Tigers Summit este un eveniment susținut de către Vodafone Business, ca Technology Partner, Daktela și Arggo.

De asemenea, Community Partners sunt La French Tech Bucharest și British Romanian Chamber of Commerce.

Înscrie-te aici la eveniment pentru o zi în care să găsești oameni potriviți care să te ajute.


Dan Mihăescu este unul dintre partenerii fondatori ai GapMinder VC, unul dintre cele mai importante fonduri din România destinat susținerii startup-urilor la început de drum. Investește în tehnologii la început de drum și a făcut parte din tranzacții pentru FintechOS, TypingDNA, Druid sau Cartloop. În trecut a făcut parte din board-ul executiv Microsoft România, a condus GTS România, Bulgaria și Moldova și Business Development Director la UPC. Îmbină experiența anterioară în zona corporate cu susținerea companiilor la început de drum.

De altfel, așa cum ne povestește chiar el, primele sale interacțiuni cu ecosistemul local de startup-uri au început prin 2012 din postura de angel investor, momentele de început ale sindicalizărilor între mai mulți investitori privați pentru a realiza investiții mai semnificative că valoare.

”De obicei încercam să mă grupez cu Sergiu Roșca, cu care mai târziu am pus și bazele echipei GapMinder”, ne povestește Dan Mihăescu, completând faptul că în perioada 2015-2016, interacțiunile sale cu ecosistemul de startups începuseră să devină ceva mai sofisticate.

”Am interacționat cu ecosistemul de startups și din perspectiva Microsoft, că și membru al Leadership Team în DX/DPE care se ocupă exact de ecosistemele de parteneri ISVs , startups și developers. Perioada respectivă m-a ajutat foarte mult să înțeleg la alt nivel structurarea unui ecosistem de startups, precum și să construiesc relații cu antreprenori sau alți actori ai mediului, relații care funcționează foarte bine și azi: cu Doru Blidăruș (pe Sergiu Neguț îl cunoșteam deja din INSEAD Alumni), cu Liviu Drăgan, cu Raul Popa. De asemeni, cu Bogdan Iordache (How To Web) și Vlad Ciurcă (Techsylvania). Cu Cristi Munteanu (Managing Partner în cadrul Early Game Ventures, care, de asemenea, va fi prezent la Tigers Summit 2024 – n.red.), care îmi pitch-uia Qalendra în acea perioadă, și cu Dan Călugăreanu, care era angel investor. De fapt, cu foarte mulți angel investors”, explică Dan Mihăescu.

Printre oamenii cu care a ajuns să lucreze tot mai mult se numără Sergiu Roșca, Alexandru Ruff (RICAP), Cosmin Ochișor (T-Ventures / Hubraum) și Cristian Dascălu (SprintPoint), de altfel, echipa alături de care a ajuns să formeze GapMinder Venture Partners.

Recent, echipa GapMinder a anunțat lansarea celui de-al doilea fond ce dispune de un capital total de 80 de milioane de euro, precum și o primă investiție în Genezio, un startup condus de Andrei Pitiș, unul dintre fondatorii cu experiență din ecosistemul local de startup-uri.

De la pionier la adolescent

În ceea ce privește evoluția acestui ecosistem, Dan Mihăescu identifică două perioade: cea de ”pionierat”, până la finele lui 2017, și ”adolescența”, începută după 2018, cea în care ne aflăm și în aceste momente.

Astfel, potrivit reprezentantului GapMinder, în perioada de pionierat (1990-2017) putem vorbi despre active gestionate în valoare de 15 milioane de euro ale fondurilor cu focus pe România, și abia din 2012 un prim fond de investiții în România – Catalyst România -, precum și până în 20 de investitori privați, printre cele mai cunoscute nume fiind cele ale lui Radu Georgescu sau Mălin Ștefănescu. Poate de aceea valoarea rundelor din ecosistem ajunge la suma de 8 milioane de euro la finalul lui 2017, o valoare foarte mică.

În ceea ce-i privește pe antreprenorii din perioada de ”pionierat”, Dan este de părere că au avut succes numai cei extrem de rezilienti într-un mediu lipsit defapt de finanțări. ”Au avut succes numai cei care au fost de neoprit și au învățat rapid. Au avut succes acei antreprenori care au înțeles rapid că trebuie să urmărească finanțări mari pentru a crește enorm, inclusiv în afara României. Iar succesul nu a venit peste noapte”, afirmă el, completând faptul că în acea perioadă educația de business era extrem de slabă, primele salturi începând prin perioada 2003-2005.

Rezervă-ți locul la Tigers Summit 2024 și vino alături de noi și de fondatorii, investitorii și managerii care transformă țara noastră prin tehnologie.

”Primele programe de pre-accelerare / startup academies au apărut după 2010. Per ansamblu, generații/cohorte extrem de mici de antreprenori cu rezultate vizibile, nu numai în tehnologie”, mai spune Dan.

Concluzia sa pentru această perioadă? ”Un mediu subfinanțat, cunoștințe de business relativ limitate, entuziasm dar și compromis, un mediu în care proiectele aveau nevoie de foarte mult timp pentru ajunge mari. Un exemplu clar despre cum lipsa finanțărilor înseamnă un ecosistem foarte mic cu doar câțiva campioni”.

Din 2018 încoace, în ceea ce reprezentantul GapMinder consideră a fi perioada de ”adolescență” a ecosistemului românesc de startup-uri, vedem o evoluție clară. Așa că vorbim despre 163 milioane de euro valoarea agregată a activelor fondurilor de venture capital lansate între 2018 și finalul lui 2023.

