Vinurile săptămânii: Avocatură și viticultură a la crama Avincis
Deschidem o nouă săptămâna despre vin cu prima plimbare din anul acesta în frumoasa regiune viticolă Drăgășani, unde poposim la crama Avincis.
Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro
Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.
Urmărește specialiștii!
Crama Avincis este una dintre cele mai fascinante crame din România. Aceasta are o istorie care începe din anul 1927, când un ofițer al armatei române a intrat în posesia unui superb conac construit în stil neo-brâncovenesc din Drăgășani, conac înconjurat de vii. Povestea domeniului de la Drăgăşani este strâns legată de cea a familiei Cristiana și Valeriu Stoica, ofițerul român fiind Iancu Râmniceanu, străbunicul doamnei Cristiana Stoica.
După 80 de ani, în anul 2007, strănepoata ofițerului, Cristiana Stoica, alături de soțul ei Valeriu Stoica și de fiica acestora Andreea Micu, revine pe aceste meleaguri și decide să continue tradiția familiei și să construiască o afacere de familie pe cele 43 de hectare de vie ale domeniului.
Așa ia naștere Avincis, loc readus la viață de arhitectul Alexandru Beldiman, care a reușit să îmbine tradiția și modernitatea prin restaurarea conacului familiei și prin proiectarea si construcția unei crame moderne. La finalul proiectului, domeniul include a conacul Vila Dobrușa, dar și un ansamblu de clădiri noi, crama și spațiile de cazare, toate înconjurate de 43 de hectare de vie. Terasa cramei oferă vizitatorilor o panoramă impresionantă asupra domeniului, viei și râului Olt, peisaje greu de uitat pentru oaspeții domeniului.
Într-un loc de poveste, încărcat cu tradiții de familie, se cere să degustăm un vin deosebit. Așa că vă propun astăzi să ne delectăm cu Crâmpoșia Selecționată, facută aici.
“Crâmpoșia a fost prima dată cultivată pe colinele Rusidavei dacice și ale Rusidavei romane, vetrele podgoriei Drăgășani, care și-au câștigat o binemeritată faimă din vremea banilor Olteniei și până astăzi. Crâmpoșia este, așadar, unul dintre puținele soiuri pre-filoxerice autohtone care au rezistat din vremea dacilor până astăzi.
În anii '60 ai secolului trecut, cercetătorii de la Stațiunea Viticolă din Drăgășani au început un lung proces de încrucișări „deschise", iar după aproape două decenii de încercări și selecții au realizat soiul nou, autohton, autofertil, numit Crâmpoșie Selecționată, soi care s-a adaptat perfect terroir-ului său de origine.“
Avincis - Crâmpoșie Selecționată este un vin alb, cu un caracter aparte. Potrivit pentru mai orice ocazie, fie că sunt prieteni în vizită și e zarvă mare în casă, fie că e liniște și vrei să te bucuri de un pahar de vin bun răcoros, sau că ești la o masă delicioasă cu preparate din pește sau fructe de mare.
Acest vin se deschide cu note de măr verde crocant, de citrice suculente, cu tuse de flori de câmp, cireșe albe și mineralitatea tipică zonei.
Așa cum spune Andreea Micu, proprietara cramei: “Crâmpoșia, așa cum se zice pe Dealurile Drăgășanilor, ea salvează România. Simbol al regiunii, portdrapel al vinurilor românești la târguri, potențial, acest soi are origini pre-romane”.
Vinul se găsește în pachetul ALL WHITE pe www.desprevin.ro.
Ca în fiecare săptămână vă așteptăm să descoperiți alături de noi vinuri savuroase și povești delicioase. Bucurați-vă de vin!