În timp ce piața totală de soluții de Inteligență Artificială (AI) a avut creșteri stabile în 2018, compania SAS a înregistrat un avans de patru ori mai accelerat, echivalentul unui plus de 104,6%, potrivit unui raport realizat de compania de analize de piață IDC (International Data Corporation).

IBM deține cea mai mare cotă de piață pe platformele de AI (9,3%), urmată de companii precum SAS, Microsoft, Palantir sau Google.

„Cu siguranță SAS a înregistrat această creștere impresionantă pe segmentul de soluții IA datorită avansurilor de care beneficiază în domeniul analizei de date,” declară David Schubmehl, Director Cercetare, Sisteme Cognitive/Inteligență Artificială IDC.

Pentru a continua să faciliteze inovarea și progresul pe o piață în creștere SAS și-a luat angajamentul de a investi 1 miliard de dolari în dezvoltarea de soluții IA în următorii trei ani. Investiția SAS de un miliard de dolari se va concentra pe trei domenii de bază:

1. Cercetare (R&D)

2. Inițiative de educare

3. Servicii de expertiză

Cu un procent de 26% din veniturile globale alocate cercetării (R&D), SAS va reinvesti în această direcție mai mult decât dublu față de media alocată de marile companii din domeniul tehnologic.

„Astăzi am trecut de faza de entuziasm generat de soluțiile IA, acestea devenind instrumente reale pentru clienții noștri care construiesc pe fundația puternică pe care am pus-o în domeniul analizei de date. Cu soluții care variază de la învățarea automatizată (machine learning), deep learning, computer vision (sisteme computaționale capabile să interpreteze și analizeze inteligent imagini și înregistrări video) și procesarea limbajelor naturale până la prognoze și optimizare, SAS ajută clienți din multe industrii să beneficieze de tehnologiile IA și de avantajele create de acestea”, declară Jim Goodnight, CEO SAS.

Printre clienții care folosese soluții IA oferite de SAS se numără Lockheed Martin, Royal Bank of Scotland și Honda. Soluțiile IA de la SAS ajută organizațiile să ia decizii de business. Una dintre aceste soluții este SAS Viya, o soluție care ajută utilizatori cu aptitudini diferite să automatizeze sarcini complexe și să creeze modele analitice.