”Apariția lor graduală a schimbat total peisajul. Vorbim despre o creștere de 11 ori în 5 ani versus toți anii anteriori”, spune Dan Mihăescu.

Astfel, valoarea rundelor din ecosistem a crescut de 15x în doar 5 ani. ”Valoarea s-a dublat de la an la an la începutul acestei perioade: de la 8m/2017 a crescut la 15m/2018 și la 28m/2019. În 2023 a stagnat undeva în zona a 120 milioane de euro runde ridicate. A crescut de 15x în 5 ani, deși a trecut prin înghețare în 2022-2023. Și încă nu calculăm efectul cumulativ al investițiilor”, explică investitorul român.

În ceea ce privește investitorii privați, oficialul GapMinder observă o înviorare a comunității de angel investors, grupată în TechAngels sau Transylvania Angel Network (TAN), pe fondul investițiilor pre-seed realizate în startup-uri care au trecut prin programe de accelerare, cum este exemplul Techcelerator.

De asemenea, este perioada în care apar primele platforme de crowdfunding, SeedBlink transformându-se în acești ani într-o platformă internațională de co-investiții.

”Apare o nouă generație de antreprenori care vor încă de la început să construiască business-uri internaționale. Mulți dintre cei care au ridicat runde late seed, Series A, și Series B, au deschis birouri în SUA și Marea Britanie și s-au mutat fie în avion, fie chiar în Londra și New York”, este părerea lui Dan Mihăescu.

Vino la Tigers Summit 2024 pentru a te întâlni cu investitori și fondatori care transformă România.

Totodată, este perioada în care UiPath este validat ca unicorn și apoi decacorn, iar Bitdefender și eMag sunt priviți că unicorni.

”Va dura mai mult ca startup-urile care au luat primele runde de investiții între 2018-2023 să ajungă unicorni sau măcar vizibili campioni, deși există deja o listă de potențiali unicorni născuți în România”, menționează reprezentantul fondului de investiții GapMinder.

Din punctul său de vedere, în această perioadă de ”adolescență” a ecosistemului de startup-uri din România putem vorbi despre ”hiper-creștere, hiper-activitate, testarea limitelor, entuziasm, uneori idealism la limita naivității, dar și temperament, toate tipice adolescenței. 11x AUM (assets under management - adică valoarea companiilor în care s-a investit - n.red) al VCs a dus numai până acum la 15x al valorii rundelor din ecosistem. Asta cam spune tot despre impactul investitorilor asupra unui ecosistem”, este concluzia sa.

Următorii 34 de ani: rapiditate și reinventare

În ceea ce privește evoluția viitoare a ecosistemului local de startup-uri și investiții, Dan Mihăescu este convins de faptul că lucrurile se vor întâmpla cu mult mai multă rapiditate în următorii 5 ani decât în ultimii 34, acest lucru fiind alimentat de impactul Generative AI, ceea ce va conduce la o reinventare totală a ecosistemului.

”Întrebarea este dacă putem deveni al doilea cel mai mare ecosistem din CEE pe termen lung. Pentru asta, nivelul, talentul și dimensiunea resursei umane este nevoie să fie mult mai sus decât astăzi. La fel și concentrarea pe creșterea antreprenoriatului. Nu pe susținerea ci pe creșterea acestuia”, adaugă Mihăescu.

Dan Mihăescu este unul dintre invitații Tigers Summit 2024 și poți intră în legătură cu el și echipa GapMinder pentru a-ți prezența startup-ul.

Înaintea evenimentului și discuției din panelul de investiții la care Dan Mihăescu va fi prezent, oficialul GapMinder ne-a oferit și viziunea lui privind dezvoltarea ecosistemului românesc de startup-uri în perioada următoare:

  • ”Companiile din cohortele 2018-2023 vor evolua spre runde mari, unele spre exit-uri, posibil și câțiva unicorni. Dar vor fi și eșecuri.
  • Fonduri: ”AUM agregat al fondurilor cu focus pe România se va dubla (minimum) în următorii ani. A început deja: GapMinder Fund II este activ și a făcut deja prima investiție. Mai devine activ acum un fond. Este de așteptat că toți fund managers existenți să ridice un fond succesor în următorii 4 ani. De asemeni, va crește interesul fondurilor regionale asupra României, în aceeași măsură în care fund managers cu profil Român vor acoperi regiunea SEE/CEE”.
  • ”Investitorii vor fi mai structurați, mai specializați pe verticale, clusters sau tehnologii, plus mă aștept să apară și investitori mai activi și în B2C și B2B2C. Per total, vor fi foarte precauți din cauza evoluției incredibile a GenAI, și, în curând, a GeneralAI. Posibil ca unii dintre investitori existenți să fie înlocuiți de unii noi, din cauza lipsei de înțelegere profunde a industriei.”
  • ”Există deja o generație de antreprenori care vor să crească business-uri la nivel internațional și să folosească cele mai noi tehnologii. Acea „generație de vikingi” despre care tot vorbesc.”

Rezervă-ți locul la Tigers Summit 2024 și vino alături de noi și de fondatorii, investitorii și managerii care transformă țara noastră prin tehnologie.

Cine vine la eveniment?

  • Companii românești și internaționale care au marcat ultimii 34 de ani
  • Tineri inovatori care au găsit noi modalități de a face business - prin modele noi sau prin tehnologie
  • Lideri de afaceri
  • Specialiști din mediul academic sau din industrie
  • Premiere mondiale care se vor realiza în România

Aflați și cine sunt speakerii anunțați pentru Tigers Summit 2024, pe 28 mai la Nayam Events în București. Sunteți pregătiți să transformați lucrurile? Veniți alături de cei ca voi la Tigers Summit - înscrieri aici.