ASUS a lansat pe piața românească Zenbook S 13 OLED (UX5304, cel mai subțire laptop de 13,3 inchi cu OLED din lume. Fiind totodată cel mai ecologic Zenbook de până acum, noul model duce la un nou nivel designul ultra-portabil, caracteristicile sustenabile și performanța în mișcare.

Utilizatorii din România pot opta pentru una din cele două configurații disponibile pe piață, ambele în noua culoare specială Basalt Gray, diferențiate prin cantitatea de memorie RAM integrată - 16GB sau 32GB LPDDR5. Atât UX5304VA-NQ113X, cât și UX5304VA-NQ138X integrează un procesor Intel Core i7-1355U, un ecran OLED 2.8K (2880 x 1800) format 16:10, stocare de 1TB pe SSD M.2 NVMe™ PCIe 4.0 și 16GB, conexiune integrată Wi-Fi 6E și sistem de operare Windows 11 Pro. Prețurile noii serii pornesc de la aprox. 7900 lei.

Cu un profil de 1 cm și o carcasă super-ușoară de 1 kg, Zenbook S 13 OLED oferă performanțe, conectivitate și o autonomie a bateriei fără compromisuri, ceea ce îl transformă într-un simbol al designului ultra-portabil, fiind finisat în noul Basalt Gray.

De asemenea, laptopul a fost proiectat cu gândul la mediul înconjurător și la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, fiind cel mai ecologic Zenbook produs vreodată. În construcția sa au fost utilizate metale și materiale plastice reciclate, ambalaje certificate FSCTM Mix, un proces tehnologic ecologic pentru capacul din aluminiu cu proprietăți ceramice Basalt Gray, precum și electronice fără halogen.

Seria Zenbook excelează în a oferi performanțe de neegalat în mișcare, iar Zenbook S 13 OLED nu face excepție, valorificând puterea procesoarelor până la Intel Core i7 din generația a 13-a, cu până la 32 GB de memorie RAM LPDDR5 și un SSD PCIe 4.0 x4 de 1 TB. Laptopul dispune de un set complet de porturi I/O pentru conexiuni în mișcare și o baterie de 63 Wh pentru autonomie lungă.

Pentru a reda imagini captivante și realiste, Zenbook S 13 OLED are un superb ecran ASUS Lumina OLED 16:10 2.8K (2880 x 1800), certificat Dolby Vision, cu redarea culorilor validată Pantone și certificare VESA DisplayHDR True Black 500 pentru detalii incredibile și cele mai profunde niveluri de negru.

Pentru a obține profilul super-subțire de 1 cm și greutatea super-ușoară de 1 kg, în proiectarea și construcția modelului Zenbook S 13 OLED au fost folosite mai multe tehnici și materiale avansate pentru a reduce greutatea și dimensiunile în comparație cu generația anterioară, fără a compromite performanța, conectivitatea sau durata de viață a bateriei.

  • Pentru a obține profilul incredibil de subțire, ASUS a încorporat o cameră FHD mai subțire cu infraroșu, dar cu funcții complete, direct în capacul prelucrat la CNC. De asemenea, a utilizat un panou OLED ultra-subțire special conceput, rezultând un capac cu 30% mai subțire.

  • Prin utilizarea prelucrării de precizie la CNC a rezultat mai mult spațiu în interior pentru componente. ASUS utilizează plăci cu circuite cu mai puține straturi și o densitate mai mare a cablajelor, cu mult mai mulți tranzistori, oferind performanțe mai bune cu o greutate mai mică într-un spațiu mai compact. Placa de bază a fost proiectată pentru a permite montarea unui ventilator suplimentar, ultra-subțire, care crește debitul de aer pentru o răcire mai bună. Acest lucru face ca partea inferioară a laptopului să fie cu aproximativ 25% mai subțire.

  • Pentru a minimiza greutatea, panoul tastaturii folosește un aliaj durabil și ușor de magneziu-aluminiu, tăiat cu precizie la CNC pentru a crea o structură rigidă ce nu necesită un suport suplimentar. Touchpad-ul utilizează un înveliș de sticlă extrem de subțire, ceea ce duce la o reducere suplimentară de 25% a panoului tastaturii.

Rezultatul este un laptop ultra-portabil care excelează prin suplețe și greutate redusă, fără compromisuri: suportă până la 14 ore de streaming video, oferind în același timp o răcire și performanțe îmbunătățite în comparație cu predecesorul său. În ciuda dimensiunilor compacte, Zenbook S 13 OLED dispune de un set complet de porturi I/O standard pentru a susține multiple scenarii de utilizare.

Sustenabilitate generală

Prin Zenbook, ASUS se angajează să facă mai mult, folosind mai puține resurse. Acest dispozitiv este un produs înregistrat EPEAT Gold, care are un impact redus asupra mediului înconjurător pe întregul ciclu de viață al produsului, de la materialele folosite și producție, până la asamblare, utilizare și ieșirea din uz. Producătorul i-a redus amprenta de carbon prin încorporarea unor materiale reciclate și prin proiectarea unor ambalaje mai prietenoase cu mediul.

