Silviu Drăgănescu este fondatorul firmei de consultanță Cilv Consulting. Sesiunea de întrebări și răspunsuri a fost oferită de către BizTool.ro, un marketplace unde găsești specialiști care să te ajute în afacerea ta. Îi cauți, îi contactezi și faci afaceri împreună cu ei.

---

Regiuni depunctate

3 regiuni ale țării au fost depunctate. Ilfov, București și Cluj nu mai pot ajunge la 100 de puncte. Programul are o concurență foarte mare și se va ajunge să obții finanțare doar cu 100 de puncte.

Cum obții 100 de puncte la Start-Up Nation

Nu m-ar mira să fie 40.000 de proiecte depuse până pe 12 februarie, când e deadline-ul de depuneri.

100 de puncte: afacere în producție și servicii, să nu mai fi fost acționar într-o firmă care să fi fost în insolvență sau faliment în ultimii 5 ani, să creezi niște locuri de muncă, trebuie să realizezi investiții de minim 60% din valoarea planului de afaceri: utilaje, echipamente.

Chiar și la 100 de puncte tot vor fi proiecte care nu vor fi finanțate. Primul venit, primul servit va fi al cincilea criteriu de diferențiere. La 100 de puncte când se termină înscrierile se ordonează în funcție de punctaj și următoarele criterii: numărul de locul de muncă create în program. La același număr de locuri de muncă, contează câți din acești angajați noi fac parte din categoriile defavorizate. La același număr contează procentul pe care-l dai pe echipamente. Nu contează, de fapt, procentul, ci punctajul pe care-l obții. La 100 de puncte toată lumea obține punctajul maxim. Deci acesta e un non-criteriu. După aceea, când ai același număr de angajați, de angajați defavorizați, contează momentul înscrierii. Dacă te înscrii în ultima zi cu 4 angajați, vei fi totuși în fața celui înscris în prima zi cu 3 angajați.

Când ești pregătit să aplici la Start-Up Nation

Trebuie să te interesezi. Sunt oameni care vor și ei niște bani. Niciunul dintre aceștia nu au fost pregătiți. Trebuie să te educi. Am făcut un serial de 20 de episoade cum să aplici singur la finanțare. Tocmai în ideea de a ajuta mediul antreprenorial. Ca să aplice chiar și singuri. Dacă nu faci un minim efort de informare, nu ești pregătit. Trebuie să știi măcar tu. Trebuie să vii la consultant știind programul, iar consultantul să te lămurească pe tehnicalități.

Este posibil să accesezi fondurile pentru o televiziune online?

E o diferență dintre eligibilitate și posibilitatea de a primi fondurile, că poți lua un punctaj mic. Trebuie să spună cât vrea să investească în echipamente, câte locuri de muncă vrea să creeze. Eligibilă este, dar trebuie respectate criteriile.

Dacă afacerea un este pe profit după 3 ani, trebuie să rambursez banii primiți în program?

Din fericire, e un criteriu bun. Nu trebuie să dai banii înapoi. Unii ar spune că ar fi o măsură bună să impui un anumit profit. Cred că presiunea ar fi prea mare. Singurele obligații pe care trebuie să le respecți sunt: să menții locurile de muncă pe care ți le-ai asumat prin planul de afaceri timp de doi ani de zile, oamenii se pot schimba, dar locurile de muncă să rămână. De asemenea, echipamentele sau investițiile să le păstrezi în cadrul activității să nu le vinzi.

Raportare către minister

Există rapoarte pe care trebuie să le dai și să spui câți angajați ai avut, câte locuri de muncă, profit. E un formular simplu. Tehnic există un follow up, dar nu se fac statistici ca să vedem ce a mers și cum a mers. Nu se face o analiză calitativă a rezultatelor programelor în următorii ani. În rest, avem un indicator primitiv: numărul de firme finanțate.

Structură metalică pentru spălătorie auto. Am înțeles că se pot lua doar echipamente, nu sunt acoperite construcțiile

În cadrul programului pot să cumperi spații de lucru și de producție, dar nu se permite cheltuiala de construcție. Tu poți să cumperi o hală existentă, poți să cumperi o hală metalică doar structura, dar nu ți se vor da banii pentru montaj, fundație, pentru autorizații.

CAEN 7711 - Închiriere și leasing automobile ușoare. Este un CAEN eligibil?

Aș putea da un răspuns cu da sau nu, dar nu e așa simplu. În cadrul programul pe site-ul aippimm.ro, găsești printre anexele programului, o anexă cu toate codurile CAEN eligibile. O descarci

Activitatea confecții metalice poate fi începută prin Start-Up Nation?

