Românii au realizat în 2016 peste un milion de plăți de taxe și impozite cu cardul, la ghişeele primăriilor şi online. Valoarea taxelor și impozitelor achitate cu cardul a crescut cu aproape 50% anul trecut, la peste 360 milioane lei (aproximativ 79 de milioane de euro), datorită dublării numărului de plăți online și extinderii rețelei de acceptare, arată datele obținute de Visa de la băncile din România.

”Eforturile susținute de promovare a beneficiilor plății taxelor și impozitelor cu cardul depuse de Visa și de băncile partenere nu au rămas fără ecou. Valoarea impozitelor achitate cu cardul a crescut de aproape zece ori în ultimii șase ani, datorită avantajelor evidente ale acestei metode de plată: siguranță, confort, rapiditate. Am asistat la o creștere spectaculoasă în special a plăților online, care scutesc contribuabilul de un drum la ghișeu și îl ajută să economisească timp”, a declarat Cătălin Creţu, directorul general pentru România, Croația, Slovenia și Malta în cadrul Visa.

Anul trecut, una din trei tranzacții de plată a taxelor și impozitelor cu cardul a fost realizată online, un rezultat notabil dacă avem în vedere faptul că în urmă cu doar șase ani aceste plăți erau aproape inexistente. Peste 370.000 de plăți online s-au realizat în 2016, dublu față de anul anterior, valoarea acestora fiind de 78 milioane de lei (17 milioane de euro).

Media, și ea mai mare

Valoarea medie a unei plăți de taxe și impozite cu cardul (cumulat online și POS) a fost de aproape 340 de lei în 2016 (circa 74 de euro), de 2,5 ori peste valoarea medie a unei plăți cu cardul, care s-a ridicat la circa 140 de lei (30 de euro) anul trecut, potrivit datelor publicate de BNR.

Taxele şi impozitele locale pot fi plătite cu cardul la POS-urile instalate în sediile administraţiilor locale și oficiile poştale care acceptă tranzacţiile cu cardul, online pe ghiseul.ro și platformele puse la dispoziţie de unele administraţii locale, precum și la infochioşcuri. Toate instituțiile publice care încasează impozite, taxe sau amenzi au obligația să accepte și plata cu cardul, potrivit așa-numitei legi cash-back, termenul de implementare a noilor prevederi fiind sfârșitul anului 2018.

Numărul primăriilor înrolate pe www.ghiseul.ro a ajuns la 264 la finalul anului trecut, în creștere cu 40% față de 2015. Peste 200.000 de utilizatori și-au activat contul pe platformă până în prezent.

Toate persoanele interesate pot afla de pe www.visa.ro informaţii utile despre plata taxelor şi impozitelor cu cardul, cum ar fi lista taxelor care pot fi achitate către ANAF pe ghiseul.ro, sau pot accesa harta interactivă a instituţiilor publice care acceptă plata cu cardul online. Contribuabilii care își achită taxele și impozitele locale înainte de 31 martie beneficiază de o reducere de până la 10% din valoarea obligațiilor fiscale, conform prevederilor din Codul Fiscal.