Tigers Summit 2024 are loc pe data de 28 mai, la Nayam Events, în București, este evenimentul care va crea un spațiu de discuție pentru o Românie care se transformă constant, în care inovația este cuvântul de bază.
Tigers Summit este un eveniment susținut de către Vodafone Business, ca Technology Partner, Daktela și Arggo.
De asemenea, Community Partners sunt La French Tech Bucharest și British Romanian Chamber of Commerce.
Pornind de la documentarul Romanian Startups: Roaring Tigers of Europe, pe care l-am lansat oficial la începutul acestui an și în care am spus, pe scurt, povestea de 34 de ani de antreprenoriat și startup-uri în țara noastră, Tigers Summit continuă povestea prin extinderea sa în toate domeniile de activitate și la toate nivelurile economiei.
Până pe data de 28 mai, când va avea loc prima ediție a Tigers Summit, am selectat din discuțiile pe care le-am avut cu 3 investitori români pentru documentar impresiile lor privind evoluția ecosistemului de startups și investiții în acești ani și modul în care aceștia văd dezvoltarea ulterioară.
De exemplu, Cristian Munteanu, managing partner Early Game Ventures, unul dintre principalele fonduri de investiții active la noi, spune că ajutorul Fondului European de Investiții, care se află în spatele EGV, precum și a GapMinder, un alt jucător principal din ecosistemul local de investiții, a fost catalistul din spatele creșterii startup-urilor românești pentru că a adus mult mai mulți bani în piață.
”A aprins ecosistemul românesc. Puteam vorbi despre un ecosistem românesc de startup-uri și înainte de 2018-2019. Însă aceștia sunt anii care au adus mai multe fonduri de investiții la nivel local. Și totul s-a schimbat de la acel moment”, afirmă Cristian Munteanu.
Early Game Ventures a anunțat recent lansarea celui de-al doilea fond, ce are la dispoziție 60 de milioane de euro. De asemenea, și GapMinder a anunțat lansarea celui de-al doilea fond, în valoare de 80 de milioane de euro, precum și o primă investiție.
La rândul său, Bogdan Iordache, general partner în cadrul Underline Ventures, un fond de investiții care are la dispoziție 20 de milioane de dolari, este încrezător în resursele pe care le au fondatorii acum, pornind de la cunoștințe, mentori, angajați pregătiți, până la sursele de finanțare pe care le pot accesa.
”Nu trebuie să mai descopere acum toate aceste lucruri, așa cum o făceam noi acum 15 ani. Au acces la capital, au acces la forță de muncă diversă și bine pregătită. Evoluția este fantastică și e incredibil că am reușit să ajungem la acest nivel în 10-15 ani. Și dacă vom păstra aceeași traiectorie e clar că vom avea o bază foarte solidă pentru următorii 10-15 ani și vom face parte dintre industriile tech cu putere în Europa de Est și nu numai”, este de părere Bogdan Iordache.
Mălin Ștefănescu, investitor și membru în board-ul TechAngels, cea mai mare asociație de angel investors din țara noastră, face o comparație între ecosistemul românesc de startups și alte ecosisteme din regiune. ”Comparativ cu Europa de Est, cred că avem unul dintre cele mai sănătoase ecosisteme. Avem angel investors și avem bani pentru investiții. Dar cred că ar trebui să investim în startup-uri și ca să fim siguri că le putem ajuta să se dezvolte. Avem fonduri de investiții conduse de oameni cu experiență, oameni care au fost și ei antreprenori și care se implică în dezvoltarea startup-urilor din portofolii”, spune Mălin Ștefănescu.
În ceea ce privește evoluția ulterioară a ecosistemului nostru de startup-uri, reprezentantul Early Game Ventures este convins că ne așteaptă un ”viitor luminos”. ”Cred că va crește nivelul de sofisticare al fondatorilor, că vor deveni mai încrezători, vor ști să spună o poveste, vor face pitch-uri mai bune. Și cred că va fi mai ușor să găsească oameni buni de vânzări, de marketing, pentru a-i ajuta să facă un business bun. Și mai cred că universitățile vor începe să joace un rol tot mai mare în ecosistem. Ecosistemul românesc crește și crește mult mai rapid, de aceea cred că vom vedea noi unicorni cu bază românească”, afirmă Cristian Munteanu.
Credința sa este întărită și de Bogdan Iordache care este convins că suntem pe o traiectorie ce ne va permite să avem tot mai mulți unicorni din România și alte țări est-europene. ”Avem acest factor de accelerare pentru că acum avem mult mai mulți oameni care lucrează la crearea de produse și știu cum să facă business, cum să organizeze o echipă, să construiască un produs, să facă vânzări”.
Vino la Tigers Summit 2024 pentru a te întâlni cu investitori și fondatori care transformă România.
Mălin Ștefănescu consideră că pentru a dezvolta ecosistemul local de startup-uri pe viitor trebuie să capitalizăm poveștile de succes românești, cum este exemplul UiPath, care pun România pe buzele tuturor.
”Vedem mai multe fonduri de investiții care se uită spre România. Dar aceste povești de succes încurajează mai multă lume să apuce drumul antreprenoriatului. Avem acceleratoare care-i ajută pe fondatorii la început de drum. Vedem și cum foști angajați ai UiPath se întorc în ecosistem și investesc în noi startup-uri. Lucrurile se mișcă în direcția bună”, concluzionează Mălin Ștefănescu.
Cine vine la eveniment?
- Companii românești și internaționale care au marcat ultimii 34 de ani
- Tineri inovatori care au găsit noi modalități de a face business - prin modele noi sau prin tehnologie
- Lideri de afaceri
- Specialiști din mediul academic sau din industrie
- Premiere mondiale care se vor realiza în România
Află și cine sunt primii speakeri anunțați pentru Tigers Summit 2024, pe 28 mai la Nayam Events în București. Sunteți pregătiți să transformați lucrurile? Veniți alături de cei ca voi la Tigers Summit - înscrieri aici.