Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Prima mea experiență cu Oppo a avut loc acum mai bine de 5-6 ani, dacă-mi amintesc bine. Am cumpărat atunci un Oppo Find 5, pe vremea când mă puteam lăuda că sunt printre puținii cu acest telefon în România. Fusese prima mea interacțiune pe termen lung cu Android și mi-a plăcut robustețea lui. Între timp, Oppo s-a dezvoltat și intră oficial în România cu telefoane care nu mai vorbesc despre robustețe, ci despre un mix de caracteristici tehnice bune, design reușit, camere foto și video excelente și capacitate de stocare mare.

Cum vom face? Eu prezint toate cele 3 telefoane și ce fac ele, iar de la voi aștept întrebări la care răspundem în comentarii cu cea mai mare onestitate.

Oppo ne-a provocat să le încercăm pe toate și pentru a vedea cum se comportă telefoanele, acest video e filmat cu un Oppo Find X2.

Caracteristici tehnice ale gamei Oppo

Telefoanele sunt diferențiate de procesoarele lor. Find X2 are Qualcomm Snapdragon 865, Reno 3 Pro 5G are Snapdragon 765G, iar A72 are Snapdragon 665.

Modelele pe care le-am testat eu și pe care le avem aici au în cazul lui Find X2 și Reno 3 Pro 5G 256 de GB capacitate de stocare, iar A72 are 128 de GB stocare, dar și slot de card microSD.

La fel, modelele mai scumpe au 12 GB de RAM, iar A72 are 4 GB de RAM.

Cum au funcționat? Pe Find X2 și Reno 3 Pro 5G poți să te aștepți să faci cam toate lucrurile pe care ți le imaginezi, de la a te juca un Call of Duty Mobile la o calitate foarte bună, să urmărești video-uri pe YouTube în timp ce faci multitasking prin browsing pe Facebook. Nu am avut niciodată probleme cu ele, nu s-au încălzit excesiv când mă jucam și deși au procesoare diferite, în practică nu vezi diferența atât de mare la ele.

A72 e un mid range tradițional cu posibilitatea de a face un browsing de calitate, de a folosi rețelele sociale și a urmări clipuri pe YouTube. Nu vei juca același Call of Duty la capacitate maximă, dar nu se va bloca. Spre deosebire de telefoanele de top din gamă, vei descoperi că pentru un utilizator obișnuit se mișcă bine în deschiderea aplicațiilor și trecerea între acestea. Pentru cei care au nevoie de un telefon cu preț rezonabil, nu dezamăgește.

Să vorbim de ecranele pe care le vedeți deschise aici, fiecare excelente pentru categoria din care fac parte.

Ecrane spectaculoase

A72 are un display de 6,5 inci IPS LCD cu rezoluție Full HD, 1080 x 2400 de pixeli, cu o rație de 20 pe 9 și sticlă Gorilla Glass 3. Luminozitatea e de 480 de niți și dacă nu stai direct în soare intens de vară, atunci vizibilitatea este foarte bună.

Reno 3 Pro 5G are tot un ecran de 6,5 inci, dar curbat, cu rezoluție 1080x2400 de pixeli și rație 20 pe 9. Sticla e Gorilla Glass 5, iar luminozitatea de 500 de niți. Rata de refresh a ecranului e de 90 de Hz și acest lucru se vede în timp ce mergi printre aplicații. Și cred că aceasta e una dintre zonele în care telefoanele devin din ce în ce mai bune. Dar campion la partea asta este Find X2.

Find X2 are un ecran de 6,7 inci, curbat, cu rezoluței QHD de 1440 pe 3168 de pixeli, Gorilla Glass 6 și 800 de niți luminozitate. Ecranul are o rată de refresh de 120 de Hz, ceea ce mi se pare că devine obligatorie pentru orice telefon de top în 2020, oferind o experiență de folosire foarte diferite de alte modele și rapiditatea se simte instantaneu. Feeling-ul e unul excelent, simți că telefonul se mișcă mai rapid decât o face deja prin fluiditatea oferită. Find X2 are și o trecere inteligentă de la QHD la FHD+ și de la 120 de Hz la 60 de Hz în funcție de modul în care folosești terminalul, pentru a economisi din baterie.

