să înceapă pe 9 septembrie, adică la doar câteva zile după evenimentul Apple. Totuși livrarea telefoanelor în România ar putea fi ceva mai târziu decât cele din alte țări precum SUA.

iPhone 14 Preț

În ceea ce privește prețul nu avem date confirmate și nici cât ar putea costa în Europa sau în România, ci se speculează doar care ar putea fi prețul pentru SUA pentru un iPhone 14. S-a vehiculat că modelele iPhone 14 Pro ar urma să primească o creștere de aproximativ 100 de dolari, dar în schimb ar putea oferi la început 256 GB de stocare, în loc de 128 GB (acest zvon a fost contestat de un raport recent al analiștilor). Astfel, iPhone 14 Pro ar putea ajunge la 1.099 de dolari, iar iPhone 14 Pro Max ar putea ajunge la 1.199 de dolari.

Se așteaptă ca iPhone 14 standard să rămână la 799 de dolari, iar noul iPhone 14 Max este indicat să coste 899 de dolari.

Deși tot ceea ce am scris mai sus se bazează pe scurgeri de informații și zvonuri, putem spune că avem o idee destul de bună despre ce ne putem aștepta de la gama iPhone 14.

În ochii mei, modelul standard iPhone 14 nu reprezintă un upgrade față de iPhone 13, însă modelul Pro reprezintă o evoluție față de ceea ce a fost până acum: camere foto mai bune, încărcare mai rapidă și un design ușor schimbat.