Da.

Firmă înființată în octombrie 2017. A înregistrat venituri pe codul CAEN, este eligibilă?

Este eligibilă. În procedură spune că nu au voie să participe firmele care sunt deținute de asociați care au mai fost acționari într-un IMM cu același cod CAEN. Cuvântul cheie este altă. În firma pe care o ai nu e nicio problemă să fi avut activitate până acum.

Dacă asociații/administratori care au avut firme radiate prin dizolvare voluntară se încadrează la criteriul de firme în insolvență?

S-a declanșat procedura de insolvență sau faliment asupra firmei? Nu. Pe partea de operațiuni la Registrul Comerțului multă lume nu e obișnuută și de obicei se duc și semnează ca primarul. Se pot duce la ONRC și cere un certificat constatator pentru a vedea dacă firma apare în faliment sau insolvență.

Se poate ca locul implementării să fie la sediul social?

Da.

Cum descoperi care e codul CAEN potrivit?

Sunt unele afaceri unde le poți încadra ușor într-un cod CAEN, dar pot fi și unele greu de încadrat. Nomenclatorul ăsta are peste 15 ani. Sunt multe afaceri care nu intră acolo. Dacă nu poți încadra foarte bine în acele coduri CAEN, opțiunea e să dai un mail către Institutul Național de Statistică, îi faci o descriere a companiei, iar ei îți vor spune CAEN-ul potrivit. Durează o săptămână-două, trebuie să o faci din timp, dar asta e cea mai sigură soluție.

Cum interpretati al treilea criteriu de departajare la punctaje egale? Va conta procentul de echipament achizitionat sau daca se bifeaza 60% cu echipament toata lumea va fi la egalitate la acel criteriu?

La egalitate.

Credeti ca un proiect pe rent a car cu o masina de 80 000 de lei si echipamente pentru dotarea biroului de rezervari(calculatoare, imprimante, software) de 120 000 are sanse sa fie finantat?

Dacă are și suficienți angajați, teoretic da.

Daca nu cer bani pentru chirie in proiect, spatiul in care imi voi desfasura activitatea trebuie sa fie spatiu comercial?

Nu, poate fi și locativ, nu e nicio problemă.

E adevărat ca șansa ca fondurile să fie accesate dacă ai mai puțin de 4 angajați sunt minime?

E într-adevăr o discuție complicată. Așa cum am descris, diferența e dată de numărul angajați. Contează mult câți se vor înscrie și cu ce punctaj. Poate se înscriu în ultima zi 20.000 de proiecte cu 5 angajați. E o aproximare.

Depinde și de ce consultanți ai. Dacă nu e consultantul plătit, el probabil te va împinge să pui mai mulți angajați ca să ai șanse să iei ca să își ia și el banii. Nu îl mai interesează după aceea că are un client cu 5 angajați pe cap și dă faliment după jumătate de an.

În momentul față aș estima că ai undeva sub 50% șanse cu 3 angajați. Dacă te înscriai în prima zi, erau mai mari șanse. Cu 4 angajați, eu zic că ar trebui să fie șanse destul de mari inclusiv acum. Dacă nici cu 4 angajați nu se va obține finanțare, probabil că la finalul înscrierilor va fi scandal destul de mare. Ce startup e acela să nu se ajungă nici cu 4 angajați să obții finanțare? Dacă faci un calcul de salarii, depășesc cu mult suma de 200.000 de lei pe care ai primit-o.

Cum se va primi avansul de 30% din valoarea proiectului și pe ce se poate cheltui?

Avansul e opțiune de anul acesta. Nu se știe concret. Ei s-au lăudat cu chestia asta, ce se va întâmpla în practică e dificil de anticipat. Va fi dificil de obținut avansul pentru că e posibil să se ceară garanții bancare.

Cât va dura până la afișarea rezultatelor finale Start-Up Nation?

Procedura e simplă. Cred că s-au început evaluările în agenții. Cei cu 5-6-7 angajați, planurile sunt deja evaluare că e clar că vor fi în primele mii. Poate și cei cu 4 angajați încep să fie evaluați.

Pe 12 februarie, în 5 zile după, se ordonează după criterii. Începe evaluarea. Durează. Dacă ești în primii 100 - 1.000 vei fi evaluat repede în primele două săptămâni. Cât au și ei voie să anunțe asta. După aceea, dacă ești pe locul 10.000 va trebui să aștepți două luni poate. Dacă ești pe locul 12.000 va trebui să aștepți cât de mulți vor fi respinși.

