⦁ SeedBlink și Horvath au publicat un raport al tendințelor ecosistemului de startup-uri de tehnologie, a jucătorilor importanți și a influenței platformei în CEE și în Europa, cu ocazia aniversarii de trei ani a SeedBlink

⦁ Investițiile în start-upuri tech în CEE vor continua să crească în 2023

⦁ CEE este una dintre regiunile cu cea mai rapidă creștere a finanțării VC din Europa, Fintech si Mobility ridicand cele mai multe fonduri


Comunitatea de investitori SeedBlink a sprijinit startup-urile europene de tehnologie cu 58 de milioane de euro în ultimii trei ani, mobilizând în total o sumă de 150 milioane de euro împreună cu VC-uri și angel investors.

Cu ocazia aniversării de trei ani, SeedBlink lansează Raportul Anual care analizează tendințele pieței, a principalilor jucători și a impactului platformei în Europa și la nivelul Europei Centrale și de Est, realizat împreună cu Horvath Consulting.

Raportul arată că, în primele zece luni ale anului, nivelul de finanțare al startup-urilor tech în România a ajuns la 226 milioane de euro, cu 36% mai mult față de 166,4 milioane de euro in 2021, în ciuda inflației ridicate și a situației macroeconomice.

“Investițiile în startup-urile românești din domeniul tehnologiei cresc de la an la an, ceea ce ne arată că ecosistemul se maturizează. În ciuda scăderii numărului de runde de finanțare, creșterea de 36% a nivelului de fonduri atrase în primele zece luni ale anului reflectă un avans. În același timp, CEE este una dintre regiunile din Europa în care finanțarea cu capital de risc se extinde cel mai rapid. Prognoza pentru 2023 indică faptul că investițiile în regiune vor continua să crească, subliniind potențialul neexploatat al regiunii", spune Andrei Dudoiu, Managing Partner SeedBlink.

SeedBlink în România 2022

De la lansarea sa în 2020, SeedBlink a finanțat 67 de companii europene de tehnologie, dintre care 49 din România (zece anul acesta).

În august 2022, compania a achiziționat Symbid, prima companie de equity crowdfunding din lume, consolidând astfel un portofoliu total de 256 de companii și 67.500 de investitori.

Printre cele mai mari runde de investiții din acest an pe SeedBlink se numără Druid, Brio, Finqware din România și start-upuri din regiune precum Alcatraz AI (Bulgaria), Brainhero (Austria), Hunch (Serbia), PD Neurotechnologies (Grecia).

SeedBlink în Europa 2022

În 2022, SeedBlink și-a consolidat infrastructura și extins prezența în Europa Centrală și de Est cu birouri în Bulgaria, și Grecia și Benelux (prin achiziția Symbid). În Grecia, SeedBlink a mobilizat 16,8 milioane de euro, în timp ce în Bulgaria suma investițiilor atrase a fost de 2,69 milioane de euro.

Extinderea SeedBlink a venit în contextul în care anul acesta au fost investite peste 100 de miliarde de euro în start-upurile europene de tehnologie pentru al doilea an consecutiv, în ciuda recesiunii, a inflației ridicate și a scăderii numărului de runde.

"Europa este într-o transformare digitală accelerată în toate industriile din toate țările europene. În acest context de schimbare, construim o comunitate pan-europeană bine informată în jurul inovatorilor in tehnologie. Oamenii vor să știe cum se va contura lumea în următorii zece ani - dacă se poate cu o oră înaintea celorlalți - și să facă parte din această schimbare. Observăm un interes tot mai mare pentru investițiile transfrontaliere, investitorii europeni vor diversificare geografică și vrem să creăm o platformă care să îi sprijine în acest sens", spune Carmen Sebe, CEO SeedBlink.

Citeste întregul raport aici pentru mai multe informații despre ecosistemul european de startup-uri technologice.