Este vorba despre orășelul Matanuska-Susitna (Mat-Su), din Anchorage, Alaska, care a fost lovit de câteva tipuri de malware, printre care și ransomware. Întreaga infrastructura computerizată, incluzând PC-uri, servere, telefonie, a fost afectată. Și orașul Valdez, tot din Alaska, a fost lovit de acest atac malware, potrivit Mashable.

Potrivit autorităților din Mat-Su, atacul a fost format din mai multe tipuri de malware, incluzând troianul Emotet și ransomware-ul BitPaymer, iar unul dintre autorii atacului s-a infiltrat personal în rețeaua orășelului.

Unele dintre componentele malware așteptau, inactive, pe computerele țintelor încă din luna mai, însă atacul a culminat pe 23 iulie, când ransomware-ul a început să pună stăpânire pe drive-urile computerelor din rețea și să le cripteze. Circa 120 din 150 de servere din oraș au fost afectate. Atacul a fost de tip zero-day, folosindu-se de vulnerabilități despre care nu se știa că există.

De ce spunem că orășelul a fost teleportat în secolul anterior? Pentru că au fost afectate biblioteci, ștranduri, centrele de îngrijire ale animalelor, groapa de gunoi, precum și o serie de servicii web. Localnicii au fost nevoiți să apeleze la mașini de scris și au scris chitanțe de mână pentru cei care voiau să împrumute cărți de la bibliotecă sau pentru cei care trebuiau să plătească taxele de salubrizare.

Oficialii din Mat-Su susțin că majoritatea datelor au fost recuperate după rezolvarea atacului. Pentru restabilirea serviciilor au fost implicați cei de la FBI, care investighează atacul.