Revolut este un startup londonez lansat în 2015 de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko. Storonsky, fost bancher de investiții în cadrul Credit Suisse, a renunțat la jobul său de pe Wall Street pentru a deveni antreprenor. Alături de Yatsenko, un fost programator în cadrul Deutsche Bank, Nikolay a creat Revolut, business care a strâns deja peste 16 milioane de dolari în finanțare.

Startup-ul fintech oferea initial carduri prepaid de debit (MasterCard) care aveau o cotație mai bună la plățile în altă valută decât ofereau băncile, scrie wall-street.ro

În acest moment, prin intermediul Revolut utilizatorii pot transfera bani direct prin aplicația mobilă (23 de valute sunt disponibile) către alți clienți care au cont în cadrul Revolut, dar și către persoane care nu folosesc acest serviciu, prin intermediul unui simplu mesaj, prin WhatsApp sau email.

Totodată, pot lua împrumuturi și au acces la conturi curente deschise la o serie de bănci din Marea Britanie (startup-ul a introdus această opțiune în luna februarie a acestui an – utilizatorii au acces la un număr de cont și la un IBAN) – clienții care nu trăiesc în Marea Britanie vor avea, în curând, acces la IBAN-uri în euro sau dolari. Prin intemediul cardului de debit, clienții au acces la peste 90 de valute din întreaga lume pe care le pot retrage de la bancomate.

Folosindu-se de o platformă de împrumuturi de tip peer-to-peer, compania le oferă clienților posibilitatea de a beneficia de un credit al cărui cost este cu aproximativ 50% mai mic decât în cazul băncilor, iar deschiderea unui cont curent durează doar câteva minute.

Revolut își monetizează serviciile prin comisioanele percepute în urma retragerilor de la ATM, de la comerciantul la care se realizează plățile și din dobânzile percepute împrumuturilor.

Potrivit unui interviu recent pentru Bloomberg, Revolut are aproape 640.000 de utilizatori și a procesat mai mult de 2,4 miliarde de dolari în mai mult de 21,7 milioane de tranzacții de schimb valutar.

Aplicația Revolut este disponibilă atât pe Android cât și în magazinul virtual al Apple. Aplicația Revolut este folosită zilnic de peste 40.000 de utilizatori unici și procesează peste 3 milioane de tranzacții în fiecare lună. Tot în luna februarie a acestui an, Revolut a lansat un chatbot, RITA, fiind una dintre primele companii de servicii financiare care a făcut acest pas.

În plus, Revolut va intra în viitorul apropiat pe segmentul asigurărilor de călătorii, vor lansa o aplicație prin care utilizatoorii vor putea realiza investiții în diverse domenii, precum și un card SIM.

Nikolay Storonsky a fost prezent la București în cadrul conferinței Future Banking, organizată de wall-street.ro