Dacă ați fost vreodată la V7 Startup Studio în zona Piața Amzei din București, sigur ați recunoscut câteva fețe familiare. Aici se regăsește o parte din echipa care pune în scenă cel mai important eveniment al ecosistemului de startup-uri, aici sunt oameni de comunicare din constelația fondatorilor, dar și reprezentanți ai unor acceleratoare importante.
În mixul oamenilor care vin să lucreze de la V7 se adaugă și antreprenori din industrii diverse, dar și companii mari care au ales să-și aducă biroul aici, pe str. Mendeleev nr.5.
”În cei aproape 3 ani de activitate, prin V7 Startup Studio, am reușit să aducem la un loc persoane care să aibă valori comune, cât și o viziune nouă în domeniul în care activăm, respectiv, un nou fir narativ despre muncă și cum ar trebui să ne raportăm la acest segment din viață noastră”, ne spune Miriam.
”Fie că vorbim de startup-uri la început de drum care își propun să lanseze concepte inedite și de impact, de 'sleeptech unicorns', ONG-uri cu proiecte extrem de bine gândite, freelancers sau de companii deja mature, la V7 aceștia găsesc un prilej prin care munca să devină mai mai prietenoasă, prin care să înțeleagă că ceea ce fac ei contează și că, cel mai important, nu trebuie să își frângă spiritul și modul de a fi pentru a se încadra într-un tipar, într-un anumit program, setting sau fel de a comunica”, descrie Miriam atmosfera din spațiul de la V7.
Filozofia muncii promovată între pereții de la V7 Startup Studio se regăsește și în evenimentele găzduite aici, fie că vorbim de business talks, sesiuni cu tarot și vin sau hackathoane.
”Oamenii sunt mai productivi”
Iar o mare bucurie a echipei de la V7, formată din Miriam Constantin și Edoardo Roman, space curator, este cea pe care au regăsit-o în feedback-ul oamenilor care le trec pragul:
”Oamenii care vin la V7 sunt pur și simplu mai productivi. Nu o spunem noi, o spun ei. Privind în retrospectivă, din recentele discuții cu rezidenții nostri, vechi și noi, am aflat cu drag, însă cu nu prea multă surprindere, că au găsit aici furnizori și clienți de excepție, dar și suporteri și prieteni. Unii au reușit de aici să facă cel mai important proiect al lor – cea mai mare conferință de tech, alții au fost primii pe lista de finanțare în EIC Accelerator, alții și-au extins echipa din România de 3x, alții și-au făcut campanii de PR cu profesioniști minunat de talentați ce lucrează de aici.”
Recent, V7 Startup Studio și-a mărit capacitatea de găzduire, oferind clienților un nou etaj de care pot dispune. Astfel, coworking-ul poate acomoda până la aproximativ 70 de persoane, aspect care a contribuit și la o mai mare libertate de alegeri pentru membrii comunității. Prin noul etaj pus la dispoziție, clienții au mai multe locuri pentru muncă creativă, spații pentru întâlniri, locuri pentru conversații și colaborări, dar și un loc pentru organizarea evenimentelor.
”Prin posibilitatea organizării de evenimente la o scară mai mare, comunitatea are prilejul de a intră în contact cu experți & creatori din zonele de wellbeing, business, finance, servicii publice, community engagement. Toți profesioniști inspiraționali, de la căpitani de nave și piloți, la sportivi de performanță, lideri de companii cu rezultate durabile excelente și artiști.”
Doi oameni care oferă spațiu pentru o mare comunitate
În primul nostru interviu cu Miriam, ne povestea că la mai puțin un an de la deschidere, reușiseră să-și dubleze veniturile, în timp ce au menținut un nivel suportabil al tarifelor.
În 2023, au continuat să mențină o politică cât mai prietenoasă în ceea ce privește nivelul tarifelor, prin oferirea de oferte custom care să se plieze pe bugetele startup-urilor și companiilor cu echipe mici, medii sau mari, precum și freelancerilor la început de drum.
