Elevii au fost coordonați de 1.598 de profesori implicați în proiect și împreună cu aceștia au rezolvat peste 560.000 de exerciții STEM.

Concursul a fost organizat în două faze și, cu toate că inițial presupunea o componentă live, din cauza condițiilor impuse de pandemie, s-a desfășurat în totalitate în online. Prima fază a implicat lucrul cu roboți virtuali, iar în a doua etapă elevii au construit roboți fizici NEXTLAB.TECH, bazați pe tehnologia ARDUINO.

Dintre cei 33.000 de elevi înscriși inițial, s-au calificat în faza a II-a a concursului 4.800 de elevi, iar dintre aceștia aproximativ 1.400 de elevi au primit un roboțel gratuit de la sponsori sau au achiziționat un kit din resurse proprii.

La concurs au participat elevi din toată țara, iar cele trei școli aflate pe podium au fost Liceul Teoretic C.A. Rosetti din București, Centrul Județean de Excelență din Vaslui și Școala Ștefan cel Mare din Focșani. Un Top 250 al școlilor poate fi accesat aici.

Concursul va continua și în 2021 și pe lângă cele două probe consacrate, va include și o probă de robotică creativă, bazată pe teme ecologice. Prototipul primului robot creativ ecologic va fi expus în cadrul expoziției NASA de la Cluj Napoca, începând cu februarie 2021.

„Concursul de robotică NEXTLAB.TECH reprezintă o șansă pentru elevii care doresc să se pregătească pentru profesiile viitorului. În cadrul acestei inițiative, elevii au ocazia să învețe diferite noțiuni într-o manieră transdisciplinară, de la robotică, la programare și chiar digital storytelling. Deja suntem nerăbdători să ne apucăm de organizarea următoarei ediții, unde vor exista trei probe: line follower basic, line follower advanced și robotică creativă. Mulțumim Băncii Comerciale Române și celorlalți sponsori pentru sprijinul acordat” a declarat managerul proiectului, prof. univ. dr. Răzvan Bologa de la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București.

Concursul este organizat de Asociația „Clubul Informaticii Economice – CyberKnowledgeClub” (CKC) fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București. Banca Comercială Română este sponsor principal la nivel național al acestui program. Sprijinul logistic este oferit de start-up-ul NEXTLAB.TECH. Mediul de business este încurajat să să alăture acțiunii pentru a mări numărul elevilor care vor beneficia de un kit gratuit.