Evenimentul, organizat în cadrul Europe Code Week și finanțat din fondul Meet and Code coordonat în România de Asociația Techsoup, a provocat 21 de elevi cu vârsta între 9 și 11 ani să joace fotbal prin reguli create chiar în limbajul de programare vizuală Scratch. Toate cele 15 evenimente finaliste din cadrul competiției pot fi descoperite aici.

Totodată, reprezentanții tuturor organizațiilor finaliste sunt invitați în martie la sediul companiei SAP din Germania. În plus, 3 finaliști vor primi un premiu adițional de 2.500 de euro.

În perioada 6 - 21 octombrie 2018, 52.000 de copii și tineri au descoperit tehnologia și programarea prin hackathoane, cursuri de introducere în Scratch, construire de aplicații pentru comunitate, robotică, ateliere de storytelling digital si nu numai. Astfel, prin initiativa Meet and Code 2018, 1.100 de evenimente de tehnologie și programare Europe Code Week din 22 de țări europene au fost finanțate cu sume între 300 și 500 de euro.

În România, 52 de organizații neguvernamentale au organizat 70 de evenimente finanțate cu 21.000 euro prin fondul creat cu susținerea companiei SAP, prin coordonarea Haus des Stiftens GmbH și Asociației Techsoup. Dintre acestea, 6 evenimente Meet and Code din România au intrat în jurizarea internațională.

Evenimentul finalist “Scratch și… Gool!” a intrat în competiție în categoria Kick and Code. Această categorie a vizat evenimente care și-au propus să ajute la rezolvarea unor probleme din fotbal cu soluții IT sau să folosească fotbalul pentru a atrage elevii și astfel să îi aducă mai aproape de lumea programării și a tehnologiei.

”Mi-a plăcut foarte mult limbajul de programare, dar și că ne-am jucat cu mingea și că am legat prietenii. Dificilă mi s-a părut realizarea traseului pe calculator, pentru că a fost ceva nou. Greutăți am avut cu orientarea, a trebuit să învățăm punctele cardinale. Profesorii noștri ne-au ajutat foarte mult, fără ei noi n-am fi putut face așa ceva”, spune Iulia, 9 ani, elevă în clasa a III-a A.

Început la Clubul Copiilor din Turda și sfârșit pe terenul de fotbal al școlii, evenimentul a fost susținut de studenți, părinți, precum și de echipa națională de baschet Potaissa Turda.

Toate activitățile din cadrul evenimentului finalist pot fi descoperite pe site-ul creat chiar de unul dintre elevii participanți.

Meet and Code este inițiată și finanțată de compania SAP în parteneriat cu: Haus des Stiftens GmbH prin portalul IT Stifter-helfen, Asociația Techsoup și alte organizații partenere din reţeaua TechSoup Europe. În România, inițiativa Meet and Code este derulată de Asociația Techsoup, susținătoare a activităților Europe Code Week în România.

TechSoup Europe face parte din reţeaua TechSoup Global Network și este un conector între universul noilor tehnologii și implementarea de schimbări în societate. Reţeaua din Europa este formată din 28 de organizaţii partenere care sprijină 250,000 de organizaţii non-profit în 48 de ţări.