Abonează-te aici la canalul nostru start-up.ro Business de pe YouTube pentru a vedea discuțiile cu antreprenori în format video în avanpremieră.


Conform unui raport publicat anul trecut, 54% din americanii cu vârsta cuprinsă între 13 și 38 de ani vor să devină influenceri. La fel, în România, întrebați despre ce vor să fie „când vor fi mari”, cei mai mulți copii au zis „vlogger”. Fie că ne place sau nu, industria faimei online capătă din ce în ce mai multă tracțiune.

Ionuț Pătrășcoiu a fondat anterior Floca, o aplicație de „friending”, practic o rețea socială gândită în jurul legăturilor de prietenie dintre oameni. A lăsat acea idee deoparte, a păstrat doar câteva elemente, și a creat FameUp, o platformă care conectează brandurile cu utilizatori de social media și Instagram cu până-n 10.000 de urmăritori. Pentru că suntem în epoca în care oricine poate fi influencer, practic brandul oferă o cafea, un abonament la sală, un serviciu pe care-l are în portofoliu în schimbul a mai multe story-uri pe Instagram.

Cum funcționează FameUp

„Conotația de influencer a căpătat o conotație negativă. Noi ne adresăm influencerilor locali. Tineri care au între 500 și 10.000 de urmăritori. Gândește-te că-n Iași sunt 3-5 infuenceri peste 50.000 de urmăritori. Dar alți 50.000 de oameni au între 500 și 10.000 de urmăritori”, spune Pătrășcoiu.

Practic, zice el, tinerii ar beneficia de pe urma timpului petrecut în social media. „ Le dăm posibilitatea să beneficieze de produse și servicii de la branduri locale în schimbul unor postări din contul lor de social media”, spune Ionuț.

În momentul de față platforma e integrată cu Instagram, dar urmează TikTok și Facebook.

Un utilizator își face cont, conectează contul social, iar apoi urmărește ofertele publicate de către branduri locale sau mai mari. Practic, o sală de fitness poate să dea un abonament pe o lună în schimbul a 5 story-uri făcute de un utilizator. Userii se duc la acea sală și pun story-uri unde dau tag.

Dacă pe piață mai există marketplace-uri pentru influenceri, FameUp vrea să acopere zona utilizatorilor simpli, dar care au mulți urmăritori în comunitatea lor.

Cui se adresează FameUp

„Avem 3 categorii cărora ne adresăm. E influencerul local, utilizator normal. Avem brandurile locale care plătesc în produse și servicii. Dar mai avem și un enterprise mare drept client, care poate să facă o campanie cu 10.000 de tineri”, spune Ionuț.

„În aplicație ție îți este sugerat un preț, în funcție de followerii tăi. Fiecare utilizator va avea pe profilul lui un rating în funcție de cum a lucrat cu alte branduri, fiecare brand primește rating-uri. Userul poate să beneficieze de produse, dar și de colaborări plătite. El poate să-și retragă banii din aplicație și să intre banii în cont. FameUp facilitează acest lucru”, mai explică acesta.

„Enterprise-urile sunt companii mai mari care ar vrea ca 10.000 de tineri să vorbească despre business-ul lor. Prin prisma faptului că beneficiezi în aplicație de ceva. Tineretul postează mult, deci asta facem noi, de fapt, să monetizăm aceste story-uri”, adaugă fondatorul FameUp.

Rating-uri și monetizare

Pentru controlul calității FameUp trimite rapoarte cu cifrele influencerilor, câți oameni au văzut un story, câți au dat click pe tag-ul brandului. Practic, ceea ce se putea face la nivel mai mic se poate face acum automatizat și la o scară mai largă.

„De asemenea, dacă un utilizator nu-și face treaba, primește rating-uri negative și e greu să mai primească noi colaborări”, spune Ionuț.

„Pentru brandurile locale plata se face doar către utilizatori în produse și servicii. Fie vorbim de cafele, sucuri sau alte produse”, explică acesta.

Pentru companiile mari, se pot face campanii unde să se stabilească un preț, relativ modic, pentru story-uri, de tipul 1-2-3 euro per story. În plus, procesul este automatizat în funcție de filtrele setate, pentru a selecta influencerii din platformă care vor primi oferta.

„Noi automatizăm tot procesul de plată, avem o singură factură către un brand mare și noi ne asigurăm că plătim impozitele la stat pentru tinerii care sunt pe platformă. Ei doar trebuie să retragă banii din aplicație”, explică Ionuț Pătrășcoiu.

2,5 milioane de euro investiție

Early Game Ventures, 3 angel investors și Daniel Dines au investit în FameUp pentru a asigura creșterea rețelei ce se mândrește că ar avea 128.337 de influenceri locali pe platformă și peste 4.354 de branduri locale și naționale.

„Tot procesul putem zice că a durat 6 ani. Valoarea investiției acumulată este de 2,5 milioane de euro. Banii ne vor ajuta să ne dezvoltăm departamentele de sales, marketing, support și development. Ținta noastră este să dezvoltăm acest produs astfel încât să ajungem pe piața din Statele Unite, unde sunt 140 de milioane de conturi de Instagram”, explică Ionuț viziunea pe viitor.

El spune că diferențiatorul platformei e faptul că se adresează celor cu un număr mic de urmăritori.

„Early Game Ventures conduce runda. Daniel Dines este persoane care e mentorul meu. E persoana care mi-a zis să pivotez din Floca și FameUp. Se mai adaugă și un angel investor din Iași care mi-a fost practic dascăl. Mai avem și alți doi angeli investori”, spune creatorul FameUp.

„Suntem mulțumiți că am reușit să validăm un minim product fit. Numerele de acum nu sunt cele la care s-au uitat investitorii. Investitorii nu ne-au cerut revenue, ci potențialul pe care-l avem. Este o piață nouă și targetul nostru este ca orice tânăr trebuie să fie plătit pentru timpul lui în social media. Tinerii stau 7-8 ore în social media în weekend, acum pot fi și plătiți pentru asta”, adaugă antreprenorul.

Pentru viitor și pentru extinderea în Statele Unite, FameUp va căuta o investiție Series A. În momentul de față aplicația funcționează în România și în Spania.