Bittnet Training a lansat CTRL+N, un proiect național de reconversie profesională pentru adulții care își doresc să înceapă o carieră nouă în IT și vor joburi în IT. Până la sfârșitul anului 2025, Bittnet își propune să ajute 25.000 de români să selecteze comanda "Control + New" și să înceapă un nou parcurs profesional, orientându-se către domeniul IT. Cursurile au început pe 1 decembrie 2020.

Potrivit experților, aproximativ 40% dintre locurile de muncă existente vor dispărea până în 2030 din cauza digitalizării. În același timp, Comisia Europeană estimează că deficitul specialiștilor în IT din Europa va ajunge până la 900.000 de persoane până la sfârșitul acestui an. Cifrele sunt clare: în viețile și profesiile noastre va exista din ce în ce mai multă tehnologie. Obiectivul nostru este să dezvoltăm abilitățile digitale ale compatrioților noștri și pentru asta invităm atât antreprenori cât și multinaționale să ni se alăture în acest demers. Împreună avem oportunitatea de a face din educația digitală a României o prioritate națională”, a declarat Dan Berteanu, CEO al Bittnet Training și VP of Education pentru Bittnet Group.

Dan Berteanu menționează că toate cursurile sunt foarte bune pentru zona de început în IT, pentru că ulterior companiile-și formează angajații prin training-uri.

„Problema noastră ca societate e că zicem că am terminat liceul sau facultatea, am bifat cu școala, acum încep să muncesc. Nu știu de ce, tragem o linie și zicem că învățarea s-a terminat. Ea nu se termină niciodată”, a explicat Dan Berteanu.

Cu Dan Berteanu am discutat timp de mai bine de 40 de minute și poți urmări discuția în video-ul de mai sus. Detalii despre cursuri ai și în articolul care a anunțat lansarea inițiativei CTRL+N.

Principalele puncte discutate în interviu le poți citi și în format scris mai jos.

Anul 2021 pentru Bittnet

  • „A fost un an ca un rollercoaster. A început din plin, credeam că va fi cel mai bun an. După care a venit pandemia ca o lovitură de măciucă. Noi am avut noroc că ne-am mutat repede în online. Business-ul de soft skills, Equatorial, a fost în suferință două luni pentru că afacerea se desfășura în sala de clasă, nu aveam programe de online, nu aveam traineri pregătiți să livreze online. Și-a revenit ăn a doua parte a anului”, a spus Dan Berteanu.
  • „Lumea a înțeles forțat cumva că fără tehnologie nu se mai poate. Dacă înainte cochetam cu ideea, acum am observat brusc că fără asta nu se poate. Plus că am ieșit din zona de confort. Ne era bine și s-au accelerat foarte tare proiecte de care vorbeam de multă vreme care tot nu se întâmplau. Am intrat în B2C într-o nouă abordare, în cea de reconversie profesională”, a mai spus reprezentantul Bittnet.

CTRL+N - cum a început ideea?

  • „De anul trecut noi am început să primim solicitări din partea companiilor de reconversie profesională a propriilor angajați. Ba din zona de financiar spre Junior Java Development. Ba din operațiuni către data analyst. Am făcut vreo 2-3 astfel de proiecte și am început să avem tot felul de discuții și dezbateri pe tema asta”
  • ”Undeva prin iunie, în plin moment de pandemie, a apărut un raport numit „Digital Society and Economy Index” unde au apărut rezultate care personal m-au uimit. Și eu eram în bula asta că suntem foarte bine cu IT-ul. În fapt, suntem destul de slabi la capitolul ăsta, mai ales la capitolul capital uman și dezvoltarea educației digitale”

Publicul țintă pentru cursurile de reconversie în IT

  • „Avem două populații țintă. Avem una care înseamnă populația angajaților din companii care au joburi la risc a fi automatizate. Le-am chemat companiile și să facă parte din proiect”
  • ”A doua populație țintă este cea formată din oamenii care fie au joburi cu venituri sub venitul mediu sub economie. Sunt familii care trăiesc cu puțini bani. Tot aici intră oamenii care au pierdut joburile din diferite motive. Am mers către companii și le-am zis să cumpere burse pentru oamenii aceștia”

