Din 14 echipe participante în program, 6 dintre ele au devenit alumni și urmează să deschidă fonduri de investiții de tip venture capital prin care și-au propus să investească 155 de milioane de euro în următorii ani în startup-uri de tehnologie din Europa Centrală și de Est, cu accent pe piața românească.

Din cele 6 fonduri de investiții care au finalizat grupa Venture Capital Bootcamp InnovX-BCR, două sunt de tipul Corporate Venture Capital (CVC), desprinse din companii deja active pe piață:

Dicor Holding (Corporate VC) – are în plan să lanseze un fond corporativ de 5 milioane de euro pentru a susține startup-urile românești din faza de pre-seed/seed, în special din domeniile agribusiness & agritech, având în vedere și soluții din industrii complementare domeniului agri.

Energy Capital - este un fond de capital de risc în mai multe etape, în valoare de 30 de milioane de euro, care investește în sectorul energetic din Europa Centrală și de Est, cu un istoric care include finanțarea unor proiecte energetice în România de peste 300 de milioane de euro.

E.V.A. Capital - lansează un fond de investiții de tip seed, în valoare de 50 de milioane de euro orientat spre investiții în companii din domeniul științelor vieții care au un impact pozitiv în îmbunătățirea calității vieții, inclusiv în sinergie cu inteligența artificială. Fondul va fi orientat în proporție de minimum 50% către firme co-fondate de femei.

Future Now Capital - este un fond de capital de risc în mai multe etape, în valoare de 30 de milioane de euro, destinat să investească în întreprinderi nou înființate din Uniunea Europeană (întreprinderi axate pe o misiune clară în tehnologie, cu un set de valori clar definite, cu o evaluare de până la 10 milioane de euro).

Netopia Ventures (Corporate VC) - lansează un fond de risc de 15 milioane de euro în fază incipientă, axat pe modele de afaceri bazate pe tehnologie din România și din alte țări din ECE, care au ca scop stimularea economiei de platforme digitale.

OPX Ventures – lansează un fond de capital de risc și suport operațional, care vizează atragerea a 25 de milioane de euro pentru a investi în start-up-uri de tehnologie din Europa Centrală și de Est, în jurul unei echipe cu experiență în investiții, management și tehnologie.

Un program de accelerare pentru investitori, un pas firesc pentru dezvoltarea InnovX

“Într-o Europă care se află în plină căutare a propunerii sale economice pentru următorul ciclu, e important să vorbim despre viitorul României ca hub puternic de start-up-uri și incubator de inovație. De aceea, contribuim la extinderea ecosistemului de startup-uri care creează valoare adăugată în economia reală și căutăm parteneri alături de care să susținem viitoarea generație de fonduri de investiții în soluții de tehnologie. Pentru că avem nevoie să creștem numărul de investitori de pe piață, dar și pentru că parteneriatele sunt cele care duc la creșterea ariei de aplicabilitate a tehnologiei. Avem nevoie să încurajăm investițiile în inovație, cercetare și dezvoltare, pentru că doar așa vom avea o economie competitivă”, a declarat Sergiu Manea, CEO BCR.

“Credem foarte mult în formarea unor legături care pot duce afacerile din tehnologie la următorul nivel. Cu acest gând în minte, acum aproape patru ani, am dezvoltat InnovX-BCR, programul dedicat start-up-urilor din tehnologie. Iar astăzi vorbim despre un accelerator care a susținut 152 de startup-uri să scaleze. Pasul firesc a fost să susținem creșterea de investitori în România și în regiune, lansând primul program de accelerare pentru fonduri de tip venture capital din Europa Centrală și de Est. Vrem ca afacerile din tehnologie să aibă cât mai multe resurse de creștere și acest obiectiv poate fi atins prin extinderea numărului de fonduri de tip venture capital”, spune Daniel Dumitrescu, CIO InnovX.

Fondurile de investiții au fost evaluate de un juriu format din Ana Bobîrcă (Partner / Chief Investment Officer at CEFS), Suleiman Arabiat (Senior Investment Manager Elevator Ventures), Roula Bachtalia (Director egg - enter•grow•go Eurobank), Liviu Munteanu (Partner Founders Bridge), Elemer Eszter )Managing Partner Impact Ventures), Alin Stanciu (Partner Catalyst Romania), Marius Adrian Lupu (Business Development Manager ERSTE Private Banking), Cristina Bucur (Counsel DLA Piper), Valentin Filip (Managing Partner Fortech Investments), Sonia-Denisa Fedorovici (Head of Legal & GP ROCA X) și Marius Diaconu (Founder Altius SA).

Cele 14 echipe au participat timp de 10 săptămâni într-un program intensiv de accelerare, la care au participat 25 de mentori cu experiență în crearea și dezvoltarea de fonduri de investiții. Pasul următor pentru cei 6 alumni este ca aceștia să deschidă fonduri de investiții venture capital și să atragă atât finanțare, cât și startup-uri în care să investească.

Companiile aflate la început de drum și cu potențial de creștere au nevoie de investiții pentru a crește. Fondurile de investiții de tip venture capital (sau capital de risc) sunt formate din antreprenori, investitori private sau companii care alocă resurse pentru start-up-uri care au perspectivă de creștere pe termen lung.