În soare, Reno și Find X2 au o luminozitate bună, fără ca atunci când stai în pat, de exemplu, să te deranjeze prin exces. La nivel de coloristică setarea standard e una Vivid, pe care o recomand, dar poți să te duci pe una naturală, care face culorile mai închise, dar care personal

Am trecut peste ecrane, care sunt luminoase și excelente, și ne ducem spre camerele foto și video, care în cazul Find X2 și Reno 3 Pro 5G sunt un avantaj competitiv care mi-a plăcut foarte mult, atât în foto, cât și video.

Camere foto și video pe Find X2 și Reno 3 Pro 5G

Unul dintre punctele forte ale gamelor Reno 3 Pro 5G și Find X2 sunt camerele foto și video, dotate cu funcții de inteligență artificială care te pot ajuta să realizezi creații mai bune. Să faci o galerie de artă cu telefonul din buzunar, indiferent dacă vorbim despre telefoane premium sau mid range.

Diferențele dintre acestea sunt relativ limitate. Find X2 are un modul principal de 48 de megapixeli cu f 1/7, stabilizare optică și autofocus laser. O lentilă telefoto de 13 megapixeli asigură partea de zoom, mai avem o cameră de 12 megapixeli ultrawide. Reno 3 Pro 5G are aceeași cameră principală de 48 de megapixeli, dar fără autofocusul laser, o lentillă tele de 13 megapixeli și un ultrawide de 8 megapixeli. Se adaugă o cameră de 2 megapixeli specifică pentru pozele alb-negru.

Modulul selfie e identic, o cameră de 32 de megapixeli cu f/2.4, HDR și posibilitate de filmare Full HD la 30 de cadre pe secundă.

În standard, camerele vor trage fotografii clare, fără zgomot, cu o tentație spre HDR, ceea ce le face potrivite pentru a ieși în evidență pe Facebook sau Instagram. Dacă nu doriți ca imaginile să aibă culori prea vii, puteți să vă reduceți din implicarea inteligenței artificiale.

Modul portret reușește să identifice firele de păr foarte bine și să creeze un efect de bokeh ce poate fi modificat din setări, în funcție de tăria pe care o doriți în poze.

Modul wide e mai puțin wide decât la alte terminale de la ceilalți producător, atât Android, cât și iOS. Duce la poze spectaculoase de peisaje sau urbane, dar la o calitate mai bună a pozelor care au oameni în ele, deoarece pe modul wide de pe alte terminale distorsionarea personajelor este destul de mare.

În lumină scăzută, software-ul reușește să contribuie destul de mult pentru a ridica din calitate. Nu recomand pozele făcute în camere perfect întunecate. Da, ies niște lucruri, dar niciun soft de inteligență artificială nu va reconstrui momentan toată imaginea, ceea ce duce la un nivel de zgomot destul de mare. Pozele făcute în oraș, care au o contribuție minimă de lumină, vor ieși foarte bine, cu zgomot redus. Atenție însă la stabilitate - trebuie să stai fix sau să folosești un trepied, pentru că pentru a extrage cât mai multă lumină telefonul procesează imaginea aproximativ 3 secunde.

Zona de video m-a impresionat, trebuie să recunosc, și e un lucru îmbunătățit pentru telefoanele cu Android. Ai două funcții importante: Ultra Steady și Bokeh pentru video. Ultima parte e destul de simplă - poți să faci creații pentru Instastory-ul tău prin care fundalul să fie blurat. De asemenea, te poți filma acasă și să elimini din fundal, mai ales acum că lucrezi mult din dormitor.