Costul programului și bursele oferite de companii

  • „Prețul este 899 de lei pentru un program de 16 săptămâni. E sub 200 de euro, dar în mod intenționat am făcut asta și l-am dus la un preț mic. Un studiu Brainspotting arată că oamenii sunt dispuși să plătească între 100 și 300 de euro pentru reconversie profesională. Am vrut să-l facem un program pentru marea masă”
  • ”Cei care sunt în IT și vor să contribuie, pot să o facă. Am avut și vreo 5 companii care au venit să ni se alăture cu burse, am avut și 10 oameni care au zis că vor să fie trainerii”

Formatul cursurilor

  • „Facem și programare, dar avem diferite joburi din spațiul de tehnologie. Are nevoie lumea și de ghidare. Avem Q&A la care participanții au acces și sunt construite ca o bibliotecă pe baza sfaturilor de la participanți. La fiecare lună e o întâlnire de două ore cu participanții și profesorii. De asemenea, îi unim să lucreze în echipă”
  • „Avem cursuri înregistrate, pe care am încercat să le facem, de asemenea, interactive. Pe lângă conținutul video mai sunt întrebări, trainerii fac lucruri practice, nu doar vorbesc și prezintă teoria ca un profesor la școală”
  • „Genul ăsta de învățare cumva-ți selectează publicul. Dacă nu vrei, nu e neapărat ceva plăcut. E cu efort. Noi avem o problemă din punctul ăsta de vedere în societate în ansamblu. Nu prea suntem dispuși să investim în educație. Și, de asemenea, nu ne asumăm responsabilitatea educației. Așteptăm să ne trimită cineva”.
  • „În esență e abordarea pe care o ai în jocuri. Dacă ești pregătit pentru nivelul următor, te duci. Nu e ca la școală unde primești o ștampilă cu nota 5. Dacă nu ai reușit, mai bagi o fisă. Important pentru noi e să ne asigurăm că oamenii sunt suficient de confortabili cât să facă joburi de entry level”

Ce va ști să facă un absolvent după programul CTRL+N?

  • „Am apărut cu zonă de software, hardware, project management, infrastructură. Avem vreo 28 de joburi pentru care am început să dezvoltăm programe. La finalul unui astfel de parcurs va exista pe lângă examenele intermediare, va exista și un examen final ca să ne asigurăm că oamenii ăia știu materia. Materia a fost dezvoltată plecând de la premiza că oamenii vor fi angajați într-o poziție de entry level și vor avea ulterior parte de cursuri de perfecționare on the job”
  • „Noi am făcut două lucruri. Ne-am dus în piață și am vorbit cu companii de recrutare ca să înțelegem ce se cere, de ce e nevoie pe piață. După care am vorbit cu angajatori, companii mari de tehnologie care-și trimit oamenii la noi la training, ca să înțelegem de la ei cam ce le trebuie. Un alt lucru pe care l-am făcut am studiat despre ce se întâmplă în America și în țările dezvoltate. Ce se întâmplă în Statele Unite se întâmplă în România cam în 3 ani”
  • „Ulterior cursului, noi vom promova oamenii în cadrul companiilor care ne sunt clienți sau parteneri”

Ce trebuie să știi înainte să intri la cursurile de IT?

  • „Unele dintre programe necesită un tip de gândire. Nu voi veni să spun că indiferent ce ai făcut tu în viață și dacă nu ți-a plăcut matematica de nicio culoare, vino la noi și te facem programator. Trebuie un pic de gândire matematică”
  • ”Pentru zona de software development am dezvoltat deja un fel de test de aptitudini sau înclinații. Dacă dai testul acesta, noi o să putem să-ți spunem să te duci în zona de programare sau nu”