Zenbook S 13 OLED este cel mai ecologic Zenbook fabricat vreodată, încorporând aliaj de magneziu-aluminiu reciclat post-industrial (PIR) în panoul tastaturii, carcasă și capac, reducând astfel amprenta de carbon cu peste 50%. Capacele tastelor și difuzoarele încorporează materiale plastice reciclate după consum (PCR), iar difuzoarele folosesc, de asemenea, materiale plastice recuperate din oceane.

Pentru prima dată, ASUS a utilizat un proces tehnologic special pentru a crea pentru capac un material de aluminiu cu proprietăți ceramice, exclusiv ASUS. Acest proces utilizează apă pură și electricitate, nefiind necesari compuși organici, acizi puternici sau metale grele. În schimb, această metodă bazată pe baie cu impact redus asupra mediului produce o transformare fizică și chimică a aluminiului. Astfel sunt îmbunătățite rezistența la uzură, protecția împotriva coroziunii, gestionarea termică, duritatea și durata de viață.

Modelul Zenbook S 13 OLED cu certificare Intel Evo oferă combinația perfectă de performanță și portabilitate, având un procesor Intel Core i7 din a 13-a generație, a cărui performanță poate fi îmbunătățită cu până la 20%, la un TDP de până la 20 de wați.

Aceasta este susținută de până la 32 GB de memorie RAM LPDDR5 și de un SSD ultra rapid PCIe 4.0 x4 de 1 TB, cu o baterie de mare capacitate și de lungă durată de 63 Wh. Suportul integrat WiFi 6E îmbunătățit cu ASUS WiFi Master Premium asigură conexiuni rapide și stabile.

Chiar dacă este ultra-compact, Zenbook S 13 OLED include o gamă completă de porturi I/O, astfel încât utilizatorii nu trebuie să poarte în călătorii dongle-uri sau adaptoare. Cele două porturi ultra-rapide Thunderbolt™ 4 USB-C suportă încărcarea rapidă, afișaje externe 4K și transferuri de date de până la 40 Gbps, iar la acestea se adaugă un port USB 3.2 Gen 2 Tip-A, un port HDMI 2.1 și un jack audio de 3,5 mm.

Pentru experiențe îmbunătățite în videoconferințele din deplasări, camera FHD IR include efecte vizuale bazate pe AI și tehnologie AI de anulare a zgomotului. De asemenea, suportă autentificare rapidă și sigură prin scanarea feței cu Windows Hello. Puternicul sistem audio certificat Harman Kardon, cu sunet captivant Dolby Atmos, dispune de un amplificator inteligent combinat cu tehnologia ASUS Audio Booster pentru a crește volumul de până la 5,25 ori.

Pentru o experiență de vizionare captivantă, Zenbook S 13 OLED este echipat cu un ecran ASUS Lumina OLED format 16:10 - noua denumire acordată doar ecranelor OLED superioare, care îndeplinesc criteriile stricte de calitate ASUS și care oferă o experiență vizuală mai precisă, mai adaptabilă și mai fiabilă. Afișajele ASUS Lumina OLED standardizează soluțiile vizuale de top în jurul celei mai bune experiențe pe un ecran OLED.

De asemenea, denumirea evidențiază avantajele unice și experiența vizuală superioară care depășesc afișajele OLED tradiționale. Ecranele ASUS Lumina OLED dispun de tehnologii exclusive ASUS, precum ASUS Splendid și ASUS OLED Care, precum și de noi caracteristici precum Delta E <1, economisirea energiei și protecția panoului. Prin integrarea acestor elemente, ASUS a creat o soluție bine pusă la punct, care reprezintă vârful tehnologiei OLED.

Cu o rezoluție de 2,8K, un timp de răspuns de 0,2 milisecunde și o acuratețe a culorilor Delta E <1, uimitorul ecran ASUS Lumina OLED de pe Zenbook S 13 OLED oferă culori mai fidele, mai strălucitoare și mai vii. Alături de Dolby Vision, ecranul este certificat DisplayHDR True Black 500 pentru nuanțe de alb strălucitoare și cele mai profunde nuanțe de negru și este validat Pantone pentru fidelitatea culorilor la nivelul standardelor din industrie. Gama de culori DCI-P3 este acoperită 100%, iar ASUS Splendid îi permite utilizatorului să comute cu ușurință între această gamă și sRGB, Display-P3 sau gama nativă OLED.

Ecranul este, de asemenea, certificat pentru protecția ochilor de către TÜV Rheinland și SGS, cu emisii de lumină albastră cu până la 70% mai reduse, asigurând confortul ochilor utilizatorului chiar și în timpul sesiunilor lungi de vizionare. ASUS oferă, de asemenea, înlocuirea gratuită a ecranului OLED pentru orice problemă de „burn-in” în timpul perioadei de garanție

ASUS Zenbook S 13 OLED (UX5304) este disponibil în România începând din 27 aprilie 2023, prețurile pornind de la aproximativ 7900 lei.