Pe plan local avem studiouri mari interanționale prezente, dar și studiouri indie românești care lansează titluri pentru publicul larg. Mai departe, am cerut ajutorul celor de la Romanian Game Developers Associations pentru a vedea ce jocuri au lansat studiourile românești anul trecut. Veți vedea cinci jocuri, plus unul bonus, create de români și care ne-au atras atenția. Pe unele le-am jucat, pe altele nu. Acestea fiind zise, haideți să începem.

Tadpole Tales este un joc free to play și este dezvoltat de către Andrew Cretu, Giacomo Autili & Tomer Barnea. Îl găsești pe Steam și în acest moment are review-uri foarte pozitive. Tadpole Tales este un joc de tip side scroller shoot em up, unde joci cu un mormoloc drăguț care trage cu tot felul de proiectile colorate în nenumărații inamici care apar încontinuu pe ecran. Exact ca în jocurile acelea vechi cu nave spațiale.

În cazul de față totul era bine pe acest râu minunat până când niște monștrii au început să-l polueze și să-l transforme, iar acest mic mormoloc este gata să-i înfrunte pentru a reda viață râului. Controlul este clasic cu WASD pentru mișcare și cu space tragi, iar în acest timp trebuie să te ferești de capcane și de proiectilele aruncate de nenumărați inamici. Jocul este mai challenging decât mă așteptam și poate fi addictive. Stilul grafic este unul cartoony, ce pare desenat de mână.

Viking Vengeance este un action RPG de tip dungeon crawler rogue-lite, unde joci cu un templier cu orgini păgâne care vrea să învețe cum să mânuiască puterile zeilor nordici, în încercarea sa de a opri sfârșitul lumii sau Ragnarok după cum mai este cunoscut. Dacă ești fanul jocurilor precum Diablo atunci aruncă o privire la Viking Vengeance deoarece s-ar putea să-ți placă. Mie îmi place stilul grafic și jocul pare să fie distractiv. Încă nu am avut ocazia să-l încerc pentru a-mi face o idee. Pe Steam are 67 de review-uri și sunt mixed.

Dacă vrei să-i susții pe românii de la Lowpoly Interactive atunci cumpără jocul sau pune-l în wishlist pe Steam și achiziționează-l când sunt reduceri.

Unbound: Worlds Apart este probabil cel mai cunoscut titlu din această serie, ce s-a bucurat de succes. Acesta este un joc de tip puzzle-platformer a cărei acțiune este setată într-un univers unde lumile sunt conectate prin portaluri. Tu joc cu Soli, un magician tânăr care are puterea de a deschide portaluri pe loc și astfel să controleze caracteristicele unice ale diferitelor lumi precum gravitația, manipularea timpului și altele.

L-am jucat și pot să spun că este un joc foarte cool și destul de greu și recomand un controller pentru a putea răspunde repede la situațiile dinamice în care ești pus. Jocul arată excelent, artwork-ul este foarte frumos, iar controlul personajului este simplu și precis chiar și pe tastatură. Jocul îți pune și mintea la contribuție, nu doar reflexele și vi-l recomand. Acesta este dezvoltat de Alien Pixel Studios și este disponibil pe PC, unde are review-uri foarte pozitive pe Steam, dar și pe Nintendo Switch.

PalmRide este un joc de curse de mașini cu un aer retro-futurist, inspirat din jocurile arcade. Este destul de fan, dar și provocator, în care trebuie să conduci cât mai mult posibil pentru a intra în clasament. Pe drum găsești alte mașini și participanți la trafic, dar și obstacole, în schimb poți găsi și mai multe vieți, dar și gloanțe pentru a distruge alte mașini care ți-ar putea sta în cale.

Jocul are un stil estetic pixelat și te duce cu gândul la jocurile vechi arcade pe care le jucai în sălile de jocuri sau la tine acasă pe consolă. Are un preț mic de doar 3,3 euro, iar dacă nu ești convins poți să încerci și un demo pe care-l vei putea instala de pe Steam.

Classified Stories: The Tome of Myrkah este un joc adventure first person care spune povestea detectivului particular Jim Morrison (The Doors, anyone?), care dă nas în nas cu ocultul și extraordinarul. În acest joc trebuie să explorezi împrejurimile și să rezolvi puzzle-urile pentru a duce povestea la bun sfârșit.

Acțiune are loc în 1979, iar Jim primește o scrisoare de la un prieten vechi care-i cere o ultimă favoare. Acesta decide să se întâlnească cu acest prieten, iar asta marchează călătoria personajului într-o lume unde realul se îmbină cu ficțiunea.

Jocul este unul în care trebuie să explorezi, să te uiți la obiecte, să le studiezi și să cauți indicii. Este genul de joc pe care-l jucam destul de mult în trecut. Dacă ești fan al poveștilor detectiviste și al celor cu mister atunci poate ar trebui să încerci acest titlu. Este dezvoltat de RVL Games și are review-uri pozitive pe Steam. În plus studioul lucrează la un alt titlu numit Classified Stories: Color Out of Space, o experiență horror de 20 de minute ce va fi disponibilă în Q1 2022.

Înainte de final mai am o recomandare de joc pentru cei care vă lăudați că scrieți repede și corect și care aveți o pasiune pentru asta. Jocul se numește Typeds și jucătorul controlează o navă spațială ce trage în diferiți inamici în funcție de cum scrii tu, cât de repede și cât de corect. Orice greșeală îți poate afecta scorul final.