În acest context, Uber lansează campania Ultima Zi #1Noiembrie, care include o serie de inițiative gândite să îndemne șoferii parteneri să finalizeze procesul de autorizare, astfel încât să nu aibă accesul blocat în aplicație după această dată.

Legislația și normele adoptate la finalul lunii august prevăd clar că, după perioada de tranziție care expiră la 1 noiembrie, platformele precum Uber trebuie să blocheze accesul șoferilor care nu au finalizat procesul de licențiere. Dacă nu vom reuși să implementăm schimbările, atunci atât noi, cât și șoferii, riscăm amenzi sau pierderea licențelor”, spune Nicoleta Schroeder, Manager General Uber România.

Managerul General mai adaugă că, dacă noua legislație ar intra în vigoare începând de azi, peste jumătate din numărul total de șoferi parteneri din România ar avea conturile blocate. O scădere drastică a numărului de mașini disponibile înseamnă un timp mai mare de așteptare pentru utilizatori.

”Mulți dintre șoferii parteneri aleg să lucreze cu Uber sau să livreze mâncare prin Uber Eats pentru a-și completa veniturile familiei sau să-și îndeplinească un anume obiectiv, cum ar fi plata unor vacanțe. În plus, avem date conform cărora pentru o parte dintre șoferi, Uber este principala sursă de venit, ceea ce ne responsabilizează și mai mult în a-i ajuta să nu piardă nicio zi de activitate”, mai spune managerul Uber România.

Totodată, începând cu data de 9 octombrie, până pe 1 noiembrie, inclusiv, toți șoferii parteneri care au finalizat procesul de licențiere vor beneficia de un comision de 0% la cursele realizate în această perioadă.

Licența de ridesharing - cum se obține

Pentru a obține licența de ridesharing, un șofer partener sau o companie trebuie să parcurgă următorii pași.

Documente necesare pentru companiile care lucrează cu aplicațiile de ridesharing:

 • Certificat de competență profesională pentru manager de transport alternativ - se obține în 4 săptămâni.

Acest certificat include:

  • teste medicale și psihologice
  • un curs la o școala de pregătire profesională și un examen
 • Autorizație operator pentru transport alternativ - se obține în 2 săptămâni.

Individual, șoferii au nevoie și de următoarele documente:

 • Copie conformă pentru transport alternativ - se obține în 2 săptămâni.
 • Certificat profesional pentru conducătorii auto - se obține în minimum 4 săptămâni.

Acest certificat include:

  • teste medicale și psihologice
  • un curs la o școala de pregătire profesională și un examen.
 • Ecuson transport alternativ

În cazul în care un șofer este Persoană Fizică Autorizată, acesta trebuie să obțină documentele pentru șofer, dar și Autorizația de operator pentru transport alternativ (din seria documentelor necesare pentru companie) sau poate să colaboreze cu o companie, primind astfel acea autorizație.

Toate certificatele sunt eliberate de Autoritatea Rutieră Română (ARR), însă la Centrul de suport pentru șoferii parteneri Uber din Pipera șoferii sunt ajutați să treacă prin întregul proces, cu excepția testelor medicale.