Fără schimbări structurale și trasformaționale majore, sistemele de sănătate vor deveni nesustenabile, iar promisiunea europeană a furnizării asistenței medicale universale va fi amenințată. Utilizarea AI poate salva viitorul sănătății în fața aceastei probleme urgente și poate facilita automatizarea sarcinilor de rutină, repetitive și administrative pentru profesioniștii din domeniul sănătății, ajutându-i să se elibereze de aproximativ 70% din timpul alocat acestor sarcini.

Bazându-se pe o serie de mese rotunde care explorează subiectul „Forța de muncă din domeniul sănătății și transformarea organizațională cu ajutorul AI”, noul raport al EIT Health identifică o serie de domenii de interes care trebuie abordate la nivel european și național, în special în contextul pandemiei de COVID-19, pentru a maximiza potențialul AI și al tehnologiei în sănătate.

Jan-Philipp Beck, CEO EIT Health, a declarat: „Rezultatele Raportului Think Tank AI relevă mesaje clare și consecvente cu privire la modul în care putem dezvolta AI și tehnologia în cadrul sistemelor medicale europene. Știm deja că AI are potențialul de a transforma asistența medicală, dar trebuie să lucrăm rapid și în colaborare pentru a integra această tehnologie în structurile medicale europene actuale. Provocarea pandemiei a contribuit fără îndoială la accelerarea creșterii, adoptării și extinderii AI, întrucât părțile implicate s-au luptat pentru a oferi îngrijire medicală atât rapidă cât și de la distanță. Cu toate acestea, acest demers trebuie continuat, pentru a ne asigura că beneficiile pentru sistemele de sănătate vor produce efecte pe termen lung și pentru a sprijini aceste sisteme să se pregătească pentru viitor - lucru care ne va aduce beneficii tuturor”.

Recomandările cheie ale EIT Health includ: îmbunătățirea colaborării și schimbului de bune practici în întreaga Europă, dezvoltarea rețelelor și infrastructurilor existente pentru a sprijini integrarea AI, îmbunătățirea educației și a competențelor profesionale, precum și dezvoltarea modelelor financiare bazate pe valoare care încorporează AI și promovează economia costurilor pe termen lung. La nivel european mai larg, EIT Health face demersuri pentru o infrastructură de date mai robustă în Europa, pentru a se asigura că statele membre și sistemele de asistență medicală pot partaja date, permițând altfel experților să urmărească patologii, să diagnosticheze mai rapid și să dezvolte soluții noi și îmbunătățite bazate pe AI.

Experții și comunitățile medicale sunt de acord că subiectele despre tehnologii inovatoare precum Inteligența Artificială (AI) lipsesc încă din planul de studiu al majorității programelor de medicină academică, dar ar fi foarte binevenite de către tinerii profesioniști pentru a avansa în acest domeniu. Progresele în AI și tehnologie pot avea un imens beneficiu pentru sistemele actuale de sănătate și permit lucrătorilor din prima linie să petreacă mai mult timp pentru îngrijirea pacienților. Datele EIT Health și McKinsey and Company, publicate în 2020, au evidențiat faptul că automatizarea AI poate ajuta la atenuarea deficitului de forță de muncă, la accelerarea cercetării și dezvoltării tratamentelor ce salvează vieți, precum și la reducerea timpului petrecut pentru sarcinile administrative.

„Există o nevoie urgentă nu numai de a atrage, educa și reține mai mulți profesioniști în domeniul sănătății, ci și de a ne asigura că timpul lor este utilizat acolo unde are cea mai mare valoare adugată - îngrijirea pacienților. Cu toate acestea, pentru introducerea și scalarea soluțiilor bazate pe AI va fi nevoie de noi activități și noi abilități. Una dintre cele mai mari provocări va fi crearea unei forțe de muncă care să dispună de competențele necesare pentru a interacționa cu tehnologia și pentru a utiliza soluții de AI. Vor apărea tot mai multe noi roluri la intersecția medicinei cu „data science“ și vor fi necesari designeri specializați în interacțiunile om-computer pentru procesul de luare a deciziilor clinice - acest lucru va ajuta la fluxurile de lucru care integrează inteligența artificială. Printre altele profesioniștii din domeniul sănătății vor petrece mai mult timp ajutând computerul; de exemplu, vor trebui să susțină algoritmii pentru a avea o acuratețe mai mare. Astfel, pentru încă un an consecutiv, vom instrui sute de specialiști în domeniul asistenței medicale cu cunoștințe, competențe și abilități practice bazate pe AI. Programa este ușor de urmărit, chiar și pentru persoanele care nu sunt calificate în programare sau în medicină avansată. În plus, trainingul este gratuit pentru participanții care provin din țările EIT RIS”- subliniază Monika Toth, Manager de Program la EIT Health InnoStars RIS.

HelloAI RIS Online este un training online pentru studenți și cercetători de la facultățile de medicină, inginerie și afaceri care sunt interesați să lucreze în domeniul sănătății și doresc să afle mai multe despre tehnologiile AI. În ultimii trei ani au fost instruiți peste 800 de participanți. Cursul este dezvoltat de GE Healthcare și susținut de Royal Institute of Technology Stockholm și Technical Institute Leitat.

Din 2021, Universitatea din Maastrict, Universitatea din Debrecen și acceleratorul HealthVentureLab se vor alătura programului care, sub umbrela EIT Health, vor contribui la crearea unui ecosistem valoros bazat pe tehnologie AI pentru talentele europene interesate.

„Inteligența Artificială poate conduce la un diagnostic mai rapid și mai precis - și are potențialul de a elibera din programul cadrelor medicale, timp ce poate fi folosit pentru o interacțiune mai bună cu pacientul. Ne-am angajat să sprijinim noua generație de profesioniști din domeniul medical în această misiune”- a spus Prof. Dr. Mathias Goyen, director medical EMEA, GE Healthcare, unul dintre principalii lectori si coordonatori ai programului.

Mai multe informații despre raport aici și cei care doresc se pot înscrie la curs aici.