În procedură e un termen - 28 iunie. Atunci trebuie semnate toate contractele. Sau 15 noiembrie pentru cei care sunt în situația locului 12.000 și care așteaptă eliberarea.

Obiectivul de aplicare la finanțare

Obiectivul nu e să primești finanțarea. Obiectivul e să pui pe picioare o afacere sustenabilă.

Am un SRL D din februarie 2016, pot accesa acest program în 2019?

Nu. Sunt criterii clare. Firma trebuie să fie după ianuarie 2017 înființată.

Cum funcționează creditul punte - este inclus în mecanismul cererilor de plată sau este distinct?

Nu ține de cerere de plată. Ține de cererea de rambursare. Tu aplici la bancă pentru un credit. Folosești creditul pentru a face toate cheltuielile din cadrul programului și te duci la stat cu dosarul de decontare în așa fel încât să-ți dea banii înapoi. Și după aceea statul vine și-ți dă banii înapoi, bani pe care-i folosești ca să stingi creditul punte.

Mare atenție, am auzit că sunt oameni care din motive nu și-au mai primit banii și au rămas cu creditul. S-a întâmplat un fenomen periculos.

Foarte mulți s-au înscris și au depus dosarul de decont foarte aproape de 1 octombrie. Foarte mulți au lăsat pe ultima sută de metri, au venit cu dosarul de decontare și la evaluare s-a găsit că nu au angajat sau au cumpărat de la un furnizor care nu avea CAEN autorizat. Diverse motive. Problema e că nu se mai puteau da banii, pentru că au venit pe ultima sută de metri. Dacă te duceai cu 6 luni mai devreme, puteai să fii evaluat. Luai dosarul înapoi, făceai modificarea și primeai bani. Au riscat s-a ajuns în situația asta în care au rămas cu creditul pe cap.

Responsabilitatea asupra creditului punte este al antreprenorului

100%.

Este eligibil un SRL al cărui asociat este un grec cu rezidență fiscală în România?

Da, nu are importanță rezidența asociatului.

Echipamentele achiziționate pot fi împărțite între două puncte de lucru?

Procedural nu se specifică nimic în acest sens. În cadrul planului de afaceri, trebuie să treci locația de implementare. Treci două puncte de lucru, dar în condițiile în care nu îți faci al doilea punct de lucru în București/Ilfov.

Statul face plățile direct la furnizor?

Nu va face plata către furnizor. Ci către tine, iar apoi tu către furnizor. Dacă lași pe ultima sută de metri și depui dosarul de decontare, ai putea aștepta 3 luni de zile pentru evaluare.

Cum faci rost de produse dacă nimeni nu acceptă plata la termen și nu vrei să iei credit punte?

80-90% au fost cu credit. E destul de dificil să găsești un furnizor dispus să-ți dea factură fiscală și produsele în sine și să aștepte după banii de la stat. Au fost însă și destui furnizori care s-au prins de program, au văzut o oportunitate și au început să lucreze cu metoda aceasta. Trebuie vorbit. La partea de furnizori e important să fi avut experiență anul trecut?

Un after school poate atinge punctaj maxim?

Da, dar depinde de cheltuieli și de toate criteriile.

Cum te pregătești?

O zi te documentezi despre program, dar 9 zile despre afacerea ta. Nu are importanță dacă ai luat cele mai mișto echipamente prin program, dacă nu ai clienți, dacă ei nu știu de tine, dacă nu ai oameni cu care să lucrezi. Finanțarea reprezintă 5% din afacere. Ce faci ulterior?

E un program util?

Dacă e să vorbim macro, banii sunt din bugetul de stat. Banii aceștia provin din taxele și impozitele plătite de firmele din România. Firme care dacă apucă să plătească taxe, sunt firme performante. Dacă banii aceia ar fi rămas la ei, cu siguranță i-ar fi cheltuit mai bine.

Mergând pe principiul de coeziune pe care merge și UE, adică luăm bani de la bogați și dăm la săraci, să ridicăm nivelul cel mai de jos, trebuie să facem și chestia asta. Nu merge doar pe criterii de performanță.

Cea mai bună soluție de îmbunătățire este contribuția proprie. Am observat în atâția ani de practică. Clienții care vin cu contribuție proprie au și cel mai mare succes. Dacă au contribuție proprie e o dovadă că sunt în stare să facă niște bani. Asta o pot implementa în afacere. Te responsabilizează enorm.