Underline Ventures a fost lansat în 2022 cu Bogdan Iordache drept Solo GP. La momentul lansării fondul ridicase aproximativ 10 milioane de dolari, dar a reușit să închidă fundraising-ul la 20 de milioane de dolari, suma dorită inițial. Obiectivul pe care și l-a setat este de a investi în peste 20 de startup-uri early stage, cu un tichet mediu de 500.000 de dolari.

Printre cele mai recente investiții anunțate de echipa Underline se numără cea în startup-ul croat Turneo, care dezvoltă o soluție prin care hotelurile să nu se mai bazeze pe platforme externe pentru rezervări și activități. La mijlocul lunii septembrie a anului trecut, Turneo primea 2 milioane de euro investiție de la Bessemer Venture Partners, cu participarea fondului românesc Underline Ventures.

Totodată, alături de investitori români precum Fortech Investments și Xenia Muntean, Bogdan Iordache a investit în vara anului trecut în startup-ul sloven SaleSqueze, care permite crearea de experiențe vizuale în comerțul electronic pentru produsele care au nevoie de customizare.

Alături de Bogdan Iordache, GP în cadrul Underline Ventures, am descoperit cum a văzut echipa Underline anul 2024 în ecosistemul local de startups, ce așteptări au de la ecosistem în acest an și cum ar trebui să se pregătească fondatorii pentru 2025.

Anul 2024 pentru ecosistemul de startup-uri din România

2024 a fost un an plin, mult mai dinamic decât 2023, în special pentru investițiile early stage.

Avem o nouă generație de startup-uri interesante din România, iar piața est-europeană a crescut semnificativ cu succese precum ElevenLabs, Wordware și alții.

AI-ul este în continuare cea mai importantă forță care a dinamizat piața globală de tehnologie, urmatp de realtech (defence, space, industrial). Cred că lucrurile vor continua la fel și în 2025.

Finalul anului ne ține pe toți în suspans aici. Sper să ne păstrăm traiectoria euro-atlantică pentru că altfel România va reîncepe să exporte talent, nu tehnologie și vom observa un brain drain.

Performanța portofoliului Underline Ventures

Avem multe semne pozitive în portofoliul Underline, dar mă limitez la a le indica pe cele care sunt publice și anume runda de investiții ridicată de Turneo și rezultatele BibleChat. Dar sunt multe altele care nu sunt încă vizibile sau publice.

Noi nu avem alte prioritățile decât prioritățile fondatorilor. Acesta este cel mai important lucru pentru noi. Îi ajutăm cu ce au ei nevoie, când au nevoie, dar le și dăm o părere despre cum vedem noi lucrurile. În definitiv, ei iau decizia cea mai potrivită pentru ei și echipele lor.

2024 raportat la cel mai bun an pentru investiții în startup-uri din România

Cred că cel mai bun an pentru investiții din România a fost 2019, când au fost rundele de seed ale Druid, FintechOS și Veridion. Sau poate 2015 când a fost runda de seed a UiPath. Vom ști abia în câțiva ani cât de bun a fost de fapt anul 2024 pentru ecosistemul startup-urilor românești.

Provocările care vor apărea în 2025 pe piața de venture capital

Pe termen scurt, pentru companiile din România care deja au deja un anumit nivel de dezvoltare, mă tem că accesul la capital internațional și talent local va deveni foarte dificil dacă lucrurile iau o turnură spre est și începem să discutăm apartenența noastră la NATO sau UE.

Pe termen ceva mai lung, cu un an 2025 despre care cred că va fi un an capital, vom depinde din ce în ce mai mult de piața de consum de tehnologie din Statele Unite dacă Europa va continua să se degradeze din punct de vedere economic, iar distanța tehnologică față de Statele Unite va crește.

Vedem deja că majoritatea companiilor de tehnologie europene de succes vând, în primul rând, în Statele Unite, iar piața de achiziție de inovație este tot acolo.

Evident că dacă ești în București sau Iași și trebuie să vinzi peste ocean vei fi mereu în dezavantaj față de firmele de acolo, în afara situației în care construiești ceva absolut unic.

Asta poate însemna și că pentru fondatori va fi mai simplu să se mute direct în Statele Unite și să-și înceapă business-urile acolo. Sau dacă nu în US, undeva mai aproape, precum Marea Britanie.

Sfaturile investitorului pentru fondatorii de startup-uri

Cred că 2025 este un an în care trebuie să creăm opționalitate prin deciziile noastre ca să putem avea un nivel de flexibilitate care să ne permită să ridicăm sau nu capital, să accelerăm sau nu dezvoltarea echipei sau a produsului, să adresăm un segment sau altul de clienți și lista poate continua.

În fața neprevăzutului - și 2025 este un an al neprevăzutului pe toate planurile (economic, geopolitic, electoral) - e bine să ai cât mai multe opțiuni. Acesta este sfatul meu pentru fondatori.