În total, 330 de companii antreprenoriale din regiunea Moldovei au activități de export, potrivit studiului ScaleOut 4x10, realizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România. Studiul ScaleOut 4x10 își propune să identifice cele mai mari companii antreprenoriale din regiunea Nord-Est, evoluția firmelor antreprenoriale, numărul de companii exportatoare și cele mai importante domenii în care se înregistrează creșteri la nivel local și național. Analiza a luat în calcul firmele din regiunea Nord-Est cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puțin 2 milioane de euro

Dezvoltarea business-ului peste pragul de 10 milioane de euro – cifră de afaceri în următorii ani, reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de creștere ale firmelor selectate în programul ScaleOut 4x10. În prezent, potrivit analizei, 341 de firme din regiunea Moldovei înregistrează o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Bacău se situează pe primul loc în ceea ce privește cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale, cu 21,2 miliarde de lei în 2022. În județul Iași se regăsesc cele mai multe companii antreprenoriale cu cifra de afaceri peste 10 milioane de euro, mai exact 108, dar și cele mai multe firme care au activități de export, respectiv 88. Județul Botoșani a înregistrat cea mai mare creștere a cifrei de afaceri totale în anul 2022 comparativ cu anul 2021, de 41,4%.

Harta regiunilor din Moldova cu cele mai mari cifre de afaceri

Județul Suceava

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Suceava a crescut cu 29,5% de la 2,46 miliarde de lei în 2021 la 3,15 miliarde de lei în anul 2022.

Industria alimentară, transporturile și construcțiile sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Suceava. În total, 61 de companii antreprenoriale din județul Suceava au înregistrat o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, potrivit studiului ScaleOut.

Județul Iași

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Iași a crescut cu 29,6%, de la 2,2 miliarde de lei în 2021 la 2,86 miliarde de lei în 2022.

Construcțiile, transporturile, industria alimentară și agribusiness reprezintă domeniile din care provin cele mai mari companii antreprenoriale din județul Iași, potrivit analizei ScaleOut.

În prezent, 108 firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Vaslui

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Vaslui a crescut cu 15,8%, de la 1,8 miliarde de lei în 2021 la 2,1 miliarde de lei în 2022.

Industria alimentară, mai ales domeniul cărnii, domină ierarhia celor mai mari companii antreprenoriale din județul Vaslui. În total, doar 26 companii antreprenoriale din județul Vaslui au venituri anuale de peste 10 milioane de euro.

Județul Bacău

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Bacău a crescut cu 20,9%, de la 17,5 miliarde de lei înregistrată în 2021 la 21,2 miliarde de lei în 2022.

Retailul de bricolaj, construcțiile, agribusiness și industria alimentară sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Bacău. 66 de companii create de antreprenori locali au o cifră de afaceri de cel puțin 10 milioane de euro, potrivit analizei ScaleOut.

Județul Neamț

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Neamț a crescut cu 40%, de la 2,2 miliarde de lei în 2021 la 3,1 miliarde de lei în 2022.

Domeniul transporturilor și al construcțiilor (vopseluri, echipamente electrice și servicii specializate) sunt industriile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Neamț.

În total, 41 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Botoșani

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Botoșani a crescut cu 41,4%, de la 1,969 miliarde de lei în 2021 la 2,786 miliarde de lei în 2022.

Industria alimentară, energia, agribusiness, domeniul utilităților și al echipamentelor de automatizare și transporturile sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Botoșani. În total, 39 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Companii care fac export în Regiunea Nord-Est

În total, 330 de companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au activități de export, relevă analiza ScaleOut în care sunt luate în calcul firmele cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puțin 2 milioane de euro. De asemenea, 341 companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Suceava are 87 de companii antreprenoriale care fac export, județul Iași 88 de firme, în timp ce în Vaslui și Botoșani sunt câte 20 de companii antreprenoriale care au activități de internaționalizare (nu au fost luate în calcul companiile multinaționale). În Neamț, sunt 48 de firme antreprenoriale care fac export și județul Bacău are 65 de companii locale cu activități de export.

Programul de scalare ScaleOut 4x10, organizat de RBL și ING Bank ajută companiile antreprenoriale să își scaleze afacerea la nivel național și regional. Miercuri, 6 septembrie 2023, se vor deschide înscrierile pentru antreprenorii din zona de Nord-Est a țării care pot aplica pentru un loc în programul ScaleOut.


Proiectul „Antreprenori” este susținut de ING Bank, partener de creștere pentru afacerile locale. Într-un context dinamic și încă incert, ING oferă predictibilitate, prin instrumentele financiare potrivite, si sprijină dezvoltarea sustenabilă a afacerilor din România, pentru a ajunge la nivelul următor.