Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de miercuri, 26 ianuarie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.


Deschide ochii pe stradă și vei vedea, dincolo de farmacii și case de pariuri, multe service-uri auto. Ei bine, acest domeniu va suferi o schimbare de profunzime în următorii ani, pe măsură ce oamenii vor cumpăra din ce în ce mai multe mașini electrice. În 2020 românii au cumpărat peste 900.000 de mașini second-hand. Acestea asigură o piață solidă pentru specialiștii de service auto. Dar în momentul când raportul dintre mașini pe combustie internă și mașini electrice se va echilibra, toată piața va fi dezechilibrată. Și va fi nevoie de reconversie profesională serioasă.

Am citit de curând un articol despre Ruth Morrison, care conduce în Statele Unite Automotive Technology Department și care în 2003, când era încă mecanic auto a făcut un curs pentru reparații de mașini hibride și electrice. În momentul de față, Ruth oferă cursuri de reconversie profesională în Statele Unite pentru mecanicii care vor să învețe să repare mașini electrice sau hibride.

E un viitor pe care trebuie să-l iei în considerare.

Reconversia profesională nu ține acum doar de ocazia de a avea un loc de muncă în viitor, ci de posibilitatea de a avea succes în afaceri dacă te pregătești pe viitor.

Ai un service auto? Poți să cauți online cursuri pentru a repara mașini electrice și hibride. În momentul de față, piața este aproape goală în România în afară de service-urile oficiale. Ba mulți proprietari nici nu se duc cu mașinile în România la service. Majoritatea producătorilor auto vor oferi cursuri specializate prin care poți să înțelegi modul de funcționare al unui motor hibrid, iar când vine vorba de mașinile electrice, chiar dacă au foarte multe sisteme automatizate de diagnoză, vei putea să știi ce să răspunzi la dilemele proprietarilor.

Și nu, nu trebuie să-ți transformi service-ul azi într-unul pentru mașini electrice, piața nu e atât de mare. Dar poți să te pregătești pentru viitorul care va veni. Vei ști să repari și mașinile mai vechi, dar și pe cele mai noi, iar profitabilitatea va fi enormă dacă vei oferi un serviciu de calitate.

Așadar, dacă ai un business în orice domeniu, întreabă-te cum arată lumea de mâine. Ce trenduri te-ar putea afecta? Cum se va schimba lumea și cum te poți pregăti? Prima metodă e să faci cursuri de recalificare. Iar apoi să începi cu câțiva clienți.

Viitorul e după colț și nu roboții ne vor înlocui. Ci alte domenii noi și inovatoare, iar noi trebuie să fim pregătiți.