”Cu toate acestea, nu aș vrea să înțelegem că suntem în altă zona decât cea premium, în care, pentru a continuă să reflectăm locația extraordinară, calitatea în serviciile și produsele noastre on site avem nevoie de un nivel realist al prețurilor. Nu mulțumim pe toată lumea, dar încercăm să ne întâlnim la mijloc cu toate proiectele și profesioniștii promițători pentru care vrem să credem și ei înțeleg să creadă că un astfel de loc trebuie să îi ajute să crească, să își poată permite poate mai mult timp aici sau un birou mai mare, cu alte facilități. Aici este locul din care pot lua multă valoare care să îi ajute să aibă suces și, în consecință, să nu fie o problema chiria în orice loc minunat ce le servește intereselor.”
O zi de lucru la V7 pentru un nomad digital costă 30 de euro, un abonament lunar 300 de euro și rezervarea unui birou 50 de euro. Ofertele personalizate sau alte nevoi sunt discutate separat cu ownerii spațiului.
Anii de V7 au venit și cu lecții pentru duo-ul spațiului: ”fiind o echipa mică, de doar 2 persoane și care nu a beneficiat de bugete enorme, credem că cel mai important lucru care ne-ar fi putut ajută la început ar fi fost o prezența mai mare în online și poate o strategie care să ne asigure vizibilitate mai mare, prin care să ajungem mai ușor la profesioniștii cu valorile congruente cu ale noastre și ale V7. Așa, până acum am crescut organic, e drept, însă într-un ritm ce ne-ar fi ajutat să fie ușor mai alert.”
Viitorul muncii e aici
V7 Startup Studio s-a lansat într-o vreme în care piața muncii își rescrie principiile de funcționare. Munca flexibilă contribuie la reducerea emisiilor de carbon, la un wellbeing al angajaților și la coeziunea echipelor. O spun nu doar studiile, dar și rezidenții V7 Startup Studio.
”Din perioada anilor de activitate ai V7 putem confirma că viitorul nu va mai arată niciodată la fel. Cel puțin nu în jurisdicțiile moderne. The future of work is here. Profesioniștii cu care am interacționat sunt pe aceeași linie cu studiile și literatură de specialitate deja așezată, nu așa alarmată sau entuziastă cum era cea din vremea imediat post-pandemică. Astfel, fie că sunt companii internaționale, cauze non-profit sau companii medii și mici, dar și instituții publice, vocea majorității arată o nevoie de a organiza flexibil lucrul. De la program, la zilele săptămânii, la loc sau comunități”, ne spune Miriam.
Miriam ne mai dă și 2 exemple de specialitate, cum ar fi un articol din MIT Sloan Management Review, care vorbea despre un model organizațional, CAARE – în care sunt combinate configurația, autonomia, relațiile, dar și un studiu Allwork, care arată că 40 de milioane de angajați se identifica drept “digital nomads”.
”2,27 de trilioane de dolari au însumat contribuția freelancerilor la economia Statelor Unite în 2023. Aceste cifre nu pot decât să confirme că lucrul flexibil este ceva ce va continuă puternic să influențeze modul în care profesioniștii, companiile evoluează, ce fel de și cât talent vor putea reține”, adaugă Miriam.
Organizații cu impact în societate au creat în spațiul V7 Startup Studio proiecte precum Platforma de Mediu, plantarea a peste 1 milion de copaci de către Fundația Pădurea de Mâine sau celebra conferință How To Web. Printre rezidenți și alumni se află compania-unicorn Carta, Emma Sleep un startup cu o creștere bună în Europa, Flip, Endevour, The Headline, SundayApp, Răzvan Idicel, Raiffeisen și alții.
V7 Startup Studio, prin ceea ce reprezintă și prin organizarea evenimentelor cu cei care le sunt rezidenți, vrea să devină un simbol a unei mantre de muncă pe care au integrat-o și-n slogan:
”Vrem ca profesioniștii să fie cea mai bună versiune a lor la lucru. E greșită perspectiva aceasta cu care ne-am obișnuit inclusiv să glumim, că munca e ceva rău. Luni e rău și vineri e bine. Weekend-ul este o binecuvântare, restul săptămânii un calvar. Nu e așa sau nu ar trebui să fie asa. 8 ore pe zi, din zilele noastre cele mai frumoase, când suntem tineri, sănătoși, cu un funnel mare de oportunități, trebuie să fie bine petrecute. Iar pentru a fi productivi și creativi chiar, avem nevoie să ne simțim bine, nu motivati, încorsetați sau sufocați de un mediu neprielnic. Munca noastră trebuie sa fie ceva de care să ne mândrim, la care să ne gândim cu plăcere și care să ne înnobileze în fiecare zi.”