”Acest sector a ajuns la o valoare de 6% din PIB. Valoarea actuală a pieței de profil este de circa 4,5 miliarde de euro, iar capitalul uman cuprinde peste 140.000 de profesioniști. Cu toate acestea, digitalizarea economiei rămâne în urmă”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a făcut referire la faptul că, în 2019, România este pe locul 27 din 28 în cadrul indicelui economiei și societății digitale (DESI) al Comisiei Europene. Totodată, 29% dintre persoanele cu vârsta între 17 și 74 de ani au competențe digitale de bază.

”Într-o Românie normală, digitalizarea economiei ar trebui privită ca un vârf de lance.

Transformarea digitală a statului nu e doar despre digitalizare, e și transformarea profundă a agențiilor statului și transparentizarea activităților. Națiunile viitorului sunt națiuni tehnologice”, a mai spus Peședintele Klaus Iohannis, precizând faptul că, Romania Tech Nation este un demers care, ”așa cum îi spune denumirea, țintește spre o națiune de secol XXI, ancorată în inovare și spirit antreprenorial”.

Romania Tech Nation este un proiect multi-anual cu evenimente care vor aduce la un loc ecosistemul antreprenorial, cel de educație antreprenorială și politicile publice, având obiective tactice anuale, respectiv strategice în 5 și 10 ani.

”Cea mai puternică forță este cea a ideilor transformate în realitate. Liderii comunităților de afaceri trebuie să devină un exemplu pentru noile generații și îmi doresc ca acest proiect să devină ceea ce ce și-a propus: o poveste de succes despre inovare, antreprenoriat”, a mai spus Președintele României adăugând faptul că digitalizarea ar trebui să fie o activitate cu prioritate 0 pentru orice guvernare.