Ultra Steady intervine pentru a stabiliza videoclipurile. Am testat pe stradă și se simte o diferență, inclusiv de la mișcarea cauzată de mersul nostru sau dacă filmezi din mașină, de exemplu. Voi lăsa clipurile să vorbească la final, dar telefonul reușește să facă în video câteva lucruri pe care le așteptam de multă vreme pe Android.

În plus, ai un Zoom video de calitate până în 5X, dar poți să te duci mai departe, inclusiv spre 20X, cu grijă la stabilizare. În plus, poți filma wide pentru a face cadre mai bune.

Poți filma 4K la 30 sau 60 de cadre pe secundă, dar și Full HD tot la 30 și 60 de fps.

Dacă e să concluzionez ceva, calitatea e înaltă și există un avantaj în faptul că nu ai camere uriașe pe spate, ceea ce face ca telefoanele să fie normale, nu dezechilibrate. Să vorbim foarte puțin și de A72 și despre ce paote acest mid range când vine vorba de camere.

Oppo A72 - camere foto și video

A72 are camera principală de 48 de megapixeli, cu f/1.7, la fel ca și modelel mai scumpe, dar nu are stabilizarea optică și autofocus laser. Diferențele se fac practic și din software.

A72 mai are o cameră de 8 megapixeli ultrawide, o cameră de adâncime de 2 megapixeli și una de 2 megapixeli alb-negru. Poate filma 4K la 30 de fps și 1080p la 30 și 120 de fps. Modulul de selfie de 16 megapixeli wide și poate filma Full HD la 30 de fps.

Per total, experiența este una bună pentru un mid-range. Ce ai nevoie aici? Vrei poze portret cu bokeh de calitate. Ai. Vrei poze ziua reușite pentru social media. Ai. Vrei cameră selfie care să ducă și videocall bun. Ai.

Așadar, am trecut prin camere foto și video, hai să atingem un punct care mi-a plăcut mult: baterie și încărcare ultrarapidă.

Încărcare rapidă și baterii

Oppo a dezvoltat o tehnologie proprie numită VOOC. Adică Voltage Open Loop Constant Current Charging. Reno 3 Pro 5G are VOOC 4.0, iar Find X2 SuperVOOC 2.0. A72 vine cu încărcare rapidă la 18 wați, mai tradițională.

Ei bine, SuperVOOC e un încărcător mare, arătos și foarte, foarte rapid. Find X2 are o baterie de 4.200 de miliamperi, iar în teorie aceasta se încarcă 100% în doar 38 de minute. Am testat acest lucru și realitatea nu e diferită de teorie, decât cu doar câteva minute. Ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să te îngrijorezi foarte mult de autonomie, pentru că poți încărca foarte rapid. M-am regăsit pe mine punându-mi telefonul la încărcat 10 minute ca să mai adaug vreo 45% fără probleme. Tehnologia SuperVOOC folosește o metodă nouă prin care poate introduce 65 de wați în telefoanele compatibile.

Atenție, ai nevoie de încărcătorul și firul original, altfel nu te vei putea bucura de această tehnologie. Altfel, telefonul trece pe încărcare rapidă dacă folosești încărcătoare de la alți producători.

Reno 3 Pro 5G se încarcă până la 50% în 20 de minute cu tehnologia VOOC 4.0, iar A72 e în categoria mai tradițională, cu o oră și un pic de încărcare fast charging, la o baterie mare, de 5.000 de miliamperi.

Per total, acel SuperVOOC e un selling point important pentru mine. Mi-a luat grija de a încărca telefonul noaptea. O pot face dimineața foarte rapid.

La nivel de autonomie, telefoanele de top, Find X2 și Reno ajung la o zi de folosire obișnuită, cu 4G, navigație și browsing, în timp ce A72 poate duce până la două zile relaxate.

Sistem de operare și alte caracteristici

Toate telefoanele prezentate azi au Android 10 cu Color OS, care e interfața de la Oppo. Cum spuneam, ai nevoie de un mic timp de adaptare, pentru că meniul de setări e puțin diferit și organizat altfel. Color OS are un Smart Assistant, care deschide un meniul la swipe dreapta din ecranul principal, unde ai informații de fitness, câteva știri, calendar și notificări.

