Echipa Trencadis se va implica activ în realizarea unui plan de testare utilizat pentru monitorizarea constantă a infrastructurii cuantice, și, în același timp, în activități specifice legate de formarea și educația cuantică.

RoNaQCI, proiect lansat de Universitatea POLITEHNICA din București, își propune să dezvolte prima infrastructură de comunicații cuantice din România. Consorțiul este format din 30 de parteneri, instituții de cercetare, universități, instituții guvernamentale și companii de profil. Suportul pentru infrastructură este asigurat de RoEduNet și va pune la dispoziție mediul fizic pentru comunicațiile cuantice, precum și integrarea cu rețeaua clasică.

Zona de Testare și integrare din cadrul proiectului RoNaQCI este una extrem de importantă, tocmai de aceea Trencadis se va implica activ în realizarea unui plan de testare, care să fie utilizat în vederea monitorizării constante a infrastructurii cuantice.

Despre computere cuantice și despre tehnologia cuantică am aflat pe larg într-un interviu realizat în toamna anului trecut cu cercetătorul român Laurențiu Niță, fondatorul Quarks Interactive.

“Ne vom axa pe conturarea și dezvoltarea cerințelor pentru rețeaua Quantum, dar și pe crearea unei soluții software care să monitorizeze rețeaua. Realizarea designului software pentru RoNaQCI vine firesc ca următor pas în proiect, astfel încât să fie extensibil și să poată fi folosit și în alte rețele ca bază pentru o soluție de monitorizare coordonată pentru viitorul Internet cuantic. Software-ul va ajuta la implementarea planului de testare, contribuind astfel la realizarea a 15 studii de caz avansate vizând zona medicală, financiară și big data, de administrație publică, cercetare și comunicare specială. De asemenea, va contribui la realizarea a două studii de caz pe educație și comunicare specială”, a declarat Marian Murguleț, CEO Trencadis.

Formarea și educația cuantică, un punct central al proiectului RoNaQCI

O altă zonă a proiectului RoNaQCI în care compania Trencadis se implică include activități specifice legate de formarea și educația cuantică. “Ne dorim să implicăm mediul academic, autoritățile publice, cât și industria, tocmai de aceea, vor fi organizate sesiuni de formare, menite a aduce un plus de cunoaștere în acest domeniu cu largi perspective de inovație. De altfel, stabilirea unei rețele naționale de hub-uri cuantice pentru tehnologia comunicațiilor cuantice reprezintă un punct central al proiectului”, spun reprezentanții Trencadis.

Specialiștii Trencadis se vor implica, de asemenea, și în activitățile ce țin de dezvoltarea studiilor de caz. Printre sarcinile vizate se numără contribuțiile la biblioteca principală pentru algoritmi cuantici siguri, și anume libOQS. LibOQS nu este altceva decât o poartă către aplicații mai avansate, precum certificatele web VPN bazate pe tehnologie cuantică, SSH sau PKCS X.509. Astfel, echipa Trencadis va folosi această oportunitate pentru a se coordona cu alte entități din statele membre și nu numai, dezvoltându-se în acest fel, protocoale care vor sta la baza viitorul internet cuantic.

RoNaQCI propune implementarea unei rețele QCI (Quantum Communication Infrastructure) de peste 1500 km, care include 6 rețele metropolitane în București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța. Vor fi 36 de legături QKD care acoperă România și care conectează 10 universități, 5 institute de cercetare, 5 organisme publice, 3 centre de date și o clinică medicală. Este gândit în așa fel încât să se poată realiza interconectarea cu țările vecine.

Proiectul RoNaQCI este un pas cheie către implementarea tehnologiei cuantice de ultimă generație (QT). Scopul este unul clar și precis: abordează și atenuează totodată, provocările majore ridicate de era digitală, cum ar fi comunicarea sigură și capacitatea de calcul îmbunătățită bazată pe legile fizicii cuantice. Mai mult decât atât, proiectul este aliniat Programului Europa Digitală, întrucât obiectivul său principal constă în construirea și implementarea unei infrastructuri de comunicații cuantice securizate în România.

Proiectul se concentrează pe crearea unei mase de experți QT, necesar obținerii unui impuls sporit pentru a avansa aceste tehnologii într-un ritm accelerat, iar acest aspect poate fi considerat a fi unul cheie în economia îndeplinirii obiectivelor proiectului.

Dezvoltarea primei structuri de comunicații cuantice din România nu doar că asigură o creștere extraordinară a securității și a eficienței comunicațiilor, ci ne plasează concret în viitoarea rețea națională și internațională de comunicații cuantice, ca fiind un punct important și bine structurat în economia acestui proces evolutiv.

“Suntem într-o continuă schimbare și ne dorim să sprijinim și să contribuim la derularea fiecărei etape ce ne poate aduce mai aproape de o societate modernă, eficientă și deschisă către nou. Proiectul îşi propune să dezvolte studii de caz avansate în colaborare cu partenerii din proiect, pentru a demonstra utilitatea unei astfel de reţele. Vor fi create hub-uri de training în toate zonele importante din România”, a declarat Mihail Parvu, Project Manager Trencadis.

Mai mult, Departamentul de Calculatoare, specializat în calculul cuantic din cadrul Universității Politehnica București va înființa primul program din România de masterat, pregătind astfel specialiști tineri și pasionați de tehnologia cuantică.