California este fără doar și poate cea mai importantă regiune viticolă a Americii, înseamnă 80% din producția totală de vin a Americii regăsind pe coastă 140 din cele 242 de AVAs (American Viticultural Areasadică DOC local) ale țării.

Meșteșugul cultivării strugurilor și al producerii de vinuri a fost introdus în California de misionarii spanioli care s-au stabilit pe coastă. Inițial se producea aici vin fortifiat sau vin pentru Biserici. Atât consumul, cât și suprafețele plantate au crescut în perioada 1849 – 1890 – perioada de Gold Rush, au cunoscut scăderi mariîn perioada prohibiției (1920 – 1933) și s-au revigorat abia începând cu 1960. Putem vorbi deci despre o istorie a viticulturii americane relativ recente dar demnă de luat în considerare cel puțin datorită vinurilor excelente produse aici.

Celebra Degustare de la Paris din 1976, cunoscută și sub numele de „Judecata de la Paris” a poziționat Napa Valley în topul vinurilor extraordinare din lume, punând astfel oficial America pe harta regiunilor viticole premium ale lumii.

Omul din jurul acestui eveniment este Steven Spurrier, pe vremea aceea negociant de vinuri franțuzești din Londra, care a organizat Degustarea de vinuri de la Paris, unde o serie se specialiști în ale vinurilor au degustat în orb mai multe vinuri renumite din Franța și America.

Este de subliniat faptul că juriul era format atât din specialiști francezi, cât și americani și britanici. Surpriza tuturor a fost faptul că locul 1 atât pentru vinurile albe, cât și pentru cele roșii a fost ocupat de vinuri din Napa Valley, adică Chateux Montelena Chardonnay 1973 și Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon 1973.

Napa Valley este o regiune relativ mică, dar cu renume foarte mare. Suprafața totală de viță de vie plantată ajunge doar la 18.000 de hectare. Adică 4% din totalul producției de struguri din California, dar 50% din totalul valoric al vinului californian vândut. Și când te gândești că este o regiune relativ mică, se întinde pe 48 de km de-a lungul râului Napa și are o lățime de doar 8 kilometri până la munții Mayacamas.

Facts: este prima AVA din California și prima Rezervație agricolă din SUA, fiind protejată prin lege. 95% din crame sunt afaceri de familie, unde sustenabilitatea este cuvântul cheie.

Pornind mai departe în călătoria noastră ajunge în ținutul Sonoma, acolo unde fermele gourmet și cinele în vie sunt ceva obișnuit, o expresie a vinurilor grozave din zonă, a mâncărurilor locale și a timpului petrecut în aer liber. Sonoma are multe lucruri speciale, dar ce trebuie reținut este că aici se cultivă mai mult Pinot Noir decât oriunde în SUA. Regiunea are 17 AVA (DOC local) unice unde se cultivă peste 60 de soiuri de struguri. Estimările arată ca industria vinului și turismul aduc la Bugetul local aproape 40% din contribuții.

Facts: 6% din terenurile din regiune sunt plantate cu viță de vie, se cultivă peste 60 de soiuri de struguri, regăsesc mai mult de 425 de crame în regiune, 17 AVAs (American Viticultural Areas adică DOC local)

Iar ultima regiune pe care o vizităm săptămâna aceasta este Mendocino. Un ținut autentic, artistic, extraordinar.

Cețos, rece și cu toane, Mendocino este patria celor mai înalți copaci cunoscuți sub numele de Redwood, un soi de conifere ce pot atinge până la 112 m înălțime. 60% din regiune este alocată pădurilor, însă în restul de 40% cresc vii frumoase.

Oamenii locului spun despre ei că sunt fermieri, vinificatori și artiști. Că păstrează echilibrul natural între vie și pământ, făcând din acest areal viticol unul cunoscut pentru practicile de viticole organice sau biodinamice, într-un cuvânt sustenabile.

Regiunea se găsește în extrema de nord la Coastei Californiene, de-a lungul Pacificului, însumând 7 000 de ha de viță de vie. În zona Mendocino se regăsesc doar 13 AVA (DOC-uri locale), de care aparțin aproximativ 100 de crame, iar cramele sunt în general afaceri de familie cu suprafețe relativ mici.

Regiunea este împărțită în zonele de lângă ocean, unde clima este mai rece și se cultivă struguri precum Pinot Noir și Chardonnay și zonele dinspre centrul regiunii unde clima este mai caldă, iar struguri precum Zinfandel, Syrah, Petite Syrah și Cabernet Sauvignon au mai mult succes.

Facts: în 1850 au fost plantate primele vii, regiunea numără doar 100 de crame, sunt 13 AVAs, viile sunt cultivate după principii sustenabile, organice sau biodinamice.

Iar la final vă propun ca în această săptămână să degustați împreună cu noi vinul The Federalist – Dueling Pistols.

În data de 11 iulie 1804, pe malul râului Hudson, lângă localitatea Weehawken, federalistul Alexander Hamilton a fost împușcat mortal într-un duel de către adversarul său Aaron Burr. În memoria acestui eveniment, cei de la Terlato Wines au creat un vin „dual”, în interiorul căruia se dă o luptă onestă între Zinfandel și Syrah (50%-50%). Acest vin se deschide în note de gem de cireșe, mure și vișine. În timp ce în plan secund apar condimente și aciditatea susținută. Totuși, în zilele noastre, vinul reprezintă o metoda mult mai bună și acceptata de a ne rezolva divergențele.”

Vinul se poate comanda pe www.desprevin.ro și face parte din pachetele ONLY SONOMA și PACHETUL PREMIUM

Noi vă dăm întâlnire și săptămâna viitoare tot aici cu vinuri excepționale și povești interesante.