Ciprian Manea este un tânăr IT-ist care și-a propus să lanseze proiectului unPi.ro, prin care să doneze mici calculatoare personale copiilor din mediile defavorizate din România.

„Am văzut acum ceva vreme un fost coleg de facultate postând o poză cu primul lui HC’85, ceea ce mi-a adus aminte cât de norocoși am fost unii dintre noi să primim, de la părinți sau rude, un calculator personal în anii ‘90.”, povestește el pe pagina proiectului. „Cum prețurile au scăzut mult de atunci, dar problema a rămas în esență aceeași - mulți copii din România nu își permit un calculator personal, lansez proiectul unPi pentru a dona un Raspberry Pi 3 B+/recent copiilor, cu prioritate către cei din mediile defavorizate din România.”, continuă el.

„Asociația unPi pentru Școlari” este un proiect de familie, pe care Ciprian îl lansează alături de fratele Andrei Manea și tatăl său, Nicolae Manea. Până acum a reușit să colecteze 17 donații unPi pentru vara / anul acesta, una dintre ele fiind făcută chiar de Ciprian.

„Eu mă angajez să donez câte unPi pe an și să pregătesc materiale - text, ulterior și video, în licență publică, gratis - pentru un curs în limbajul de programare Go pentru copii, în limba română”, spune el.

Calculatorul Personal unPi

unPi este un mic calculator personal, cât să-ți încapă într-o palmă, care se conectează direct la TV pe portul HDMI. În pachet vor primi, de asemenea o tastatură US cu trackpad încorporat și un cablu de rețea profesional, ca în imaginea de mai sus.

Bugetul pentru unPi pe an este de 120 de euro din partea fiecărui donator, iar pachetul conține:

  • Raspberry Pi 3 B+ Ultimate Starter Kit, la preț de 80 de euro;
  • Tastatură cu trackpad incorporat (wireless), la preț de 20 de euro;
  • Cablu rețea profesional, la preț de 9 euro;
  • Transportul de la Amazon.de către România este sub 10 euro.

Cum donezi unPi?

Cei care vor să se alăture inițiativei, au mai multe opțiuni disponibile. Vrei să contribui cu bani? Află de aici cum poți face asta sau contactează inițiatorii direct pe adresa donez@unpi.ro. Dacă vrei să investești timp, poți începe în Github cu pagina aceasta, poți continua cu cursul Go, pornit de Ciprian, sau poți crea propriul tău curs online pentru platforma unPi.