De asemenea, interfața are și un modul de Smart Driving, prin care telefonul se conectează la kiturile auto și poți seta un mod Do Not Disturb, prin care să nu primești notificări în timp ce conduci, pentru siguranța ta, telefonul deschide apelurile direct pe modul Speaker și se trimite automat un mesaj de respingere în cazul apelurilor blocate. De asemenea, Color OS are o serie de funcție de Wellbeing și control parental, prin care poți seta restricții de conținut pentru copii, dar și notificări pentru cei mari, prin care să fii anunțat când petreci prea mult pe social media, de exemplu.

Pentru pasionații de jocuri, există o aplicație numită Game Space de unde poți lansa jocurile instalate și să reduci notificările și să crești performanța telefonului, în detrimentul bateriei. Astfel, sistemul va folosi mai mult din procesor și din memoria RAM.

Alte funcții pe care le poți învăța în Color OS sunt posibilitatea de a da share la un Screenshot trăgând de acesta in jos, să faci Split Screen prin swipe de jos în sus cu trei degete, dar să deschisi și un Sidebar care vine din zona curbată a ecranului. Pe aceasta se pot pune aplicații folosite des, dar și funcții pe care eu le-am găsit utile, precum Screen Recording sau Screenshot.

La nivel de software și securitate, deblocarea telefoanelor se poate face prin amprentă și recunoaștere facială. Amprenta la A72 e montată în lateral, în timp ce Find și Reno au amprenta direct sub ecran. M-a surprins cât de bine se mișcă deblocarea facială care e aproape instantanee, inclusiv din colțuri și chiar dacă nu privești direct ecranul. În beznă va avea un lag sau vei dori să treci pe amprentă, dar dacă e lumină scăzută funcționează optim.

Concluzii

Hai să vorbim despre ce avem aici. Avem un jucător serios pe piața telefoanelor mobile cu Android, care vine cu o gamă completă - mid range, mid range premium și premium, cu un Android modificat sub formula Color OS care aduce intervenții ale inteligenței artificiale la nivelul softului camerei foto, cu stocare mare și încărcare ultrarapidă.

A72 e pentru cei care caută un mid range de calitate, dar care să aibă și o componentă de lifestyle: culori ale carcasei spectaculoase, camere foto bune, inclusiv pentru selfie, încărcare rapidă și stocare mare. Chiar dacă pe alocuri poți vedea mid range-uri mai ieftine, stocare suplimentară de la Oppo ajută.

Reno 3 Pro 5G este, surprinzător, favoritul meu. E doar preferința mea pentru că vreau ecrane mai mici. E un telefon care are rapiditate, camere excelente, stocare uriașă și design reușit. E un premium de clasă inferioară, cu un procesor care duce fără probleme jocuri, browsing și multitasking. Poate singurul lucru de adaptare este lipsa încărcării wireless, compensată de tehnologia VOOC.

Find X2 e acolo sus, pentru cei foarte pasionați de tehnologie, pentru cei care știu să facă și conținut video, dar și să folosească o cameră pe modul Pro. În comparație cu alte modele din clasa sa, am apreciat faptul că deși e un telefon mare, e echilibrat și camera nu e uriașă. La alte terminale am văzut probleme cu centrul de greutate din cauza camerelor mari cu zoom. Costul e mare, dar primești stocare, RAM, cel mai nou procesor de la Qualcomm și calitate video excelentă.

Pentru majoritatea utilizatorilor va exista o mică perioadă de adaptare cu interfața Color OS, pentru că organizarea meniului e puțin diferită, funcțiile sunt rearanjate.

Dar personal mi-a plăcut mixul de stocare, camere și design discret. În epoca în care camerele foto devin uriașe în spate, Oppo se duce către esențiale: baterii bune, încărcare rapidă, camere elegante, dar puternice.