Acest articol a apărut inițial ca Nota Redacției în newsletter-ul start-up.ro din data de 11 august. Abonează-te și tu pentru a primi zilnic cele mai noi știri, cele mai bune sfaturi!


Conform raportului, încălzirea globală ar putea atinge pragul de +1,5 grade Celsius în 2030, cu 10 ani mai devreme decât toate estimările, iar dezastre fără precedent vor apărea. Nu vorbim de clasicele „vor crește oceanele” sau „se topește gheața din Antarctica”, pentru că pe acelea nu le vedem. Dar vom vedea lucrurile în jurul nostru, în impredictibilitatea climei, în schimbări, în variații cu care nu eram obișnuiți.

Ulimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista la evenimente meteo extreme fără precedent în istorie, mai arată raportul.

Sper că între cei din comunitatea noastră nu se află și oameni care neagă schimbările climatice. Dar pentru că suntem pasionați de tehnologie și antreprenoriat, vreau să ridic o chestiune importantă acum.

Cum ne pregătim pentru viitor?

Cum folosim tehnologia actuală pentru a ne îmbunătăți condițiile de viață și pentru a ne salva viitorul nostru și al copiilor? Pentru că am folosit tehnologia pentru a ajunge în spațiu, pentru a crea hrană la nivel global, pentru a construi mașini, pentru a face transporturile mult mai rapide. Lumea de astăzi s-a dezvoltat pe baza tehnologiei, dar tot pe baza ei pare să moară.

Suntem în momentul în care cele mai mari investiții ale viitorului nu vor mai fi date în rețele sociale sau în soluții prin care poți să tranzacționezi, să comanzi mâncare sau să închiriezi o trotinetă. Ci vor fi date către acele tehnologii ce pot schimba radical modul în care trăim în bine pentru viitorul planetei.

Trecem așadar de la o tehnologie pentru folosul imediat, pentru satisfacția gratificării instante, la o tehnologie pentru gratificarea ce vine mai târziu, prin simplă existență.

Avem de nevoie de ceea ce voi numi acum „Life Support Technology”. Pentru că putem face software prin care să ne optimizăm viața, munca, dar degeaba dacă nu vom putea să mai facem aceste lucruri. Startup-urile ar trebui să se concentreze pe găsirea de soluții prin care să creeze metode de transport mai ecologice și mai atractive, metode de alimentație sustenabilă și metode prin care putem reduce consumul iresponsabil.

De asemenea, autoritățile ar trebui să lanseze Ministerul Viitorului. Un minister care să fie mai mult decât un simplu Minister al Mediului. Aș vrea să fie un portofoliu care să ia în calcule toate riscurile viitorului, aproape un departament de analiză, să vadă impactul economic, să se uite la tehnologie, la alimentație, agricultură, la bunăstarea oamenilor. Acest Minister al Viitorului trebuie să facă planurile pentru continuitate. Pentru că la un moment dat clima se va încălzi prea mult, iar fenomenele meteo vor fi prea intense și nu vom putea să plecăm până-n stratosferă ca Jeff Bezos. Iar țări care astăzi se bazează pe producție agricolă, de exemplu, vor deveni mai slabe, iar cetățenii lor vor deveni mai săraci.

Putem să ne bucurăm că îndeplinim un plan cincinal și că „am luat cele mai bune măsuri economice și se vede”, dar ce facem cu planul pentru 30 de ani.

Evident, lucrurile sunt un pic utopice, deoarece la nivelul autorităților, schimbările dese la guvernare vor opri toate eforturile de încetinire a schimbărilor climatice.

În plus, un ultim lucru. Ar trebui să ne uităm în domenii unde suntem puternici, suntem din ce în ce mai buni. Ia exemplul agriculturii, acolo unde România a primit calificativ Excepțional pentru producția din ultimul an, fie că vorbim de grâu, orz, rapiță sau floarea soarelui. Am profitat un an de faptul că schimbările climatice ne-au avantajat, dar trebuie să investim în agricultură și tehnologie pentru că vor deveni domenii vitale pentru supraviețuirea noastră. Ca țară, ca specie, ca ce vreți voi.

Și dacă v-am făcut dimineața un pic mai ... înfierbântată, nu-mi pare rău. Ar trebui să luăm în calcul toate aceste lucruri până nu e prea târziu.

Tehnologie pentru „life support”. Agricultură rezistentă la intemperii. Ministerul Viitorului. Aceasta e viziunea mea.