Cum poți să te aperi de inflație în 2022, astfel încât să păstrezi pe cât posibil valoarea banilor pe care îi ai și pe care îi câștigi?
Inflație reduce valoarea monedei naționale și a altor monede cu impact local, în cazul nostru euro și dolar. În condițiile în care cursul de schimb leu - euro este foarte stabil în jurul valorii de 4,94 lei pentru un euro (o depreciere a leului de doar aproximativ 1% în ultimele 12 luni), de inflație nu scăpăm nici dacă avem economii în euro sau dacă primim venituri în moneda europeană. În ceea ce privește referința la dolar, aici totul ține de legătura dintre moneda americană și cea europeană. De obicei, oscilațiile sunt ample, iar a miza pe dolar pentru a evita inflația este un joc destul de periculos.
În orice economie de piață, prețurile bunurilor și serviciilor se pot modifica oricând, în sensul că unele prețuri cresc, altele scad. Când creșterile sunt dominante și generalizate, este clar că vorbim despre inflație. Conform Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,53% în luna februarie a acestui an. Mulți economiști consideră că inflația va ajunge chiar să fie exprimată cu două cifre, deci va atinge și va depăși nivelul de 10%.
În acest context, ce putem face pentru ca banii noști să nu își piardă atât de mult din valoare? La fel cum ne uităm la dobânzi când alegem credit IFN sau credit bancar, tot așa trebuie să analizăm atent ce dobândă primesc banii noștri când îi economisim. La depozite bancare, dobânzile abia dacă ajung să acopere jumătate din valoarea inflației și asta în cazuri fericite.
O variantă mai bună este alegerea de a cumpăra titluri de stat. Tocmai a fost anunțată o nouă emisiune a titlurilor de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 şi 3 ani şi dobânzi anuale de 4,8% şi 5,8%. Este o opțiune insuficientă pentru a acoperi inflația, dar cea mai bună din piață la momentul actual.
Pentru a proteja banii, te poți orienta și spre investiții, de exemplu acțiuni și obligațiuni corporative, dar la acest capitol există riscuri importante. Soluțiile reale nu sunt foarte decente: dacă vrem să ne păstrăm nivelul de trai și nivelul de economisire lunară, ar trebui să producem mai mulți bani sau / și să ne reducem cantitatea (sau calitatea) bunurilor și serviciilor cumpărate.
Nu este deloc rușinos să profităm de campanii promoționale, să facem alegeri inteligente la shopping și să analizăm mai atent toate cheltuielile pe care le avem - unele poate sunt inutile sau ineficiente. Putem să ne îmbunătățim bugetele de venituri și cheltuieli, primul pas fiind analiza atentă a tuturor intrărilor și ieșirilor de bani. Până la urmă, lupta cu inflația nu poate fi câștigată complet și necesită cu siguranță unele compromisuri.